A meleg időjárás beindíthatja a szülést

Akárhogy is nézzük, eddig elég szeszélyes tavaszunk volt. Hamarosan beköszönt a nyár, és erre az évszakra sem jósolnak kevésbé változatos időjárást… Az állandó hőmérséklet-ingadozás, a fülledt meleg idő pedig nem csak az idősek és a gyermekek szervezetét, hanem bizony a várandós nőket is megviseli.  

Húsz évvel ezelőtt hoztam világra az én csodálatos kislányomat. 37 hetes (és öt napos) terhes voltam, amikor megindult a szülés. A fájások miatt akkor már napok óta a lakásban töltöttem az időm nagy részét, a légkondi társaságában. Emlékszem, bár késő délután volt, mikor a kórházba indultunk, még akkor is fülledt meleg szél fújt, egy szál ruhácskát viseltem, de legszívesebben letéptem volna magamról.

Nyáron gyermeket várni a legnagyobb kihívások egyike. Állandón meleged van, teljesen mindegy, hogy milyen fokozaton megy a légkondi, amivel persze teljesen kikészíted a munkatársaid és a családod. Úgy érzed, a tested minden pórusából ömlik a víz – egyáltalán hogyan képes ennyi nedvességet előállítani a szervezetünk?! -, ettől persze még inkább feszengsz, kellemetlenül érzed magad. Ennek tetejébe még szomjas is vagy állandóan, ihatsz bármennyit, amiből egyenes úton következik, hogy öt percenként jársz a mosdóba pisilni.

Ezek a kellemetlenségek persze eltörpülnek a mellett, amiről kevesen tudnak: a meleg idő akár be is indíthatja a szülést! Egy 2014-es tanulmány szerint szignifikáns összefüggés mutatható ki a tartós közepes-extrém meleg és a koraszülés között. A canadai Montreálból származnak az adatok, a vizsgált időszak pedig az 1981 és 2010 között eltelt 29 év. Közel 207 ezer szülést jegyeztek fel ebben az időszakban és mintegy 12,5 ezer koraszülést, melyek a terhesség 37-38. hetében következtek be. A kutatás szerint a koraszüléseket megelőző héten, több egymást követő nap is nagyon meleg volt az idő (32 fok, vagy a feletti, ami egyes vidékeken teljesen normális, míg máshol extrém magasnak számít). A megfigyelések szerint a koraszülés esélye 4%-kal nő meg 32 fok felett, és 27%-kal, ha huzamosabb ideig marad a hőség (4-7 napon át). Bár nem bizonyított, hogy kizárólag a meleg okozta a szülés korai beindulását, az összefüggés egyértelmű: a terhesség 37-38. hete az az állapot, amikor a szervezet a legérzékenyebb a magas hőmérsékletre.

A meleg időjárás beindíthatja a szülést

Ahogy a pocakod nő és a gyerkőc elindul a szülőcsatorna felé, minden mozdulat egyre megterhelőbb a szervezet számára. A terhesség utolsó heteiben az ember a lehető legminimálisabb aktivitásra törekszik egyébként is, nemhogy a forró nyári időben, még az is fárasztó, hogy felnyisd a laptopod és elolvasd az e-mailjeid, pedig az szinte lehetetlen, hogy napokig, hetekig semmit se csináljunk. Valami mindig adódik, és sajnos nem tud állandóan melletted lenni valaki. Nem minden anyuka teheti meg, hogy otthon maradjon a harmadik trimesztertől, vannak, akiknek muszáj munkát vállalniuk az utolsó hetekig, napokig. Ők sok esetben nem tudják teljesen elkerülni a „meleg helyzeteket”, például a tömegközlekedés során.

Szintén nem könnyű a helyzet, ha másik kisgyermek is él a háztartásban, hiszen róla is gondoskodni kell.

A legfőbb tanács, ha muszáj ott hagynod a hűs szobát, hogy vigyél magaddal elég folyadékot. Az izzadás is fontos jele a dehidratáltságodnak, ami szintén megindíthatja a szülést.

 

Orsi , 2019. május 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó