Ezt rontod el, ha még mindig kipirosodik a babád feneke - 6 fontos tényező

Ó, az a fránya piros popó! – mondhatnátok. Bármennyire is igyekszik az ember ugyanis, akármennyire is azt gondolja, hogy a lehető leggondosabban ápolja a kicsikéje bőrét, akkor is megeshet, hogy egyszer csak felüti a fejét a pelenkakiütés. Ne izgulj, ez még nem a világ vége! Majdnem minden anyukával előfordul legalább egyszer, hogy a szépen gyarapodó kisbabájának kis hurkás combjai bizony alaposan megnehezítik a megfelelő tisztítást, ápolást, ily módon pedig, akárhogy figyelünk, az érintett területek könnyen bepállhatnak, kipirosodhatnak, rosszabb esetben még ki is sebesedhetnek. Most sorra vesszük, hogy mivel próbálkozhatsz, hogy rájöjj, min kell változtatnod a babád bőrének ápolásában ahhoz, hogy a pelenka okozta kiütés minél kevesebbszer, vagy egyáltalán ne jelentkezzen! Ügyelj ezekre a dolgokra, próbáld ki a különféle tisztítási módokat a siker érdekében!

Ezt rontod el, ha még mindig kipirosodik a babád feneke - 6 fontos tényező

1>> Cserélj gyakrabban pelenkát, szellőztess!

A bepállás melegágya a túlzott „dunsztolás”, vagyis, hogy túl sokáig van a baba popsija a pelusban. Ne csak akkor vedd le róla a pelenkát, amikor már úgy érzed, hogy tele van, hanem próbálj meg néhány plusz tisztába rakást is beiktatni. Ekkor a meleg szobában hagyd szabadon a baba alsó tájékát legalább 10-15 percig. Kell egy kis „szellőztetés”. Közben énekelj, mondókázz, beszélgess vele, neki.

2>> Ne csak nedvessel töröld!

Nagyon klassz dolog a nedves törlőkendő, hiszen jóval könnyebben eltávolítja a „szennyeződéseket”. Azonban figyelj oda rá, hogy minden használat után száraz kendővel, vagy puha papírral is töröld át az érintett területet, különös tekintettel a hajlatokra!

3>> Milyen az olyan?

Elképzelhető, hogy a babád bőre még az átlagnál is érzékenyebb, így mindig légy kicsit gyanakvó az általad választott termékekkel szemben. Lehet, hogy a pelenka anyaga nem megfelelő, de az is elképzelhető, hogy a nedvestörlőt, vagy épp a popsikrémet nem tolerálja a kicsid bőre. Válassz inkább hypoallergén termékeket, vagy ha kell, válts mosható pelusra. A lényeg, hogy hagyj időt magatoknak, hogy kitapasztald mi a jó!

4>> Túl vékonyan, vagy túl vastagon...

Az sem mindegy, hogy hányszor használsz popsikrémet és milyen mennyiségben. Minden pelenkázáskor tisztítsd meg a baba bőrét és közepesen vastag mennyiséget vigyél fel a bőrére. Vigyázz, a cink tartalmú kenőcsök, - ha túl sokat teszel belőlük-, elnehezíthetik a bőrt, megülhetnek a hajlatokban és nehéz lehet őket még fürdetéskor is kimosni. Tipp: próbáld ki inkább a dexpanthenol tartalmú kencéket!

5>> Fürdetéskor is légy résen!

Egy puha fürdetőkendővel próbáld meg alaposan kitisztítani az aznap lerakódott krémet a hajlatokból, amelyet nem vitt le a nedvestörlőkendő. Minden fürdés után inkább kétszer töröld szárazra a nehezen elérhető testrészeket, nehogy víz maradjon a „redők” között, újabb pirosodást okozva ezzel.

6>> Mutasd meg a háziorvosnak!

Ha egy héten belül sem javulna a kiütés, feltétlenül mutasd meg a gyerekorvosnak és kérd meg, hogy javasoljon valamilyen gyógykészítményt. Sokszor csak a patikában kikevert kenőcsök tudnak segíteni. 

B.F. , 2018. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?