3 dolog, amiért nagyon megéri belépni egy egészségpénztárba

Mit szólnál, ha kapnál 150.000 forintot, hogy a saját és a családod egészségügyi kiadásaira költsd? És ha még olcsóbban is vásárolhatnál a megszokottnál? Vagy ha megduplázhatnád mondjuk a GYES vagy a GYET összegét? (X)

Az egészséggel kapcsolatos kiadásokra, egészségügyi termékekre hónapról hónapra tetemes összegeket költünk. De mi lenne, ha a szükséges gyógyszerekre, vitaminokra, magánorvosi vizsgálatokra, babaápolási termékekre, pelenkákra, cumikra, tápszerekre csaknem évi 150 ezer forintot költhetnél el pluszban? 

Ehhez nem kell mást tenned, csak belépni egy egészségpénztárba, így ráadásul akár további 20-30 százalékkal olcsóbban juthatsz hozzá a szükséges egészségügyi termékekhez és szolgáltatásokhoz. Az pedig már tényleg hab a tortán, hogy a különféle gyermekgondozási és -nevelési támogatások összegét is megduplázhatod. 

De nézzük sorjában. 

1. Akár 150.000 forint adó-visszatérítést kaphatsz, amit a saját egészségedre vagy a babára költhetsz

Egy egészségpénztárba belépve tulajdonképpen létesítesz egy egészségszámlát. A számlán lévő egyenleg erejéig pedig egészségügyi termékeket vásárolhatsz és szolgáltatásokat, vizsgálatokat, kezeléseket vehetsz igénybe a pénztárral szerződésben álló patikákban, drogériákban, orvosi rendelőkben, kórházakban. De nem csak erre fordíthatod az egészségpénztárban tartott pénzedet, hanem sok egyéb célra is, de erről majd a 3. pontban lesz szó részletesen. A kérdés most leginkább az, hogy miért éri ez meg neked?

Nos, leginkább azért, mert a hatályos jogszabályok szerint az egészségszámládra befizetett összegek 20%-át visszaigényelheted az általad befizetett személyi jövedelemadóból. Amennyiben nincs adótartozásod, az adóbevallásban tudod igényelni ezt az adó-visszatérítést, ami a megelőző adóévben az egészségszámládra befizetett összegek 20%-át teszi ki. 

Ha például a befizetéseid elérték vagy meghaladták a 750.000 forintot, akkor a maximális, 150.000 forintnyi adó-visszatérítésre vagy jogosult. Ezt az összeget nem terheli semmilyen költség vagy levonás, egy az egyben jóváírják az egészségszámládon. Ezek után elköltheted elszámolható termékekre vagy szolgáltatásokra. Terméket bárhol vásárolhatsz, szolgáltatást pedig azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál vehetsz igénybe, amelyekkel a pénztárad szerződésben áll. 

Ha több önkéntes pénztárnak is tagja vagy, jó, ha tudod, hogy a 150.000 forintos adó-visszatérítés nem összevonható. Vagyis bármennyi pénztártagságod is van, a visszaigényelt adó összege maximum 150.000 forint lehet. Ez az összeg azonban rögtön felhasználható, ahogy megjelenik a számládon. Még a családi (önsegélyező) támogatásoknál egyébként kötelező, a befizetést követő 180 napos várakozási idő sem vonatkozik rá. (De erre is kitérünk 3. pontban).

2. Akár 30%-kal olcsóbban vásárolhatsz

Ha belépsz és befizetsz egy önkéntes egészségpénztárba, az egészségszámla mellé hamarosan kapsz egy egészségkártyát is. Ez tulajdonképpen egy bankkártyára hasonlít: segítségével egyszerűen és gyorsan vásárolhatsz az elfogadóhelyeken az egészségszámlád terhére. De olyan szolgáltatónál is vásárolhatsz, aki szerződött partnere ugyan az egészségpénztárnak, de nincs terminálja. Ez sem gond, hiszen egészségkártyád nélkül is fizethetsz: készpénzzel vagy bankkártyával. Csak kérj és küldj be számlát az igénybe vett szolgáltatásról. Ilyenkor utólag fizeti neked vissza az egészségpénztár az adott összeget az egészségszámládról. Tehát tulajdonképpen onnan költöttél, csak utólag. Terméket pedig bármilyen üzletben vásárolhatsz, és ha nem tudsz egészségkártyával fizetni, akkor szintén kérj és küldj róla számlát. 

És itt van a kutya elásva: ugyanis a szolgáltatók egy része állandó kedvezményekkel várja a velük szerződésben álló pénztárak tagjait. Ezek olyan, 5-től 50%-ig terjedő, exkluzív kedvezmények, amelyeket kizárólag a pénztártagok vehetnek igénybe. 

Gondolj bele: nem elég, hogy az 1. pontban ismertetett adó-visszatérítés révén plusz 150.000 forintot költhetsz a családod egészségére, még a szokásos áraknál is olcsóbban vásárolhatsz! 

Az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, az OTP Egészségpénztár weboldalán például a tagok kategóriákra lebontva is rákereshetnek a szolgáltatók által biztostott állandó kedvezményekre. Emellett természetesen az időszakos kedvezmények is megtalálhatók a honlapon, illetve hírlevélben is tájékoztatják ezekről azokat, akik igénylik. 

3. Megduplázhatod a GYES vagy a GYET összegét, vagy igényelhetsz születési vagy beiskolázási támogatást

Kevesen tudják, de egy egészségpénztár tagjaként nem csak egészségügyi kiadásokra költhetjük az egészségszámlán lévő összeget. Számos olyan családi (önsegélyező) támogatás is igényelhető, ami a mindennapi életet vagy éppen a gyerekekről való gondoskodást könnyíti meg. 

Gyerekekre fordítható támogatások

 • Születési támogatás: gyermekenként akár 1.000.000 forintnyi támogatást is igénybe vehetsz. Sőt, ezt a támogatást egyszerre akár mindkét szülő vagy a nagyszülő is igényelheti - amennyiben pénztártag vagy kedvezményezett.  

 • Gyermekgondozási támogatás: kiegészítheted vele a csecsemőgondozási vagy a gyermekgondozási díj (CSED, GYED) összegét, akár ezekkel megegyező összegben.

 • Gyermeknevelési támogatás: segítségével megduplázhatod  a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), illetve a gyermeknevelési támogatás (GYET) összegét.

 • Beiskolázási támogatás: óvodától az egyetemig számos kiadást fedezhetsz vele a ruháktól a tanszereken át a tandíjakig. Maximális éves összege a mindenkori minimálbér, jelenleg 167.400 forint.

Az otthonnal és a munkavállalással kapcsolatos támogatások

 • Álláskeresési támogatás: az álláskeresési járadék vagy segély összegét egészítheted ki vele, akár ezzel megegyező összegben.

 • Lakáshitel törlesztésének támogatása: sokféle jelzálogalapú lakáshitel törlesztésére használható, havi 25.110 forintos határig. 

Szülőkről való gondoskodás

 • Idősgondozás támogatása: gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi vagy havi díjának támogatására, felső határa 28.500 Ft/hó.

 • Temetés igazolt költségeinek támogatása: nincsen felső értékhatára. 

Fontos feltétel, hogy mindegyik felsorolt támogatás csak a minimum 180 napja befizetett pénztári egyenleg terhére vehető igénybe. Az OTP Egészségpénztár felsorolt családi támogatásairól, az igénylés feltételeiről és módjáról részletesen is informálódhatsz ide kattintva

De miért válaszd az OTP Egészségpénztárat? 

Az OTP Egészségpénztár ma Magyarországon az egyik legjelentősebb és legnagyobb taglétszámú egészség- és önsegélyező pénztár. Egészen pontosan minden ötödik egészségpénztárba belépő személy ezt a pénztárat választotta, így már több mint 290 000 tag veheti igénybe az általa kínált szolgáltatásokat. Ez persze azt is jelenti, hogy számos egészségügyi szolgáltató közül választhatsz, ahol az egészségszámlád terhére vásárolhatsz.

Ráadásul az OTP EP mögött ott áll az ország legnagyobb pénzintézete. Az OTP sok évtizedre visszanyúló szakértelme, folyamatos fejlesztései, felkészült munkatársai és menedzserei ugyanis további biztosítékot jelentenek arra, hogy egészségpénztári tagként a maximumot kapd. 

Ha most lépsz be az OTP Egészségpénztárba, 101 értékes ajándék egyikét is megnyerheted  

Az OTP EP időről időre nyereményjátékkal is kedvez az új és régi pénztártagjainak is. Ezúttal azok vihetik haza az alábbi nyereményeket, akik 2021. április 15. és június 15. között lépnek be a pénztárba és teljesítik a játék feltételeit:

•    1 x 500 ezer Ft (átutalással bankszámlára)

•    50 x 50 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya

•    50 x 5 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya

Játékszabályzat

A pénztárba beléphetsz például otthonról, online vagy bármely OTP Bank fiókban is.

Tudtad-e, hogy

 • a 4,5 millió magyar adófizetőből csak 1 millióan tagjai valamelyik önkéntes egészségpénztárnak és élnek az ebből adódó előnyökkel?

 • ha nem költöd el a számlán felhalmozott pénzt, le is kötheted, aminek az összegére plusz 10%-os adó-visszatérítést igényelhetsz (a 20%-os adó-visszatérítésen felül)?

 • az OTP EP tagjai egészségpénztári számlájuk terhére csak az elmúlt egy évben 22.000 adag babatápszert vásároltak?

 • az OTP EP tagjai a nagy drogérialáncok közül eddig csak a DM üzleteiben vásárolhattak egészségszámlájuk terhére, de most már a Rossmann egységeiben is lehet OTP EP egészségkártyával fizetni?

 

2021. április 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó