Csökkenhet az ikerterhességek száma a lombikbébi programokban

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (European Society for Human Reproduction and Embryology, ESHRE) szakértői bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan módszert, amely segítségével csökkenthetnék a mesterséges megtermékenyítés miatt kialakuló ikerterhességek számát. Az eljárás sikerét ugyanakkor ez a módszer nem csökkentené.

A termékenységi klinikákon nemzetközileg elfogadott gyakorlat, hogy a mesterséges megtermékenyítés alkalmával egynél több embriót is megtermékenyítenek, ezzel is növelve a teherbe esés esélyét. A kialakuló ikerterhességek azonban veszélyt jelenthetnek mind a babák, mind az anyák egészségére, ezért a kutatók olyan módszer után kutattak, amelynek segítségével minimálisra csökkenthetik az ikerterhességek számát - írja a BBC Health nyomán az Orientpress.

Jelenleg az ikerterhesség esélye a lombikbébi programokban elérheti a 20 százalékot is, ez azonban 1-2 százalékra csökkenthető. Ehhez a kutatók összeállítottak egy olyan kérdőívet, amelyet a pácienssel együtt még a beavatkozás előtt töltenek ki, és amelynek köszönhetően az orvosok részletesebb információkkal is rendelkeznek majd a beavatkozásra váró nőkkel kapcsolatban.

A kérdések négy alapvető témakörre térnek ki: az életkorra, arra, hogy a nő átlagosan hány petét termel, arra, hogy mennyire életképes a létrehozott embrió, és hogy korábban részt vettek-e már sikeres vagy sikertelen lombikbébi programban. Ezeknek az adatoknak a figyelembe vételével jelentősen csökkentették az ikerterhességek számát - egynél több embriót ugyanis csakis akkor ültettek be, ha mindenképpen szükség volt rá.

2011. július 06.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?