10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

Már a baba születése előtt érdemes ezeket átgondolni, hogy mire a kicsi megérkezik, kellőképpen felkészült legyél.

Az első baba érkezése általában nagy izgalmakkal jár. Hogy megkönnyítse az új szülők dolgát, a CNN a honlapján közzé tett egy listát néhány gyakori hibáról, amit el szoktak követni ilyenkor az apukák és anyukák.

1. Gyerekülés

Sok szülő elmulasztja előre felkészíteni az autót az új jövevényre. A babát haza kell valahogy vinni a kórházból, mégis, nagyon sokan elfelejtik, hogy megfelelő gyerekülést vásároljanak, mire eljön a nagy nap. De még ha meg is veszik az ülést, nem szerelik be előre. Pedig egy gyerekülés helyes beszerelése a kocsiba nem mindenkinek könnyű elsőre, nem akkor kéne vacakolni vele, amikor az anyuka már ott toporog a kórház kapujában, kezében a gyerkőccel.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

2. Háton altassunk

Amerikában évente még mindig 3000 baba hal meg az altatással kapcsolatos problémák miatt. A bölcső halál esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha a hátán altatjuk a kicsit, nem teszünk a bölcsőjébe puha, süppedős párnákat, játékokat, és a gyerekágy korlátjára nem teszünk "ütközőt".

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

3. Etetés

"Az első hetekben a babának 2-3 óránként ennie kell, akár kéri, akár nem" - nyilatkozta Dr. Tanya Altmann gyerekorvos a CNN-nek.

Miután a baba visszanyerte születési súlyát, és a gyerekorvos is úgy látja jónak, hagyhatjuk 4-5 órát aludni. 2-3 hónap után megtanulhatja átaludni az éjszakát. Egyes babák azonban a 3. és 4. hónap között ismét gyakrabban ébrednek fel. Fontos, hogy ilyenkor ne kezdjünk játszani vele, mert akkor mindig fel fog ébredni.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

4. A büfiztetés

Sok szülő nem szán elég időt a megfelelő büfiztetésre. Annyira félnek, hogy rosszul tartják a gyereket, hogy minél előbb lerakják, így viszont a kicsi kiöklendezheti a tejet, vagy egy óra múlva fájdalmaktól gyötörve felébred. A büfiztetés akár tíz percig is eltarthat, de megéri rászánni az időt.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

5. Előbüfiztetés

Az emberek nem gondolnak rá, de étkezés előtt körülbelül két perccel is ajánlatos megbüfiztetni a gyereket. Ez segít megelőzni a hascsikarást és a gázproblémákat, amiktől sok újszülött szenved.

6. Hibák tápszerkeveréskor és szoptatáskor

Ha túl híg a tápszer, a baba nem kap elég tápanyagot. Ha pedig a baba nem kapja be megfelelően az emlőt, bár látszólag eszik, valójában nem tud rendesen szopni.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

7. Több szabadságot

Az orvos gyakran látja, hogy a szülők a gyerekülést kiveszik a kocsiból és abban cipelik a gyereket mindenhová. Ha túl sok időt fekszik az ülésben, az egészségtelen, és ha nem foglalkozunk vele, az károsan hathat a beszédfejlődésre. Ha nem alszanak vagy utaznak, ki kell őket venni és hasra fektetni, vagy kézbe fogni. Ne tartsuk leszíjazva őket, hadd mozogjanak, nyújtózzanak, hadd nézelődjenek.

8. A láz túlreagálása vagy elhanyagolása

Az újszülötteknél a láz súlyos lehet. Ha három hónaposnál kisebb babának 38 fokos vagy annál magasabb láza van, azonnal hívjunk orvost.

Idősebb korban azonban összetettebb a kérdés. A legtöbb láz ártalmatlan, valami kisebb fertőzés tünete. Ha a gyerek iszik, jókedvű, játszik, jól alszik, nincs légzési problémája, akkor nincs ok az aggodalomra.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

9. Milyen hőmérséklet kell otthon a babának?

A termosztátot állítsuk 20-22 fokra. Ne legyen túl meleg, de az is hiba, ha nagyon kivetkőzve hagyjuk a kicsit. A baba bőrét mindig melegen kell tartani. Ha a baba fázik, akkor extra kalóriákat kell felhasználnia, hogy felmelegedjen, ahelyett, hogy hízna.

10. Nagy tömegbe vinni az újszülöttet

A baba első két hónapjában nem ajánlatos nagy társaságba vinni, mert nagyon érzékeny a fertőzésekkel, vírusokkal szemben. Persze, ez nem jelenti azt, hogy el sem hagyhatjuk a házat. Járjunk sétálni, levegőzni minden nap. De kerüljük a zsúfolt helyeket ahol sok beteg emberrel kerülhetünk kapcsolatba.

10 hiba, amit elkövethetsz az újszülötted mellett

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. január 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó