A gyermek első mosolyától az értelmes szavakig - fejlődési mérföldkövek a kisbaba életében -

Az első 24 hónap kritikus fejlődési fokozatok teljesítését jelenti minden kisbaba életében. Cikkünk ezeket a mérföldköveket igyekszik időrendi sorrendben feltérképezni és a hozzájuk tartozó különféle – sokszor egymásnak is ellentmondó – elképzelések és tanácsok sűrűjében eligazítást nyújtani.

Születését követően az új emberpalánta elkezd berendezkedni, otthonra találni és forgószél-szerű gyorsasággal egyre nagyobb magabiztosságra szert tenni a számára kezdetben idegen világban. Hároméves korára mintha már semmi köze nem lenne ahhoz a maréknyi és sérülékeny pólya-nyalábhoz, akit a kórházból hazafele indulva a kezünkbe nyomtak. Bármilyen keserédes is legyen az idő múlásának felismerése, amelyet gyermekünk gyors fejlődése kelt bennünk, a folyamatos növekedés és a fejlődés mérföldköveinek abszolválása természetesen gyerekünk egészségéről tanúskodik. Melyek tehát ezek a fontosabb mérföldkövek, és mi az, amire a szülőnek érdemes közben odafigyelni, hogy jól segíthessen a kicsinek haladni az úton?

1. Fogó reflex, majd a tárgyak szándékos manipulációja

Világra érkezése után az újszülött gyakorlatilag azonnal képes arra, hogy összeszorítsa az anya tenyeréhez érő ujját vagy egyéb kisebb tárgyakat.

Ez az egyik első mozdulat, amit egy újszülöttől látni fogunk (Image: Freepik.com)

Valójában egy reflexmozdulatról van szó olyan tárgyak vonatkozásában, amelyek a baba tenyeréhez érnek. Négy hónapos korától kezdődően már próbálkozik könnyen megfogható dolgok szándékos felemelésével, de csak első életévének vége felé jut el benne készség szintre a tárgyak kézzel való megfogása, felemelése, és ide-oda rakosgatása.

2. Mosoly

Az első mosoly hat-hetes kora körül mutatkozik meg a baba arcán. Amennyiben az anyuka részéről ez viszonzásra lel, gügyögésel, öröm-reakcióval jutalmazza a kapott mosolyt, azzal indirekt módon megerősíti gyerekének próbálkozását, és segít neki szokássá alakítani ezt a szívet melengető gesztust.

Arckifejezéseivel egy kisbaba hihetetlen örömöt okozhat szüleinek 

3. A fej felemelése

A fej felemelése és megtartása nagyon fontos mérföldkőnek számít.

Ez a készség fokozatosan alakul ki az első hónapok során, és a hason fektetés jó alkalom arra is, hogy a gyereknek gyakorolhassa ezt a nagyon fontos izommozgást.

Öt-hat hónapos korára a normálisan fejlődő csecsemő már meglehetős magabiztossággal mozgatja a fejét minden irányba.

Fél éves korára a csecsemőnek képesnek kell lenni feje megemelésére (Image: Freepik)

4. Hasról hátra és hasról hátra fordulás

Amikor azt látjuk, hogy gyerekünk izeg-mozog és ficánkol a matracon, vagy hason fekvés közben lábujjaival kapaszkodott keres és próbálja magát fölfele tolni, akkor valójában ehhez a mozdulathoz készíti elő izmait.

Négy hónapos kora körül a baba képes a hasáról visszafordulni a hátára, és nem sokkal később pedig már a hátáról egyedül is hasra tud fordulni

5. Felülés

Hat hónapos korára az átlagos fejlettségű kisbaba képes felülni, és többé-kevésbé stabilan ülve átadni magát az exploráció örömeinek / a környezete felderítése örömeinek. Szemmel látható örömmel szemléli az új szemszegből a világot és nyúlkál a keze ügyébe eső dolgokért.

6. Mászás

Hason fekvés közben megfigyelhető, hogy a kisbaba beássa lábujjait a matracba és könyökére támaszkodva előre hátra mozdulatokkal hintáztatja magát. Egy-egy erősebb mozdulattal néha sikerül kicsit még előre is tolnia magát.

Ezzel a hintázással a későbbi mászást készíti elő, amire valamikor hat és kilenc hónapos kora között érik meg. Ezt követően már nem lesz neki akadály a lakásban.

Néhány kisbabánál a mászás nem a fent leírt szokványos mászó mozdulattal kezdődik, hanem a fenekükön csúszkálnak ide-oda, sőt egyeseknél a mászás egyenesen ki is marad a repertoárból. A fenekükön való csúszkálásból ezek a gyerekek egyszer csak álló helyzetbe húzódzkodnak / felhúzzák magukat álló helyzetbe, és jellemzően oldalra való lépkedéssel kezdenek el egyensúlyozni valahol az első életévük vége felé.

A hason fekvés és mozgás a mászás megtanulásában is segíti a gyermeket (Image: Freepik)

7. Járás

Az első lépések megtétele fontos mérföldkő mind a gyerek, mind a szülők számára.

A kicsik jelentős része egy éves kora körül lábra áll és elindul. Némelyeknél ez a pillanat már 11 hónaposan elérkezik, mások valamivel később, de jellemzően másfél éves koruk előtt megteszik az első lépést.

Amennyiben 18 hónapos korára a kisgyerek még nem kezdett el járni, akkor javasolt orvos vagy egyéb szakember felkeresése és annak kivizsgálása, hogy nincs-e szükség valamilyen célzott beavatkozásra.

A járás elsajátítása az egyik legfontosabb mérföldkő a gyermek életében (Image: Getty)

8. Beszéd

Arckifejezésével, szemkontaktussal, gügyögéssel, gőgicséléssel, és egyéb különböző zajkeltéssel és hangadással a kicsik már születésük pillanatától kommunikálnak.

Egyéves születésnapjához közeledve a felismerhető szavakhoz hasonlító hangadások egyre gyakoribbá válnak részükről olyannyira, hogy egyéves koruk körül már érdemes készenlétben tartani az első „mamá”-nak és „papá”-nak szóló féktelen mosolyokat.

Minél többet beszélnek hozzá már az első pillanatoktól kezdve, annál kedvezőbb a hatás a gyerek beszédére és nyelvi készségeinek fejlődésére. A neki énekelt gyerekdalok, vagy az általa keltett zajokra válaszul adott mosolyok és nyelvi válaszok, illetve a körülötte lévő világ történéseinek élő kommentárjai mind-mind segítik a gyerek szellemi fejlődését és nyelvtanulását.

Egy éves korára – akár beszél már, akár nem – elkezd karmozdulatokat és egyéb gesztusokat használni (integet, mutogat, stb.), amelyekkel tovább bővíti kommunikációs repertoárját.

9. Szobatisztaságra szoktatás

18 hónapos kora előtt nem érdemes a szobatisztaságra való szoktatáson gondolkodni, és a bili sikeres használatának elsajátítása eltarthat két vagy akár két és fél éves koráig is.

Egy újabb mérföldkő, amelynek elérését nagyon sok szülő még a gyermekénél is jobban díjazza 

A szobatisztaságra való szoktatás előfeltételei közé tartozik, hogy a gyermek képes legyen stabilan megállni a lábán és leguggolni, lehúzni a nadrágját, levetni egyéb ruhadarabjait, és nem utolsósorban képesnek kell lennie felismerni a pillanatot, amikor szüksége van a bili használatára.

Időbe és gyakorlásba kerül a nappali szobatisztaság rutinná válása. Éjszaka, ráadásul időben megtalálni a bilit, még több gyakorlást igényelhet. De minél kevesebb a felhajtás, valamint ha ez sok felmosóronggyal és türelemmel párosul, előbb-utóbb a törekvéseket siker koronázza majd.

A cikk forrása: https://www.mirror.co.uk/

 

 

B.Zs. - AKF , 2020. július 09.
 
 
 
Címkék:  

kismama

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó