Hogyan vonjuk be gyermekünket a kistestvére gondozásába?

Egy kisbaba születésekor minden segítség jól jön. Persze nem bízhatjuk az altatást vagy a pelenka cserélést a bébi pár évvel idősebb nagytestvérére, de vannak dolgok, amikkel jól megbirkózik. Íme, mutatjuk a módját, hogyan vond be a baba-gondozásba a nagyobb gyerkőcöt!

A gyerekek sok mindent ellesnek tőlünk, olyan mozdulatokat, cselekvéseket is, amiket nem is gondolnánk. Nincs ez másképp a kisbabákkal kapcsolatos teendőkkel sem. Egy csecsemő természetszerű, hogy megváltoztatja a családi dinamikák és kapcsolatrendszerek egyensúlyát, így nem csak a szülőknek hasznos, ha a nagyobb testvér(ek) besegít(enek), hanem Nekik maguknak is kulcsfontosságú, sőt, még a babának is számít! Ugyanis pozitív irányba befolyásolja a kognitív fejlődésüket, az empátia készségének kialakulását másokkal szemben és a világ egyik legerősebb kötődésének formálódását; a testvéri kapcsolatot.

4 fontos alapszabály a nagytestvér bevonásával kapcsolatban:

  1. A nagyobbik gyermek az első perctől kezdve legyen jelen és alakítsd úgy, hogy segíthessen. Ha nem is konkrét munkákra kéred meg  Őt (ez persze a korától is függ), de sokat legyetek hármasban, legyen ott az elaltatáskor, az etetéskor, és akár még a tisztába tételnél és a fürdetésnél is. Mindig magyarázd el Neki, mit miért teszel és vonj párhuzamot, hogy Vele is így volt újszülött korában.
     
  2. Használd fel (ki) a gyerkőc meglévő készségeit. Egy 2-3 éves totyogóst nem kérhetsz meg a tej megmelegítésére vagy a szemét kivitelére, viszont, az édes pofák vágásában és a közös játékokban ő is „profi”. A kicsivel kapcsolatos sikerélmények begyűjtése fontos mérföldkő mindannyiótoknak, és a nagytestvérnek a hasznosság érzése is!
     
  3. Fókuszálj a nagyobb gyerkőc képességeire! Alakítsd a közös tevékenységeket, az együtt töltött időt úgy, hogy az legyen a középpontban, miben jó az idősebb lurkód, ne pedig a baba szükségletei (azzal egyébként is foglalkozol eleget), így Ő sem érzi magát elhanyagolva. Például; mondd Neki, hogy „olyan szépen tudsz énekelni, mi lenne, ha elénekelnéd a kedvenc dalod a kisöcsédnek/húgodnak?” – ezzel nem csak kettejük, de a Te és az idősebbik gyermeked kapcsolatát is erősíted.
     
  4. Próbáld megteremteni és megőrizni a családi egyensúlyt. Ez a legnehezebb dolog a kiscsaládból nagycsaláddá válás folyamatában, hiszen „megborul”, vagyis inkább átalakul az a balansz, amit hármasban alakítottatok ki, és amiben az egyetlen szem gyermekre koncentrálódott minden figyelem. Ha az első szülött gyermeked elhanyagolva érzi magát, nem Rád fog haragudni, hanem a kistestvérére, ami a kettejük kapcsolatában elég súlyos töréseket okozhat, és a későbbiekben akár komoly rivalizáláshoz is vezethet.

Az első időkben valószínűleg inkább nehézség lesz, mint előny, a másik lurkóra is figyelni, de ha egyszer ráérzel az ízére, jön magától és nagyon sok mókás, olykor meghitt pillanatokat tudtok majd átélni!

Photo by Joshua Clay on Unsplash

 

A boritó kép: Photo by Joshua Clay on Unsplash

Plézer Panna , 2018. július 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?