Így takarítsd ki otthon a babakocsit! – Pár lépés és olyan lesz, mint új korában

Babakocsi takarításnak általában két okból fog neki az ember: az egyik, ha használtan kerül hozzá egy járgány; a másik, ha alaposan ráfér már egy tisztítás az amúgy újonnan vett darabra – hiszen jól tudjuk, hogy kis használóik azért képesek időről-időre nyomot hagyni bennük. Én személy szerint az előbbi okból estem neki a produkciónak, hiszen kissé tisztaságmániás lévén nem igazán tudtam elképzelni, hogy a használtan kapott babakocsiba tisztítás nélkül tegyem majd bele születendő gyermekemet.

Előrejelzés: nagy pocakkal lehetőleg már ne állj neki, nehezebb lesz, mint gondolnád! Inkább kérd meg apát, biztos szívesen segít megcsinálni. 

A miénk egy három részből, - mózes, hordozó és sport-, álló olasz gyártmány, aminek igen praktikus a kialakítása, rengeteg tartozékkal bír és szabályosan Youtube videót kell nézni már ahhoz is, hogy összerakd, nemhogy szétszedd. A következőkben a legfontosabb lépéseket és néhány praktikus tippet vonultatok fel arról, hogy miként is érdemes nekiesni a tisztításnak, valamint igyekszem ellátni benneteket olyan gondolatokkal is, amikre menet közben jöttem rá, és amikre azt mondtam: „legközelebb így kell csinálni!”.

1)) Különítsd el az egyes részeket!

Tedd külön a hordozót, a sport részt és az egyéb kiegészítőket, hogy később ne keveredjenek a huzatok és a különböző kütyük.

2)) Kezdj egy elemmel: nézd meg, hogyan tudod szétszedni úgy, hogy a textil rész elkülönüljön a váztól!

Infó: bizonyos típusok esetében ez sajnos nem lehetséges, így vannak elemek, amiket csak a vázzal együtt tudsz majd kitisztítani, például a fürdőkádban.

3)) Készíts fotókat az összeszerelt állapotról és arról is, ahogy szétszeded. 

Hidd el, így nem fogod annyira szívni a fogad, amikor újra össze kell majd raknod. (Ez főleg a még számodra ismeretlen darabokra érvényes különösen.)

4)) Olvasd el a címkéket!

Komolyan. Ezt a lépést ne csald el, mert jó tudni, hogy hány fokon lehet tisztítani az adott anyagot, mivel moshatod és hogy kézzel, vagy mosógéppel kell-e csinálnod. Ha a címke kimondottan tiltja a gépi mosást, akkor tartózkodj tőle, mert ha összeugrik az anyag, utána soha nem teszed már vissza a vázra. Sajnos elképzelhető, hogy vérbeli mosómaci leszel.

5)) Gépi mosáshoz jól válaszd meg a programot:

inkább állíts be egy alacsonyabb hőfokot és egy kisebb centrifugázási fordulatot, mint hogy később megbánd. Ha nem lehet centrizni, ne próbálkozz vele – ugyanez igaz az öblítőre is.

6)) A kézi mosást így végezd:

# Engedj kevés vizet a fürdőkádba, vizezd be a tisztítandó felületet! Ha nagyon koszos, foltos az anyag, használj előkezelő spray-t (de mindig teszeld az anyag kis részén, mielőtt ész nélkül elkezded fújkálni). Végy egy közepesen durva sörtéjű kefét (pl. körömkefe) és körkörös mozdulatokkal dolgozd bele a sprayt az anyagba. Ha kész, öblítsd le, nyomkodd bele a vízbe, hagyd állni.

# Engedd le róla 1-2 perccel később a vizet, majd engedj újat és tölts bele mosószert is. Ezzel is csináld végig kétszer a kefélést, persze használhatsz szivacsot is, lényeg, hogy ne szedje szét az anyagot. Alaposan hagyd ázni, nyomkodd ki, ismételd kétszer a mosószeres mosást!

# Ismét tedd vissza tiszta vízbe egy kevés öblítővel és fejezd be a folyamatot az eddigi módon.

# Végül tedd tiszta vízbe, nyomkodd ki, csavard ki, amennyire csak lehet.

# Tedd szárítóra – ha teheted, napos helyre, ott gyorsabban kicsöpög és megszárad. Ügyelj azonban rá, hogy ne hagyd sokáig tűző napon, nehogy kiszívja a színét a napsütés.

7)) Az összecsukható vázat lehetőleg mosd külön olyan helyen, ahol utána jó alaposan ki tudsz fertőtleníteni.

Például tusolóban, vagy kerti udvaron magasnyomású készülékkel. Gondolj bele, hogy mennyi minden piszkot felszedsz a babakocsi kerekével, nem lenne jó bevinni a lakás minden helyiségébe.

Tippek:

# Ha látod, hogy a kocsi bekoszolódik, próbálj meg minél előbb tisztítást eszközölni, ne hagyd, hogy a foltok mélyen az anyagba kerüljenek!

# Amennyiben nem vagy biztos az anyag kezelésében, vagy nincs helyed a takarításhoz, keress fel egy olyan tisztítót, ahol már babakocsi tisztítással is foglalkoznak. Például ezt, vagy ezt:

http://www.tutikarpit.hu/szőnyeg-kárpit-tisztítási-árak

http://www.netfuture.hu/takaritas-arak.html

 

 

B.F. , 2018. június 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?