Zenehallgatás várandósság alatt

Biztosan te is hallottál már arról, hogy a zenehallgatás jót tesz a magzatnak. Cikkünkben utánajártunk annak, hogy a zenének valóban van-e hatása a babára.


Milyen zenét érdemes hallgatni?

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a magzat az első trimeszterben már érzékeli a hangokat, a harmadikban pedig már képes azokat felismerni. A hallás szervrendszere elsők közt alakul ki, és a külső hangokat nem tompítja le teljesen a magzatvíz. Ezért érdemes már a várandósság alatt beszélni a picihez vagy énekelni neki, hogy hozzászokjon a szülei hangjához, és felismerje miután világra jön. Ráadásul az énekléssel fejleszthető a baba idegrendszere. Akkor is érdemes énekelnie a kismamának, ha úgy gondolja, hogy nincs jó hangja, hiszen az éneklés szorosabb kötődést alakít ki a baba és a mama között.

Milyen zenét érdemes hallgatni? Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a klasszikus zene jó választás. Azonban fontos, hogy a kismama élvezze, hiszen a pici az édesanya érzéseit veszi át. Ha az adott zene megnyugtatja a kismamát, akkor azt a baba is élvezni fogja, hiszen ő is megnyugszik tőle. Ráadásul a zene segíti az ellazulást, boldogsághormonokkal tölti fel az anyát és a magzatot egyaránt. 

Ez az oka annak, hogy zenehallgatás során csökken a rúgások gyakorisága az anyaméhben. Azonban, ha a zene túl hangos, akkor a baba reagálhat aktív rugdosással, ami semmi esetre sem jelenti azt, hogy élvezi a ritmust, hanem arra utal, hogy nyugtalanná vált és szeretne szabadulni tőle. Mindenképpen oda kell figyelni a baba minden jelzésére.

A zajos rendezvényeket is érdemes kerülni

Sokszor látni filmekben, hogy a kismama fejhallgatót tesz a pocakjára. Ezt semmi esetre sem szabad kipróbálni, hiszen a nagy hangerő nem tesz jót a pici számára. Igaz, hogy a kismama testén keresztül csökkentett hangerőn jut el a zene a babához, de a magzatvíz nem tudja eléggé tompítani. 

Továbbá a zajos rendezvényeket is érdemes kerülni, például a fesztiválkoncerteket, hiszen a nagy hangerő káros a baba számára. Ha nem lehet elkerülni a zajos környezetet, akkor pedig javasolt minél messzebb lenni a zajforrástól. Egyébként a pici rugdosással jelzi, ha nem kellemes számára a hangerő.

Képesek felismerni a már hallott dallamokat

Ma már számos esetben előfordul, hogy szülés közben szól a zene. Természetesen ez halk dallamokat jelent. Ennek azért van pozitív hatása, mert az endorfintermelés hatásának köszönhetően kevesebb fájdalomcsillapítóra lesz szükség, hiszen enyhülnek a szülési görcsök.

Az újszülöttek képesek felismerni azokat a dallamokat, amelyeket még magzatként hallottak. Szóval, ha nyűgös a kicsi, akkor érdemes a már ismert dallamokat lejátszani számára, hiszen valószínűleg megnyugtatja. A zenének a későbbiekben is fontos szerepe van, hiszen a zenehallgatás segíti többek között a gyermek kreativitását és a nyelvi készségeinek fejlődését. A különböző hangok hallgatása segít a picinek az első szavak megtanulásában.

S. Dóra , 2022. október 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár