Fészekrakás terhesség alatt

A várandós kismamák többségénél bekapcsol az a bizonyos fészekrakó ösztön. De vajon mit is jelent ez pontosan, mikor jelentkezik, és miben mutatkozik meg?

 


A terhesség alatti fészekrakás egy olyan ösztön, amelynek során a leendő anyukák felkészítik otthonukat a baba közelgő érkezésére. A fészekrakás általában a harmadik trimeszter végén kezdődik egy energiakitöréssel, de ez nem bizonyított jele a vajúdásnak. Egyes nők egyáltalán nem is éreznek vágyat a fészekrakásra, ami szintén teljesen normális. Ha mégis megjön a fészekrakás vágya, használd ki az extra energiát: elkészítheted előre az ételeket (amelyeket lefagyaszthatsz), kimoshatod a babaruhákat, és alaposan kitakaríthatod a házat – csak ügyelj arra, hogy ne erőltesd meg magad.

Mi az a fészekrakás?

A várandósság alatti fészekrakás az otthon előkészítése a baba érkezésére, amit gyakran az erős vágy táplál, hogy kitakaríts, rendet rakj, és mindent rendbe tegyél. Ez egy biológiai késztetés, amely az emberekben és más emlősökben, például a madarakban és a kutyákban is közös, és amelyet a felkészülés és a védelem veleszületett vágya vezérel.

Mikor kezdődik a fészekrakás?

A fészekrakás már a 24. terhességi héten elkezdődhet, de általában a harmadik trimeszterben – néhány héttel a baba érkezése előtt – éri el a csúcspontját. Mivel a fészekrakó ösztön általában a terhesség késői szakaszában jelentkezik, sok nő úgy véli, hogy a fészekrakás a szülés jele.

Azonban nincs orvosilag alátámasztott bizonyíték arra, hogy közvetlenül összefügg a szüléssel, különösen azért, mert egyes leendő anyukák már hónapokkal a szülés előtt elkezdik a fészekrakást. Az energia- és aktivitáskitörés a terhesség vége felé azért jelentkezik, mert megpróbálsz mindent előkészíteni, mielőtt a baba megérkezik, nem pedig azért, mert ez annak a jele, hogy beindul a szülés.

Honnan fogom tudni, hogy nálam jelentkezik-e a fészekrakás?

Lehet, hogy nálad a fészekrakás más, mint a többi leendő anyukánál, de jellemzően a szülői létre való fizikai felkészülést jelenti. Előfordulhat, hogy egy héten belül harmadszorra is kitakarítod a gyerekszobát, vagy kimosod a ruhákat, és átrendezed a babaruhás fiókokat.

Lehet, hogy egyáltalán nem érzed a fészekrakó ösztönt, és ez normális. Van, akinek van rá késztetése, van, akinek nincs. 

Az, hogy bekapcsol-e a fészekrakó ösztön vagy sem, nem jelzi a terhességed egészségét. Egyes anyukák fizikai korlátok miatt nem tudnak “fészket rakni”, például azért, mert a terhesség alatt ágynyugalomban vannak. Mások pedig, akik meddőségi kezelésen estek át, akiknek korábban volt vetélésük vagy halvaszületésük, vagy örökbefogadó szülők, óvatosabban vagy egyáltalán nem “raknak fészket”.

A partneremnél is bekapcsol a fészekrakó ösztön?

A partnerednek nem lesz biológiai ösztöne a fészekrakásra, de részt vesz benne. Nincs olyan kutatás, amely a partnereket a fészekrakáshoz kötné, de anekdotikusan úgy tűnik, hogy sokan belefeledkeznek az előkészületekbe.

Mit tegyünk a fészekrakás során a terhesség alatt?

A fészekrakás produktív lehet, mivel valószínűleg ez az utolsó lehetőség a baba érkezése előtt, hogy háztartási projekteket oldj meg. (Valószínűleg nem lesz időd, energiád vagy motivációd arra, hogy kitakarítsd a hűtőszekrényt, ha a baba megérkezett.) A fészekrakás nemcsak az ételek előkészítéséről és a takarításról szól: magában foglalhatja a szülői szerepre való érzelmi felkészülést is, amikor felkészülsz az újszülöttel való kötődésre.

Íme néhány gyakori ház körüli projekt és házimunka, amelyet a fészekrakás közben végezhetsz. Ne feledd, hogy a harmadik trimeszterben valószínűleg kimerült leszel, számtalan mentális és fizikai okból, ezért mindig ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba!

 • Készíts olyan ételeket, amelyek lefagyaszthatók, hogy a baba érkezése után is kéznél legyenek!
 • Vásárold meg a hiányzó babaruhákat és a kötelező babatermékeket!
 • Távolítsd el a címkéket, mosd ki a babaruhákat, és tedd el őket a gyerekszobában! 
 • Takarítsd ki a házat!
 • Töltsd fel a kamrát és a hűtőszekrényt!
 • Pakold össze a kórházi táskádat!

Mit kell elkerülni a fészekrakás során a terhesség alatt?

A fészekrakás önmagában nem káros. De mint minden terhesség alatti tevékenységgel, légy óvatos, és kerüld a következő tevékenységeket:

 • Ne erőltesd meg magadat túlságosan a nehéz tárgyak cipelésével!
 • Ne mássz magas létrára, hogy képeket akassz fel, vagy nehezen hozzáférhető poros helyeket tisztíts meg!
 • Ha festesz vagy takarítasz, győződj meg arról, hogy a szoba jól szellőzik, és a használt termékek biztonságosak, és nem tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek árthatnak a gyermekednek!
 • Engedd el a tökéletességet! Könnyen előfordulhat, hogy túlterheli az embert a rengeteg döntés, amit meg kell hoznia, és azt gondolja, hogy mindennek pontosan így kell lennie, mielőtt a baba megérkezik. Bízz az ösztöneidben, és ne feledd, hogy a babának valójában csak rád van szüksége!
 • Lehet, hogy tele vagy energiával, de a túlhajszoltság és a kimerültség kockázatot jelent. Ügyelj arra, hogy rendszeresen tarts szüneteket és igyál sok vizet!

Forrás: babycenter.com

B.Edina , 2022. november 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár