6 csecsemőkori primitív reflex, aminek idővel le kell épülnie: visszamaradva hátráltathatják a fejlődést

A primitív reflexek egy ideig alapvető fontosságúak a babák fejlődése szempontjából, később viszont már hátráltatják azt- olvasható a femina.hu oldalán.


Egy kisbaba születése fenekestül forgatja fel a házaspárok életét, hirtelen minden az új jövevény körül forog, minden mozdulatát lesik, ha sír, próbálják kitalálni, hogy mi lehet a gond, ha nevet, vele együtt örülnek. Közhely, de a kicsi érkezésével szülők is születnek, akiknek bele kell rázódniuk a szép, ám kihívásokkal, bizonytalanságokkal teli szerepbe. 

A felnőttek gyakran aggódnak, hogy vajon minden úgy és olyan sorrendben történik-e a gyermek fejlődése során, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A mozgásfejlődés központi kérdés: a rokonok, barátok is érdeklődnek, hogy mikor fordul át, emeli a fejét, kúszik vagy épp mászik, áll fel a gyerkőc. Már az anyaméhben kialakulnak bizonyos automatikus mozgásminták, amelyek a születést követő első hetekben, hónapokban jelen vannak, és ekkor kifejezetten fontosak, ám egy idő után fokozatosan le kell épülniük, különben problémát okozhatnak.

A cikk teljes terjedelmében a femina.hu oldalon olvasható.

femina.hu , 2022. november 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?