Mit ehetünk kismamaként, és mi az, amit jobb, ha kerülünk?

A várandósság ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy mely ételek segíthetnek, és mik azok, amiket jobb átmenetileg hanyagolni.

Egyeztessünk az orvosunkkal!

Érdemes megemlíteni azt a tévhitet, miszerint a kismamának két ember helyett kell ennie - ezt sokszor lehet hallani, de nem igaz. Természetes dolog, hogy a várandósság ideje alatt a kismama étvágya nagyobb lesz, de nem a kétszerese. Egyértelmű, hogy egy kisbabának nincs annyi kalóriára szüksége naponta, mint egy felnőtt embernek. Arra érdemes figyelnünk, hogy valójában mennyit kíván a szervezetünk, és mennyit a szemünk.

Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket csupán mértékkel szabad fogyasztani a várandósság ideje alatt, és olyanok is, amelyeket tilos. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen kizárólag ő tud naprakész, egyénre szabott tanácsokat adni többek között az étkezéssel kapcsolatban is a kismamának.

Mit egyen a kismama?

A várandósság ideje alatt megnövekszik a kismama szervezetének vitamin- és ásványianyag-szükséglete, valamint az energia- és tápanyagigénye. Az étrend összeállítása során mindenképpen az egészséges táplálkozás szabályait kell figyelembe venni. Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, és az ételekkel kapcsolatban is be kell tartani néhány szabályt. 

Érdemes teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztani, valamint arra is, hogy elegendő mennyiségű fehérjét vigyünk be. Mindenképpen az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat érdemes választani, például jó választás a csirke és a pulyka. Hetente kétszer olajos halat, lazacot és szardíniát is ehetsz.

A gyümölcs- és zöldségfogyasztásra is figyelni kell, hiszen fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak a magas rost- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően. A gyümölcsök és a zöldségek esetében fontos, hogy meg kell próbálni idénynek megfelelően beilleszteni azokat az étrendbe. 

Mit ne egyen a kismama?

A kismamának a nyers és nem teljesen átsütött húsokat jó, ha kerüli, hiszen jelen lehetnek benne olyan kórokozók, amelyek problémát okozhatnak. A nyers tojást tartalmazó ételeket is kerüljük, ugyanis a szalmonella jelen lehet a nyers tojásban, ami akár koraszülést vagy vetélést is eredményezhet.

Nemcsak a hús és a tojás esetében igaz az, hogy kerülni kell a nyers változatot, hanem egyéb ételek esetében is fontos, hogy hőkezelés nélkül ne fogyassza a kismama. Például a hőkezelésen nem átesett, csupán füstölt felvágottak is kerülendők, ugyanúgy, mint a pasztörizálás nélküli tej, vagy az abból készült sajt.

A gyógyteák közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk. Fogyasztásuk előtt mindenképpen egyeztetni kell a szakorvossal. Továbbá érdemes kerülni a nyers halakat, az osztrigát, a szushit és a tengeri herkentyűket, mivel nagyobb lehet az ételmérgezés veszélye.

A gyorsételekről sem árt szót ejtenünk: nagy mennyiségben tartalmaznak ízfokozókat és tartósítószereket, amelyek sem a kismama, sem a baba számára nem szükségesek. Természetesen, nem történik semmi baj, ha néha-néha elcsábulunk, de szokássá  tenni a gyorséttermi étkezést sem a várandósság alatt, sem utána nem jó.

Babanet, 2024. március 22.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?