Lassan visszatérnél a munkaerőpiacra? Tréningezd magad: technikák egyenesen egy coach-tól

Egyre többet gondolsz arra, hogy pár hónap múlva lenne kedved visszatérni a munkaerőpiacra, viszont a több éves otthonlét után sok benned a kétely? Kis Simon Ildi coach szerint, ha megfogalmazódott benned a gondolat, érdemes mielőtt belekezdeni a lélek felkészítésébe!

Lassan visszatérnél a munkaerőpiacra? Tréningezd magad: technikák egyenesen egy coach-tól

Miért fontos egy anyukának készülnie arra, hogy hamarosan visszatér dolgozni?

Komoly váltást jelent egy nőnek, ha az otthoni környezetből, a pelusok, a játszóterezés és a főzés világából hirtelen a munkahelyen találja magát. Vegyük azt az alapesetet, hogy egy anyuka 2-3 gyerekkel több évig folyamatosan otthon volt, és egy idő után azt érzi, igenis szüksége van a munkára. Vagy éppen dolgoznia kell anyagi okok miatt. Ez egy óriási váltást jelent az életben, amire tényleg tudatosan érdemes készülni. És itt a tudatosság tényleg nagyon fontos: az, hogy tudjuk, miért és mit szeretnénk pontosan, mit szeretnénk elérni, és ha ez megvan, még véletlenül se érezzük rosszul magunkat a döntés miatt. Minél tudatosabban készül valaki az „új” életére, annál nagyobb lesz a siker, mert a hirtelen váltást csak így lehet feldolgozni.

Mi a helyzet a bűntudattal, mondjuk akkor, ha egy anyuka, akinek még pici a gyereke, azt érzi, hogy ő már kész a visszatérésre?

Minden édesanyának magának kell meghoznia azt a döntést, hogy újra dolgozni akar. Vagy épp nem akar. Sajnos a mai társadalom hajlamos a bűntudat keltésére, mert rengeteg dolgot vár el az édesanyáktól: legyenen konyhatündérek, csodás anyák, jó szeretők, legyenek fittek, csinosak, kreatívak sok önálló gondolattal – ezek azonban valljuk be, gyakorlatilag így együtt teljesíthetetlenek. Pedig már maga az, hogy valaki otthon van a gyerekekkel, vezeti a háztartást, nagyon komoly feladat, de sajnos ezt a társadalom kevésbé értékeli.

Viszont ahhoz, hogy elkezdjünk dolgozni, le kell számolni a bűntudattal is, hogy ezt az életet választjuk. Sok nőnek ez okozza a legnagyobb nehézséget, pedig igenis szükség van arra, hogy szépen, fokozatosan távolabb legyünk a gyerekeinktől. Az egészséges mértékű önzőség tényleg hasznos: merjük vállalni, ha igenis el akarunk menni fodrászhoz, ha magunkkal is akarunk foglalkozni, ha fel akarunk töltődni. Nem szabad a végtelenségig önfeláldozónak lenni, mert mint mindenben, itt is az egyensúly a lényeg. Egyre többet kell elmenni a gyerek mellől, megbízni azokban, aki, vigyáznak rá, és a gyerekben is meg kell tanulni bízni. A töltődés, az énidő nagyon fontos, mert ezek nélkül bizony lemerülünk – és ezt is tanulni kell.

Mik azok a dolgok, amik nagyban megkönnyítik a visszatérést?

Szerintem a legfontosabb az önbizalom helyre tétele – a legtöbb anyuka ugyanis komoly önbizalomhiánnyal küzd. Rendre felteszik maguknak a kérdéseket: vajon elég vagyok én még a piacra? Elég jó vagyok? Mennyi mindenről maradtam le, amíg otthon voltam a gyerekekkel?” Teljesen normális, hogy tele vannak kétségekkel, viszont ezeket lehet orvosolni. Bár mi, magyarok ebben nem vagyunk jók, érdemes segítséget kérni: felkeresni olyan csoportokat, ahová hasonló édesanyák csatlakoztak, hasonló élethelyzetben vannak, és hasonló kérdések foglalkoztatják őket. Ilyen a Hello Anyu közösségi tér is, ahol sok kisgyermekes anyukának segítünk. De egy coach is sokat tud lendíteni a célok megfogalmazásában és az önértékelés helyre tételében.

A folyamatos képzés is lényeges: a gyerekek mellett is elvégezhetünk tanfolyamokat, látogathatunk továbbképzéseket. Az is segít, ha az otthon töltött évek alatt folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a munkahellyel, ha vissza szeretnénk térni. Időnként kávézunk a kollégákkal, nem szakadunk el teljesen tőlük. A szakmai cikkek rendszeres olvasása is szükséges – bármi, ami elősegíti azt, hogy ne csak a pelusok és a bébiételek töltsék ki a nap nagy részét.

Az önbizalom erősítéséhez a külsőnk rendbe tétele is sokat számít: az, hogy elégedettek legyünk magunkkal. A szülések után sok nő küzd súlyfelesleggel, így az is nagyon jót tesz, ha sportolni kezdünk, elkezdjük leadni a súlyfelesleget, persze csak ha meg is akarunk tőle szabadulni.

 

Kis Simon Ildi
Fejlesztő coach

Kis.simon.ildi@gmail.com

 

 

 

Barbara , 2019. október 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó