Torna várandósság alatt? Naná!

A kismamák gyakran tanácstalanok a várandósság alatti testedzés kérdésében: szükséges ez egyáltalán?  Vagy ha eddig nem sportoltak, akkor most kell-e elkezdeni? Mindkét kérdésre egyértelműen igen a válasz. Csak ez most nem a kilókról szól.

Sok nő számára a testmozgás az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához szükséges erőfeszítéseket jelenti. A szülés utáni sportolás pedig pláne a korábbi testsúly eléréséért folytatott küzdelem egyik eszköze. Pedig a sportolás bizonyítottan boldogabbá tesz, szülés előtt pedig a kismama legnagyobb segítsége lehet a fizikai és lelki változások kezelésében.

Akár már a 12. héttől elkezdheted!

Az első trimeszter igen intenzív szakasza a terhességnek. Ebben az időszakban tombolnak a hormonjaid, és az első trimeszterben fejlődik ki a baba minden létfontosságú szerve is. Megnövekedik a testsúly, aminek következtében a test csontos vázának terhelése is nő, a statikai viszonyok megváltoznak. De nem csak fizikálisan változik a tested, hanem mentálisan is. Sokan magától értetődőnek veszik, hogy a várandósság alatt nehezebben mozognak, itt is ott is fáj. Pedig ennek nem kell így lennie! A fizikai és lelki változásokat is hatékonyan tudjuk befolyásolni biztonságos testedzéssel.

Mi a cél?

A várandósság alatti testedzés elsődleges célja, hogy a testi-lelki változások ellenére is jól érezd magad a bőrödben. Már kismamaként is fejlesztened kell a tested néhány olyan izomcsoportját, amelyekre korábban talán nem volt „szükséged”, de a testi változások miatt most fontosak.

  • A növekvő méh, és baba súlyának megtartásához például elengedhetetlen az erős has-, és medencealji izomzat. Ezek edzése tehát már az első hónapoktól kezdve jótékony hatással lesz. Később maga a szülés is ezeket az izomcsoportokat viseli meg legjobban, de az edzett izmok könnyebben is regenerálódnak a szülés után.
  • A hátizmok, a gerinc a babavárás hónapjai alatt különösen igénybe vett részek, karbantartásuk fontos, hogy ne alakuljon ki helytelen testtartás, így több oxigénhez jusson a baba, a kismama pedig megússza ezeket a hónapokat derék és hátfájás nélkül. Később a szoptatási helyzetek és a baba emelgetése is kihívást jelent majd a hátizmoknak: folyamatos edzésükkel megelőzhető a szülés utáni hátfájás is.
  • Általános jó közérzet és fizikai állapot megtartása és fejlesztése a babavárás hónapjai alatt.
  • A mozgás öröme és stresszoldó hatásának kihasználása.

Milyen mozgásformát válassz?

Ehhez szeretnénk egy igen hatékony megoldást javasolni, amelyet már akár várandósságod 12. hetétől el is kezdhetsz.

TRIMESZTER KISMAMATORNA PROGRAM

TRIMESZTER KISMAMATORNA PROGRAM Magyarországon hiánypótlóként kínál otthonról elérhető, biztonságos és átfogó szülés előtti mozgásformát a gyermeket váró nőknek. Minden információt, gyakorlatot és mozgásformát egy helyen kapsz meg, kompakt módon és támogató közösségben, ahogy arra egy kismamának szüksége lehet.

A 6 hónapos online mozgásprogramot képzett és tapasztalt szakemberek – és egyben édesanyák - dolgozták ki. A program az egészséges, komplikációmentes terhesség során abszolút biztonságosan végezhető, mind a fejlődő baba, mind a kismama változó igényeit figyelembe veszi.

Kedves Kismamák! Érdemes tehát még ma belevágnotok egy új életforma kialakításába, mert a TRIMESZTER KISMAMAPROGRAM segítségével könnyebbé tehetitek a várandósság időszakát, felkészülhettek magára a szülésre, és a szülés utáni regenerálódásra is. A gyerunkanyukam.hu oldalon a terhesség előtt, alatt és utána is válogathattok különböző, otthonról végezhető online tornaprogramokból és tagjai lehettek kismamák és anyukák aktív közösségének, így nem kell lemondanotok a mozgásról a gyermekvállalás egyik szakaszában sem.

 A cikk elkészítésében közreműködött a Gyerünkanyukám.hu tanácsadó csapata.

2019. január 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?