Maradj formában!

Egész életünket az állandó mozgás, körforgás jellemzi, alakítja. Egy pillanatra sem áll meg a világ, folyamatosan változik, változunk; a testünk, az igényeink, és különböző élethelyzetekben találjuk magunkat! Mindig fontos, hogy lépést tartsunk, és ráérezzünk, mi az, ami jó a szervezetünknek, és a lelkünknek is. – Alapvetően ez a filozófiám a kismama-sportolással kapcsolatosan is! Azonban akad néhány tipp, tanács és szabály, amit jó, ha megszívlelünk…

A mai teremkínálatot és telítettséget elnézve, azt hiszem, a legtöbben, mikor teherbe esnek, addigra – nagyon helyesen smiley - már kialakítottak maguknak egy sportos életet. Fontos, hogy a várandósság alatt se hagyjanak fel ezzel. Ha személyi edzőhöz jártál, vagy évek óta látogatsz csoportos órákat, azt tanácsolom, konzultálj a sportszakemberrel, mielőtt bármin változtatsz! Ehhez segítségül, íme, pár alapgondolat, amiben valószínű Ő is egyet fog érteni velünk:

  • A mozgással energiát égetsz el; a terhesség ideje alatt kulcsponti szerepe van annak, hogy a megfelelő minőségben és mennyiségben pótold azt. Körülbelül plusz 300 kalóriára lesz szükséged az eddig megszokotthoz képest; a testtömeg indexedtől függően (ha alacsonyabb, mint 18,5; akkor picit többre, ha magasabb, mint 24,9; akkor pedig valamivel kevesebbre).
  • Mozgás előtt, alatt, és után is fogyassz bőséges mennyiségű vizet, ellenkező esetben a dehidratáció akár olyan mértékű test hő-emelkedést is okozhat, ami veszélyt jelent, mind a saját, mind a magzatod egészségére nézve. Egy egyszerű és praktikus tippet osztunk meg Veled: igyál egy pohár vizet torna előtt és után, és a mozgás időtartama alatt minden 20. percben!

  • Kerüld el a veszélyes sportokat, így például a lovaglást, a hegyi kerékpározást vagy a síelést; amik kibillenthetik tested az egyensúlyából, könnyen eleshetsz és sérülhetsz általuk. A szobabicikli vagy a rekumbens (fekvőkerékpár) jó alternatívák lehetnek, de következő cikkünkben részletesen is kitérünk majd arra, mik az ajánlott mozgásformák áldott állapotban.
  • Légáteresztő, laza, bő ruhát viselj mozgás közben is, öltözz rétegesen. Így, amikor kellően felmelegszik a tested, könnyen megszabadulhatsz egy feleslegessé vált ruhadarabtól. Jól válaszd meg a sportcipőt és a melltartót: lényeges, hogy kellően tartsanak, mégis kényelmes viseletet biztosítsanak. Előfordulhat, hogy a lábméreted is megváltozik a várandósság alatt; szerezz be egy megfelelő méretű edzőcipőt! J
  • Legyen szó bármilyen sportról, bármilyen korosztályról és bármilyen állapotról: a bemelegítés kulcsfontosságú része az egészségmegőrző testedzésnek. Ezekben a hónapokban pedig még nagyobb hangsúlyt kell fektetned erre! Hiszen a bemelegítő gyakorlatok által tud szépen, fokozatosan megemelkedni a pulzusod, az izmaid „felébrednek”, és agyilag is ráhangolódsz a mozgásra.
  • Főleg a harmadik trimeszterbe lépve kerülendő az egyenes talajon való fekvés. Ebben a pózban ugyanis nyomás alá kerül a test fő gyűjtőere (a „vena cava”), így kevesebb vér áramlik a szívhez, csökken az agy és a méh vérellátása, ami akár szédüléshez vagy hányingerhez is vezethet. Helyezz egy párnát a csipőd, vagy a feneked alá; a hanyatt fekvésben végzendő feladatokhoz.
  • Ne fullaszd ki magad teljesen: ha már nem tudsz kényelmesen kommunikálni mozgás közben, lassíts! Hallgass a tested jelzéseire; ha valami fáj, hagyd abba. Hiszen dolgozni szeretnél a testeddel; fejleszteni, nem pedig büntetni azt! (Egy későbbi cikkünkben olvashatsz majd arról is, mik ezek az intő jelek.)

  • Ahogy növekszik a pocakod, a gravitációs középpontod is megváltozik. Ezért tanácsos minden helyzetváltoztatást lassan végezni; semmi hirtelen mozdulat például felálláskor, különben könnyen elveszítheted az egyensúlyod vagy megszédülhetsz.

Jó tornázást! smiley

 

Plézer Panna

Sportedző

Plézer Panna , 2016. július 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó