Az első trimeszter – Várandós vagy!

A menstruáció kimaradásától és a pozitív terhességi teszttől a környezetünk bevonásáig – a várandósság első három hónapja meglehetősen izgalmas és egyben fárasztó is.


Az első trimeszter az utolsó menstruáció első napján kezdődik – mielőtt ténylegesen terhes lennél – és a 13. hét végéig tart. Ez az időszak a nagy várakozások és gyors változások ideje, mind számodra, mind a babád számára. Sok kismama az első trimeszter végéig nem tapasztal jelentősebb változást. Azonban a szervezetben sok változás történik és a magzat elképesztő ütemben fejlődik.

Milyen változások lehetnek a kismama szervezetében?

 • Reggeli rosszullét: A terhesség egyik leggyakoribb tünete a hányinger. A nők 85%-a tapasztalhat reggeli rosszullétet, ami a szervezetben végbemenő hormonális változások eredménye. Gyakori tévhit, hogy a reggeli rosszullét csak reggel fordulhat elő, valójában a nap bármely szakaszában bekövetkezhet. Az émelygés általában rosszabb reggel, innen ered az elnevezés. Az émelygés csillapításának érdekében kerüld a zsíros és fűszeres ételeket, próbálj meg többször enni és keveset, valamint igyál nagyon sok vizet. Amennyiben a tüneteid rosszabodnának, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

 • Vérzés: A terhes nők körülbelül 25%-ának van enyhe vérzése az első trimeszterben. De ha súlyos vérzést, görcsöket vagy éles fájdalmat érzel a hasadban – ezek a vetélés vagy méhen kívüli terhesség jelei lehetnek –, hívd az orvosodat.

 • A mellek érzékenysége: A terhesség egyik legkorábbi jele a fájó mell. Ezt hormonális változások okozzák, amelyek felkészítik a tejcsatornákat a baba táplálására. 

 • Gyomorégés és székrekedés: az emésztőrendszered lelassul, hogy az ételnek több ideje legyen felszívódni. A gyomorégés enyhítésére próbálj meg gyakrabban és kevesebbet enni, kerüld el a zsíros és fűszeres ételeket! A székrekedés enyhítésére próbálj meg minél több rostos ételt enni, és minél több folyadékot inni, valamint a növeld a fizikai aktivitást, például sétálj minden nap egy órát!

 • Fáradtság: A tested keményen dolgozik, hogy támogassa a növekvő babát. Ennek következtében gyorsabban el is fárad, mint máskor. A nap folyamán pihenj, amennyit csak tudsz!

 • Kívánósság: előfordulhat, hogy bizonyos ételek után sóvárgást érzel, míg lehetnek olyan ételek is, amiknek már illatától is rosszul vagy. Csak azt egyél, amit kívánsz! A tested tudja, hogy mire van szüksége.

 • Fokozott vizelési inger: A babával együtt növekszik a méhed, amely nyomást gyakorol a hólyagodra. Emiatt úgy érezheted, hogy állandóan mosdóba kell menned.

 • Hangulatingadozás: A megnövekedett fáradtság és a megváltozott hormonszint miatt érzelmi hullámvasút alakulhat ki, aminek következtében pillanatok alatt a nevetés sírásba fordulhat át.

 • Súlygyarapodás: A terhesség azon kevés esetek egyike egy nő életében, mikor a súlygyarapodást jó dolognak tartják, de ne vigyük túlzásba. Az első trimeszterben a kismamák körülbelül 1,5-3 kg-ot híznak (azonban az orvos javasolhatja, hogy növeld/csökkentsd a súlygyarapodást, ha a terhességet alul- vagy túlsúlyosan kezdted).

A babád legfontosabb mérföldkövei az első trimeszter végéig:

 • Kifejlődik az összes fontosabb szerve és beindul a vérkeringése.

 • Elkezdenek kialakulni a nemi szervek.

 • Kialakul az arcszerkezetük (szemek, fülek, orr, száj).

 • Kifejlődnek az ujjaik és elkezdenek megjelenni a körmeik.

 • Az első trimeszter végére a baba körülbelül 6,5-7 cm hosszú lesz, elkezd mozogni – de ezt Te még nem érzed.

Forrás: webmd.com

B.Edina , 2021. november 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó