A SZEMÉLYISÉGEDRŐL ÁRULKODIK, HOGYAN TARTOD A KISBABÁT

Nem a kezességen múlik, hanem a kötődési stílusról árulkodik, hogy melyik oldalon ringatjuk a kisbabát. Egy friss kutatás szerint a bal oldali tartás az általános, míg a jobb kézben való ringatás atipikusnak tekinthető.

Az emberek zöme jobbkezes, ennek ellenére a nők többsége a bal karjára teszi a kisbabát. Logikus magyarázatnak tűnik, hogy azért, mert így jobban tudja használni a jobb kezét, hiszen anyaként óhatatlanul szükség van arra, hogy úgy tegyünk-vegyünk, hogy közben a gyereket is fogjuk. (Erre, mondjuk, jó megoldás a hordozókendő, mert akkor mindkét kezünk felszabadul.)

Valójában azonban a kezességnek vajmi kevés köze van a kisbaba tartásához, ugyanis a balkezesek is ugyanúgy a bal oldalt részesítik előnyben. Ez a kérdés pedig évtizedek óta foglalkoztatja az evolúciós és fejlődéspszichológiával foglalkoztató kutatókat, írja a Psychology Today.

Egy friss tanulmányban olasz kutatók a felnőttkori kötődési stílusok szempontjából vizsgálták meg ezt a kérdést. Ezeknek két fő típusa van: a biztonságos és a bizonytalan. A biztonságosan kötődő emberek könnyebben hoznak létre és tartanak fenn közeli kapcsolatokat, valószínűleg azért, mert gyerekként egészséges, stabil kapcsolataik voltak. Ezzel szemben a bizonytalan kötődésű felnőtteknek nehezebben megy az egészséges kapcsolatok működtetése.

 
Bal vagy jobb?
Bal vagy jobb?Fotó: AzmanL / Getty Images Hungary

A cikk folytatása: divány.hu 

2019. augusztus 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó