Jön a baba, jöhet a kertes ház is? 8 szempont, amit ne hagyj figyelmen kívül a kiválasztásakor!

Egyre több fiatal szülő gondolkozik úgy, hogy az első, vagy második gyermek érkezésekor valamivel nagyobb otthonba szeretné áttenni a székhelyét, mégpedig lehetőleg olyanba, ahol akad némi zöld terület a környéken, netalán saját kert is tartozik hozzá. Bár a mai ingatlan árak miatt már tudjuk, hogy nem kis fába vágjuk ezzel a fejszénket, mégis mindig lesznek olyan szempontok, amikről csak utólag jut eszünkbe, hogy nem ártott volna még a költözés-, és legtöbbször a nagy anyagi teher magunkra vétele-, előtt mérlegelni.

Mi is akkor költöztünk kijjebb a belvárosból a férjemmel, amikor már úton volt a kicsi, most pedig szinte csak gyerekes családokkal lakunk egy utcában, így nem volt nehéz anyukákat és apukákat „toborozni” abból a célból, hogy megtudjam, ők milyen szempontok mentén döntöttek az új lakóhelyükről, sőt még egy ingatlanos ismerősöm is segített eligazodni a leggyakrabban felmerülő kérdések között. Lássuk hát, mire érdemes odafigyelni, amikor megkezditek az új otthon felderítését!

1# Biztonságos környék

Sajnos ma már semmire nem mondható, hogy 100%-ig biztonságos lenne, de azért azt érzi az ember, hogy egy olyan környékre készül-e költözni, ahol csend van és nyugalom, a szomszédok láthatóan ismerik egymást és a boltos néni is boldogan leáll vele cseverészni. Fontos szemügyre venni, hogy az ingatlan milyen messze van az autóutaktól, mennyi az utcákban a megengedett sebesség, vannak-e fekvőrendőrök, lassítók. Ez elsőre nem tűnik életbevágónak, de amikor ott tolod majd a babakocsit, később pedig a gyerek ott bicajozik, annál lényegesebb lesz.

2# Zöld terület: park, játszótér

A zöld terület természetesen azért fontos, hogy ki lehessen oda menni játszani, sétálni, bolondozni, és azért is, mert abból tudod, hogy valamivel talán jobb a levegő minősége, mint mondjuk a belvárosban. Jó megnézni, hogy néhány utcára van-e egy park, illetve 1-2 játszótér, ahol le lehet mozgatni a csemetéket.

3# Saját kert, na de mekkora?

Külön szuper, ha a lakáshoz, vagy házhoz tartozik némi saját zöld terület, amit kizárólagosan használhatsz, mert akkor nyugodt szívvel tudod majd kiengedni rohangálni a lurkókat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mekkora az a terület, amit gondoznod kell, hiszen lehet, hogy egy idő után nem bírod majd szusszal, vagy netán pénztárcával. Szóval jó, ha igyekszel reálisan átgondolni, hogy mire is fogod használni a kertet és nem túl lőni a méretét, nehogy nagyobb gondot vegyél a nyakadba, mint kéne.

4# Hol vásárolsz be?

Van-e a környéken kisbolt, szupermarket, esetleg autóval, vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthetők-e a nagyobb élelmiszerláncok áruházai? Mert továbbra sem lesz mindegy, - sőt, most talán gyerek mellett méginkább nem-, hogy mit, mennyit és milyen áron vásárolsz. Jó mérce az, hogy ha legalább egy kicsi, ám jól felszerelt ABC van tőled babakocsival elérhető távolságra, már nagy baj nem lehet.

5# Mivel közlekedtek? (Most és később is)

Lehet, hogy csodás telket, házat, vagy lakást találtál egy csendes környék nyugodt kis utcájának legvégén, azonban arra is gondolnod kell, hogy nem biztos, hogy mindig autóval akarsz, akartok majd közlekedni. Különösen, ha hosszútávra tervezel otthont venni, és a gyerekek onnan mennek majd-, egy idő után talán önállóan is-, iskolába, akkor nagyon nem lesz mindegy, hogy hol áll meg a legközelebbi busz, hány perc a villamos, a troli, a hév, vagy a metró. (Az éjszakai járatokat pedig még nem is említettük.)

6# Bölcsi-ovi-suli tengely

Plusz pont, ha minden egy köpésre van, azaz mondjuk akár gyalog is el lehet jutni az oviba, vagy bringával az iskolába. Ha azonban csak hosszú tömegközlekedés, autózás után tudsz eljutni még a bölcsődéig is, akkor már át kell gondolni, hogy miként fog ez működni hosszútávon.

7# Ahol a madár se jár?

Sokan vágynak ki úgy a természetbe, hogy legszívesebben az erdő közepére, vagy egy kies pusztára költöznének, ahol biztosan nincsenek zavarva a szomszédok által. Ha azonban belegondolsz, hogy egy jó ideig egyedül leszel ezen a mesés helyen a gyerekkel, gyerekekkel és ha bármi történik, senkihez sem tudsz gyorsan segítségért fordulni, lehet, hogy át kéne gondolni, hogy érdemes-e ennyire elvágni magatokat a külvilágtól.

8# Kinek milyen messze van?

Persze rengeteg szempont akad még a felsoroltakon kívül-, hiszen mindenki más igényekkel mérlegel-, azt mégsem szabad bevállalni, hogy a napi, heti, havi, éves költségek kiszámolása nélkül fejest ugorjunk a költözésbe. Érdemes papírra vetni, hogy a munkahelyekre, óvodába, iskolába, gyakran látogatott helyekre való utazás mennyibe fog kerülni éves szinten; megéri-e ennyit elautózni, buszbérletre költeni, stb. És persze azt is jó tudni, hogy ki milyen messze lakik a családból, hiszen például a nagyszülőknek sem biztos, hogy könnyen megoldható lesz majd az ingázás.

 

 

B.F. , 2019. május 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?