Az időjárás hatása a kismamákra

Az időjárás-változás gyakran szól bele a terhesség folyamatába. A különböző időjárási helyzetek akár a baba kiírt időpont előtti érkezését is eredményezhetik. 


Az időjárás változása miatt akár a szülés is megindulhat

A kismamák szervezete erősen terhelt állapotban van, emiatt nemcsak érzik a légköri változásokat, hanem sok esetben nehezen is tudják tolerálni azt. Például az időjárás változása miatt felerősödhetnek a görcsös állapotok, és ahogy a bevezetőben is említettük, akár a szülés is megindulhat. 

A hideg- és a melegfront érkezése egyaránt hozzájárulhat a szülés beindulásához. Sajnos nemcsak azok a szülések, amelyeknek eljött az idejük, hanem azok is, amelyek távoli időpontban lennének aktuálisak. 

A különböző időjárási folyamatok a magzatra is hatással vannak

Amennyiben valaki érzékeny az időjárásra, a várandósság alatt fokozottan veszélyeztetett lesz a különböző időjárási folyamatokra. Ráadásul a terhesség alatt hónapról hónapra változik a kismama szervezetének terheltsége és alkalmazkodóképessége. Szóval annak a nőnek, akinek már a terhesség előtt is voltak időjárás-változáshoz kapcsolódó panaszai, fontos, hogy a várandósság alatt tudatosan szervezze a mindennapjait.

A különböző időjárási folyamatok nemcsak a kismamákra vannak hatással, hanem a magzatra is, hiszen reagál az időjárási hatásokra. Például bizonyos változások hatására élénkebbek és aktívabbak lesznek, valamint nyugtalanná is válhatnak. Ennek az a valószínűsíthető oka, hogy az ő szervezetük még nem áll készen a környezeti változásokhoz való alkalmazkodásra. 

Milyen tünetei lehetnek a frontérzékenységnek?

Minél érzékenyebb a kismama az időjárás-változásra, annál valószínűbb, hogy a várandóssága a vártnál rövidebb ideig fog tartani. Szóval egyértelműen kijelenthető, hogy a hideg- vagy melegfrontra érzékeny kismamák esetében a meteorológiai hatások befolyásolhatják a szülés megindulásának pontos időpontját.

Ha valaki érzékeny az időjárás-változásra, akkor általános tüneteket tapasztalhat. Melegfront esetén jelentkezhet például migrénes fejfájás, levertség, vérnyomáscsökkenés, fáradékonyság, valamint szaporább légzés és pulzus. Továbbá a meleg hatására fokozódhat a vizesedés is. 

A hidegfront esetében olyan tünetek léphetnek fel például, mint a vérnyomásemelkedés, az alvászavar, a szapora szívdobogás vagy a nyugtalanság. Mindemellett ízületi panaszok és keringési problémák is jelentkezhetnek. 

Természetesen nem lehet elkerülni a frontokat, azonban érdemes védekezni a hatásuk ellen. Javasolt többet pihenni, sok időt a friss levegőn tölteni, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, valamint ásványi anyagban és vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztani. Mindemellett a nyári kánikula idején fontos védekezni a közvetlen napsütés ellen napernyővel, napszemüveggel és szalmakalappal. Amennyiben már jelentkeztek a tünetek, érdemes a frontra érzékeny kismamáknak konzultálniuk az orvosukkal, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen gyógyszert és milyen adagban szabad alkalmazni a kellemetlen tünetek megszüntetésére.

S. Dóra, 2022. november 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?