Hogyan lehet enyhíteni a reggeli rosszullétet, hányingert?

Van néhány otthoni praktika, amit érdemes bevetned, ha te is tapasztalsz émelygést, hányingert.

Elmondjuk, mi az, ami enyhítheti a reggeli rosszulléteket!

Miért van hányingerünk terhesen?

A reggeli rosszullétek – elnevezésükkel ellentétben – nemcsak a reggeli órákban okozhatnak kellemetlen perceket, hanem a nap bármely szakában. Az orvosok szerint ezt a tünetet a megemelkedett HCG-hormonszint okozza, és mire eljön a második trimeszter, a tünetek is enyhülnek vagy el is tűnnek.

Megfigyelhető, hogy bizonyos ételek, italok, illatok kifejezetten undort keltenek a várandós mamában. Érdekes módon általában éppen az vált ki émelygést, ami nagy valószínűséggel ártana a gombostűfejnyi magzatnak is. Gyakori például a kávé, cigarettafüst, nagyon zsíros, nagyon fűszeres ételek miatti rosszullét. Az is meglepő, hogy ezek a tünetek akkortájt múlnak el, amikor a babának már minden fontosabb szerve kialakul. Ezért felfoghatod akár úgy is, hogy a rosszullétek csak a babát védik, azért szenvedsz, hogy gyermeked egészségesen szülessen majd.

Mit lehet tenni hányinger esetén?

A kevésbé súlyos helyzeteket megpróbálhatod otthon, néhány házi praktikával enyhíteni. Reggel, még az ágyban, ropogtass el néhány (gyömbéres) kekszet vagy egy pirítóst. Ez megemeli a vércukorszintet, ami csökkentheti a hányingert.

Pihenj, amennyit csak lehet, és az éjszakai alvásra is jusson legalább 8-9 óra, így a megváltozott helyzethez könnyebben hozzászokik a szervezeted. Tartózkodj minél többet a friss levegőn, és szellőztesd gyakran a lakást.

Természetesen veszélyt is jelenthet, ha valaki túl gyakran hány, hiszen a kiszáradás nem csak a mamára jelent közvetlen veszélyt, de a babára is. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki B6-vitamin és gyógyszerek segítségével enyhíthet a panaszaidon.

Zsuzska: Nem tudom, ki találta ki a reggeli rosszullét fogalmát, de átverés az egész. A hányinger bármikor rátörhet az ember lányára, és nem éri be ennyivel. Tapasztalataim szerint jobb nem hadakozni ellene, jöjjön ki, aminek ki kell jönnie, utána sokkal könnyebb. És hogy mi segített? Egy kis korpás keksz. Bár az ízét a terhesség végére nagyon megutáltam, de orvosi váróban, más emberek társaságában mégsem illett volna kidobni a taccsot. A keksz bevált.

Forrás: Szilágyi Diána: Babázz lazán!

Babanet, 2024. március 25.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?