3x3 tipp kismamáknak - Avagy mikor minek van itt az ideje?

Maximalista vagyok. Általában a lehető legtöbbre, legjobbra törekszem. Biztos vagyok benne, hogy a terhesség előtt, és alatt is mindent meg fogok – meg szeretnék – tenni, ami csak tőlem telhet. De vajon milyen szempontokra kell figyelnünk? 

Első trimeszter

  • „Go with the flow” – Ússz az árral. Mi nők imádjuk irányítani az életünket. Mindent megtervezünk előre, így a terhességet is; sokunk fejében pontos kép él arról, hány éves korunkban, a karrierünk mely szintjén, vagy épp milyen évszakban szeretnénk anyává válni. Lazíts! Jó, ha hozzászoksz a gondolathoz, hogy az anyaság sokszor keresztülhúzza majd a számításaid; lehet, hogy előbb (vagy épp később) jön majd a baba, és sem a várandósság, sem a gyereknevelés alatt nem tudsz majd mindent kontroll alatt tartani – de ez nem is baj!
  • Tedd rendbe az egészséged. A terhesség első pár hete kritikus a magzat fejlődése szempontjából; a baba szerveinek 80 %-a – szív, arc, végtagok- ebben a periódusban alakul ki. Ezért is rendkívül fontos, hogy még a fogantatás előtt letedd a cigit, kerüld az alkoholt, és nem árt, ha folsavat tartalmazó vitamin-készítményt szedsz.
  • Pihenj. A várandósság korai szakasza nagyon megterhelő lehet a reggeli rosszullétek, a hányinger miatt, ezért nagyon kimerültnek érezheted magad. Ez teljesen normális; pihenj amennyit csak tudsz, és táplálkozz vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagon, figyelj az elfogyasztott ételek valódi tápértékére. Amikor „szemét kajákat” kívánsz, valamiből hiányt szenved a szervezeted, de az is lehet, hogy csak fáradt vagy.

Második trimeszter

  • Jelentsd be az állapotodat a munkahelyen. A legtöbbünk számára ez nem olyan könnyű, ezért előfordul, hogy halogatjuk a beszélgetést a főnökünkkel. Tanácsos várni vele a 2. trimeszterig, amikor már biztos a hír. (Ezzel kapcsolatban részletesebben is írunk következő cikkünkben.)
  • Újítsd fel a ruhatárad. Kétféle kismama létezik; néhányan odavagyunk a kismama rucikért és büszkén viseljük őket, míg mások kerülik a spéci ruhaboltokat, inkább a meglévő kényelmesebb, lazább darabokat hordják – amíg csak lehet. Nem kell erőltetni semmit, csak azt viseld, amiben jól érzed magad. Van, akinek elég az 5. hónap környékén terhes holmikat beszerezni, és akad olyan is, aki az elejétől kezdve élvezi a kismama divatot.
  • Készítsd elő a baba érkezését. Biztos van a környezetedben legalább egy olyan pár, aki tanácsot tud adni babakocsi választás ügyében, vagy épp ajánlani tud egy jó bölcsit a közelben –érdemes elkezdened ilyeneken is gondolkodni, illetve a kis jövevény papírügyeit sem árt tisztázni. (Egy későbbi írásunkban erre is kitérünk.)

Harmadik trimeszter

  • Válasszatok nevet. Léteznek olyan párok, akik már az első randin megegyeznek a baba nevét illetően, de olyanok is, akik csak a születés utáni napokban jutnak dűlőre. Az utolsó trimeszter közepe a legideálisabb a névválasztásra, addig van időtök kigondolni; mégsem az utolsó pillanatban fogtok kapkodni.
  • Szereljétek be a babaülést a kocsiba. Ugyan egyszerű feladatnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Egy hivatalos biztonsági statisztika szerint az ellenőrzött ülések 80%-a rosszul van berakva az autóba. Járjatok utána időben a helyes kivitelezésnek.
  • Hagyd abba a munkát. Sokan egészen az utolsó hetekig teljes biztonsággal dolgozhatnak – erről azért mindenképp konzultálj az orvosoddal. Nem csak egészségügyi szempontból jó döntés, pár héttel a szülés előtt befejezni a munkát, de praktikus is; hiszen kényelmesebben el tudod intézni az utolsó teendőid.

 

Jó felkészülést kívánunk! smiley

Plézer Panna , 2016. október 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó