6 JEL, AMIKOR AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNOD TERHESEN

A várandósság alatt sokféle furcsa tünetet tapasztalunk. Ezek egy része teljesen normális, hozzátartoznak a megváltozott állapothoz, ám nem árt ismerni azokat, amelyek azt jelzik: irány az orvos!


A terhesség során a női test teljesen átalakul. Nemcsak a súlyunk változik, hanem minden testrészünk mérete. A hormonok szinte mindegyik szervrendszerre befolyással bírnak: más lesz a bőrünk, a hangulatunk, az anyagcserénk, a vérnyomásunk, és még hosszan sorolhatnánk. Furcsa érzések tömkelegét tapasztaljuk a hányingertől az evésrohamokon át a méhfeszülésig. Mégis hogyan döntsük el, melyik normális, és melyik nem? Íme egy kis segítség, szakértőktől

#1 Túl sok hányás

Szinte mindannyian tudjuk, hogy az első trimeszterben megszokottak a hányingerrel, hányással járó rosszullétek. Dr. Isabel Blumberg szülész-nőgyógyász azonban arra figyelmeztet, hogy ha ezek mellé láz társul, akkor már nem tekinthetők normálisnak. Akkor sem, ha már a víz sem marad meg bennünk, s a vizeletünk mennyisége a normálishoz képest lecsökken. Ez már a kiszáradás jele, ami azt jelenti, hogy infúzióban kell pótlást kapnunk. A vészes terhességi hányás pedig szintén kóros állapot, ez már veszélyezteti az anya és a magzat egészségét, hiszen nem jutnak elég tápanyaghoz. Túlsúly, fiatal anyai életkor vagy ikerterhesség esetén gyakrabban fordul elő, s mindenképpen kórházi kezelést igényel.

#2 Hüvelyi vérzés

A hazai közmegállapodás szerint amennyiben egy bizonyítottan terhes nő vérzést tapasztal, azonnal kórházba kell vonulnia, hogy kivizsgálják és megakadályozzák az esetleges vetélést, koraszülést. Így már a pecsételő vérzésnél is indokolt lehet az orvos meglátogatása. Ám a nők 25 százaléka tapasztal ilyet az első három hónapban, ötven százalékuk mégis egészséges gyereknek ad életet a kilencedik hónap végén. Ez jó hír, azt jelenti, hogy a vérzés nem jelent automatikusan vetélést még akkor sem, ha a gyanú értelemszerűen felmerül. Dr. Daniel Landers anyák és magzatok gyógyítására szakosodott specialista szerint még az enyhe görcsökkel járó vérzés sem feltétlenül katasztrófa jele, a beágyazódás is okozhat ilyen panaszokat, ahogy a durvább szexuális együttlét vagy a méhen belüli polip is. Ám ettől a szabály még szabály: ha vérzünk, irány a kórház!

#3 Erős fejfájás

Némi fejfájás a terhesség során még normálisnak tekinthető. Ingadozik a vérnyomásunk, a hormonszintünk, érzékenyebbek vagyunk. A tartós és súlyos fejfájás azonban már nem játék, főleg, ha esetleg szédülés, látásprobléma vagy ájulás is társul hozzá. Amíg az orvoshoz érünk, mindenképpen legyen mellettünk valaki, aki segít, és ha tudunk, feküdjünk a bal oldalunkon. Időnként csak a kiszáradás tünete a fejfájás, de a második vagy harmadik trimeszterben sajnos a terhességi magas vérnyomás is okozhatja, ami már kezelést igényel. Az anyai túlsúly, az ikerterhesség vagy a családon belüli halmozódás mind fokozhatja ezt a veszélyt. 

A cikk folytatása: divany.hu oldalán olvasható.

A nyitókép: Gettyimages.com

2021. október 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke