4 hasznos tudnivaló, amit a védőnő tanított nekem a hozzátáplálásról

Novemberben érkezett el nálunk a hozzátáplálás ideje, és bár nem éreztem magam komplett amatőrnek a témában, - valamennyire emlékszem még, hogy a 15 évvel fiatalabb testvéremnek miket főztünk anyukámmal-, azért mindig van az embernek hova fejlődnie. Ebbe is bele kell rázódni, gondoltam, és végülis igazam volt, de persze nem olyan zökkenőmentes a szilárd táplálék bevezetése a kisbaba étrendjébe, mint ahogy az emlékeimben élt. 

Eleinte úgy tűnt, a kislányom jól fogadja majd az újdonságokat és élvezettel csócsálgatta a szájába tett falatokat. Azonban valahol a negyedik, ötödik gyümölcs kipróbálása környékén és a keksz hozzáadásakor történt valami: szinte mindent kiköpködött. Bepánikoltam. Az addig jól evő és szépen gyarapodó gyerekem most nem akarta elfogadni az általam készített ételt, pedig előtte bőszen kóstolgatott mindent, amit elé tettem. Szerencsémre épp esedékes volt a védőnőnkkel egy találkozó, hogy megcsináljuk a kötelező hatodik havi méréseket és kitöltsük a kötelező kérdőíveket, illetve, hogy megcsodálja ezt a szépen cseperedő csöppséget. 

Hamar el is panaszoltam neki a gondomat, amit aztán jól ki is elemeztünk. Átbeszéltük, hogy mit, hogyan készítek, mit csinálhatnék másként és mire érdemes odafigyelnem a későbbiekben. Egy-két dolog nagyon megmaradt bennem, amiről szót ejtettünk és ami mellett igazán kiállt, ezért úgy érzem, érdemes megírnom, hogy mások is profitálhassanak belőle, hátha épp hasonlókkal küzdenek, mint jómagam. Íme tehát 4 hasznos tanács, amivel a védőnő ellátott a hozzátáplálással kapcsolatban és amit megfogadva ma is sikerrel alkalmazok!

# Te megennéd?

Csak olyan ételt adj a babának, amit te is jó szívvel megennél! Vagyis: ne vizezd túl, ne legyen ízetlen, ne kotyvassz össze túl sok mindent egy adagba! A gyümölcs reggelihez elég max két féle gyümölcs, bele mehet a keksz. Nyugodtan fagyassz le jégkockatartóba a zöldségleves, vagy később húsleves alapléből és higítsd azzal a főzelékeket! Ne félj a fűszerektől! Egy pici só már az elejétől kerülhet a főzelékekbe, utána már akár fűszernövényekkel is próbálkozhatsz szép fokozatosan. Ha ízesítetlenül kínálod gyermekednek az ételt, ne várd el tőle, hogy később jó evő legyen, vagy hogy felnőttként az ízekért szeressen enni!

# A rituálé

Minden étkezés legyen rituálé, történjen ugyanúgy! Ha teheted, még a hozzátáplálás előtt kicsivel is ültesd be magatok mellé a gyerkőcöt a konyhába, amikor ti esztek. Azt mondják, ha „kinézi a szátokból az ételt”, akkor már megérett a hozzátáplálásra. Amikor elkezdesz szilárd táplálékot is adni neki, azt tedd mindig ugyanúgy, vagyis add meg a módját: ültesd az ebédlőasztalhoz, készítsd elő a saját kis tányérját, előkéjét! Idővel ezeket a tárgyakat felismeri majd és az étkezéshez fogja kapcsolni. Ahogy magatoknak is megteríted az asztalt, úgy ő is megérdemli az „odafigyelést”.

# Mindenki melegen szereti

Eltekintve egy-egy SOS helyzettől (például utazás közben, vagy a városban, ahol épp nincs mód megmelegíteni a babának előre elkészített ételt) mindig adj meleg, de legalábbis langyos szilárd ételt a babádnak! Ha tápszert is kap, akkor azzal tégy ugyanígy, hiszen a melledből érkező tej sem frigó hideg ugyebár. Nem véletlen az sem, hogy a hozzátáplálást az édeskés ízű gyümölcsökkel kezdjük, hiszen azok az ízek állnak közelebb az anyatejhez, így megy szép fokozatosan az átvezetés. Véletlenül se gondold azt, hogy jót teszel vele, ha például a konzerv babaételt hidegen adod a kicsinek, - sokan úgy gondolják, hogy ettől majd nem lesz finnyás a gyerek-, hiszen ezzel épp azt éred majd el, hogy a gyomra nem lesz felkészülve a „felnőttesebb” menükre.

# Nem megy csettintésre – ne add fel!

Ha nehezen indul a hozzátáplálás, annak számos oka lehet. Talán a baba még nem elég érett a szilárd ételhez, de az is előfordulhat, hogy épp csak nem az ínyére való ízekkel kínáltad meg első körben. Mindig átvezetéssel haladj: egyik gyümölcshöz tedd a másikat, csak utána add egy magában is az adott finomságot. Ha egy íz nem ízlik, tedd félre egy hétre, majd próbáld meg újra, esetleg valami máshoz adva. A gyümölcsökön belül próbálkozhatsz a különböző fajtákkal is, - például az alma, vagy körte esetében-, ha elsőre nem tetszett a kicsinek. Ne feledd: ha próbálkozol, jól csinálod, ne add fel! Előbb-utóbb minden gyerek eljut a szilárd ételekig.

B.F. , 2019. január 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó