A SZEMÉLYISÉG 3 ALAPTÍPUSA ÖRÖKLETES, ÉS MÁR CSECSEMŐKORBAN MEGVAN

Alexander Thomas és Stella Chess pszichiáter páros nevéhez fűződik az a 3 temperamentumkategória, amit kifejezetten a csecsemők vizsgálatával határoztak meg még egy fél évszázaddal ezelőtt. Eredményeiknek köszönhetően olyan mankót kaptak a szülők, ami rendkívül sok önvádtól és kétségbeeséstől óvja meg őket, hiszen érthetőbbé válnak a csecsemők reakciói, és a hozzájuk szükséges alkalmazkodást is megkönnyítik.

A viselkedések és magatartások magyarázata hosszú ideje foglalkoztatja az emberiséget. A személyiség, habár mindig rendkívül egyedi, minden esetben tartalmaz olyan jellemvonásokat, amelyek kategorizálhatók. Az ember temperamentumának ismerete nem a tetteket jósolja meg, hanem inkább azok mikéntjét, a helyzetekre adott reakciók módját, érzelmi töltetét. És bár a személyiség egésze sokösszetevős és fokozatosan alakul ki, a temperamentumra jellemző vonások már csecsemőkorban is fellelhetők.

Alexander Thomas és Stella Chess pszichiáterpáros nevéhez fűződik az a 3 temperamentumkategória, amit kifejezetten a csecsemők vizsgálatával határoztak meg még egy fél évszázaddal ezelőtt. Kutatásaik azt bizonyították, hogy a 2-3 hónapos csecsemők energikussága, alkalmazkodóképessége, ingerekre adott reakciójának minősége és általános hangulata nemcsak hogy könnyen vizsgálható, de hosszú távon iránymutató is a személyiségük formálódását tekintve. Eredményeiknek köszönhetően olyan mankót kaptak a szülők, ami sok önvádtól és kétségbeeséstől óvja meg őket, hiszen csecsemőik reakciói érthetőbbé válnak, és a hozzájuk szükséges alkalmazkodást is megkönnyítik. Különösen, ha a gyerekeink temperamentuma mellett a sajátunkkal is tisztában vagyunk.

A Divány.hu Szerzőjéről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

 
 
 

#1 Könnyen kezelhető csecsemők

A vizsgált több mint 100 csecsemő 40 százaléka ebbe a kategóriába volt sorolható. Ők azok, akiknek a napirendje általában magától rendszerbe áll. Nincs különösebb gond se az alvás–ébrenlét ciklusokkal, se az általános jókedvvel. Ezek a babák könnyen megbirkóznak a változásokkal, mindig nyitottak az újra, reakcióik pedig meglehetősen szelídek. Alkalmazkodóképesek, jól viselik az ingergazdag környezetet és az eltérő mentalitású/temperamentumú felnőtteket. Egyszerűen könnyű (könnyebb) velük. Megvan a saját ritmusuk, és ez már önmagában kiegyensúlyozottabbá teszi a lelkivilágukat. Ettől még persze ők is végigmennek azokon a fejlődési állomásokon, amelyek korosztályi kihívásokkal szembesítik a szülőket, csupán a könnyebb kezelhetőség által kevésbé megterhelők az adott korszakok.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.
Nyitókép: Gettyimages.com

2021. június 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár