10 tipp újdonsült édesanyáknak

Hát otthon vagy végre a kicsivel, akire minden szívdobbanásoddal vártál.
Felkészültél mindenre, amire könyvekből, filmekből, oktató anyagokból fel lehetett. Meghallgattál ezeregy jó tanácsot, tippet, trükköt praktikát.
S most mégis hajattépve, hulla fáradtan, cafrangos idegekkel, véresre cincált duzzadó mellekkel bámulod bömbölő kisgyermeked és azon gondolkodsz kétségbeesetten: mit csinálok rosszul? Hol rontorttam el? Mit kéne másképp?

Ne félj! Mindent jól csinálsz!

Az első 12 hét nem csak magzati korban, hanem a kisbaba megszületése után is kritikus. Ez az összeszokás időszaka, a legfárasztóbb, legidegörlőbb időszak, amire nincs megoldás – túl kell élni!

Azonban van néhány apró trükk, ami segíthet egy kicsit megkönnyíteni a kismamák életét.
A babák az első időben mást sem csinálnak csak esznek, esznek, esznek. Legalábbis sok anya  úgy érzi, hogy a nap etetések végtelen sorából áll.

 1. Fontos, hogy merjünk segítséget kérni, ha szükségünk van rá. Akár anyatejes, akár tápszeres a baba, akadhatnak nehézségek. Egy szakember, vagy egy olyan ember tanácsát érdemes kikérni, akiben maximálisan megbízunk.
 2. Szoptatós anyák ne szégyelljenek segédeszközöket használni melleik védelmében. Túléléshez jól jöhet a bimbóvédő krém, akár a bimbóvédő használata is, ha eldugulnak a csatornák a meleg vizes borogatás jó szolgálatot tehet és nem árt kéznél tartani egy mellszívót sem.

És türelem, türelem, türelem!

Ha a baba éppen nem eszik, akkor alszik (talán). Azonban olyan szakaszosan, hogy a szülők egy idő után totális élőhalottnak érzik magukat. Olyannak, mint akin átment az úthenger, de nem is egy, hanem inkább száz.

 1. Azt szokták mondani, aludj, mikor a baba alszik. Nos, ez a legjobb tanács, ami adható, de         egy vérbeli háziasszonynak a legnehezebb betartani. Hisz annyi tennivaló van....Ennek ellenére érdemes megfogadni, amilyen sűrűn csak lehetséges. Félre a házimunkával! A mosogatnivaló biztosan megvár.
 2. Nem érdemes törődni a rossz szokásokkal. Az első hetekben cél a túlélés. Ha a baba a mellkason alszik el, aludjon ott, ha a hordozóban, akkor ott. Ahol anyának és babának is jó.
   

Evett, aludt, mégis nyünnyög, nyöszörög. Ez kezdetben gyakran megesik. És sajnos nehéz megfejteni, vajon mit akar a baba. Ehhez is kell idő, senki nem úgy születik, hogy beszéli a babanyelvet. Szóval nyugi!

 1. Be lehet vetni a zenét. A babák imádják, ha az édesanyjuk énekel, de beválhat a babazene is, sőt, sokan esküsznek a fehér zaj jótékony hatásaira is.
 2. Jól jöhet a meleg, puha, zártabb hely. (Bár ezt nem minden baba szereti, vannak lázadók, akik már kicsiként is mozgásra, tág térre törekednek.)
 3. Minden bevethető, ami mozog. Legyen az hinta, rezgő, mozgó pihenőszék, valamelyik rokon karja.

Tovább is van, mondjam még?

 1. Be kell fogni apát! A hullafáradt anyának áldásként jöhet a segítség. Akkor is, ha ez egy fürdetés, 20 perc csend, vagy egy mosogatás, bevásárlás.
 2. El kell fogadni a felajánlott időt. Minden anyának feltétlenül kell egy kis idő, amit magával tölt, önmagára szán. Jöjjön mama, papa, apa, hugi, öccs, nagynéni vagy barátnő, 15 perc vagy 1 óra ajándék idővel – el kell fogadni!

És végül a 10. tanács: Anya! Bízz magadban! Megy ez neked, hidd el! Ki kell szűrni a zavaró tanácsokat, a túl sok információt! Ne foglalkozz mással, magadra hallgass, maximum egy olyan emberre, akiben teljesen megbízol. Ne forgácsold magad százfelé.

Nehéz az első 12 hét! De minden perce megéri. S aztán felragyog a kisbabád első mosolya, s te elfelejted az összes nehézséget. Majd meglátod!

A cikk elkészítésében közreműködött: http://kissemese.cafeblog.hu/

2016. december 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó