Egymillióba is kerülhet a terhesség

A közelmúltban volt 25 éves az első lombikbébi, Louise Brown, aki méhen kívüli megtermékenyítéssel született Angliában. Magyarországon minden hatodik pár küzd a gyakran tabuként kezelt meddőségi problémával. A lombikprogram a legmodernebb technikát követelő, magas költséggel járó eljárás. Egy lombikbébi-kísérlet az egészségbiztosító támogatásával 70-300 ezer forintba kerül, ám ha ötödszörre sem sikerül áldott állapotba kerülni, akár egymillió forintra is rúghatnak a költségek.

Selejtesnek éreztem magam amiatt, hogy nem sikerült teherbe esnem - mondta a 35 éves, tanárnőként dolgozó Judit. - Pedig korábban volt már egy terhességem. Évekig próbálkoztunk, gyógyszereket is kaptam, de nem estem teherbe. Egy meddőségi centrumban dolgozó orvoshoz fordultam, de az állandó kudarc, a stressz és a betegségtudat miatt, hogy meddő vagyok, fél év múlva abbahagytam a kezelésekre járást. Először lelkileg kellett rendbe jönnöm - magyarázta az asszony. - Végül ismét nekivágtam a lombikbébiprogramnak, naponta jártam kezelésre, és két év elteltével végre teherbe estem. Az ikrek most három hónaposak - mondta a most már boldog édesanya.

Magyarországon a meddőség problémája legalább 300-350 ezer párt érint. Ennek ellenére évente csak 5500-an vesznek részt a lombikbébiprogramban, azaz ennyien élnek a méhen kívüli megtermékenyítés lehetőségével. Meddőnek azt a párt nevezik, amelynél egy év alatt védekezés nélkül nem jön létre a terhesség.

Sokan nem is tudnak arról, hogy létezik megoldás a gyermektelenség problémájára. Vidéken eleve erős előítéletek élnek a lombikbébimódszerrel kapcsolatban, és mivel a meddőséget tabutémaként kezelik, a legtöbb esetben nem is fordulnak orvoshoz a párok. A tájékozatlanság olyan fokú, hogy egy óvodában például, amikor egy "lombikgyerek" megsérült, hívták a szülőket, hogy a vérző sebbel mit kell tenni.

A fejlett társadalmakban világszerte rohamosan nő a meddőség aránya. A meddőség leginkább az iskolázott, karriert építő rétegek betegsége. A tanulmányok befejezése, a karrier elkezdése után 30-35 éves lesz egy nő, mire a szülésre gondol. A nőknek a húszas éveik vége felé már rohamosan csökken a reprodukciós képességük a petesejtek öregedése miatt. Harmincéves kor alatt a nőknek 20-30 százalék az esélyük a terhességre ciklusonként, negyven év felett már csak öt százalék.

A meddőség egyik leggyakoribb oka a petevezeték elzáródása. Ezt sokszor gombás vagy bakteriális fertőzés okozza. A másik leggyakoribb ok nőknél a férfi nemi hormon, az androgén túlsúlya. A meddőség hasonló arányban vezethető vissza férfi és női eredetű okokra (40-40 százalékban, 20 százalékban pedig mindkét félnél vannak problémák). Férfiaknál a dohányzás, a stressz, hormonális és szervi elváltozások állnak a meddőség hátterében. Előfordul az is, hogy az ejakulátumban egyetlen spermiumot sem lehet találni. Az emberiség reprodukciós képessége folyamatosan csökken. A századfordulón az átlagos spermiumszám 100 millió volt egy milliliter ejakulátumban, mára ez a szám 20 millióra csökkent.

Magyarországon 1988 óta végeznek méhen kívüli megtermékenyítést, és körülbelül ötezer lombikbébi él az országban. A gyermektelen párokat tizenegy meddőségi központ fogadja. Az idén 15 éves Fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi és Asszisztált Reprodukciós Centrumában a párokat komplex kezeléssel várják, szaknőgyógyász, biológus, pszichológus, andrológus, szaknővér fogadja az oda fordulókat.

Vereczkey Attila főorvos elmondta, a centrum idén nyáron szakmai és konzultációs kapcsolatot vett fel az ausztriai Monash intézettel, mely a világon az egyik legtekintélyesebb IVF (in vitro fertilizácós) lombikbébi-intézmény. A világ első tizenöt lombikbébijéből tizenkettő a Monash IVF-ben fogant.

A Nyírő Gyula kórház meddőségi centrumában a vizsgálat konzultációval kezdődik. Nőknél nőgyógyászati, immunológiai vizsgálatokat végeznek. Megnézik a petevezeték átjárhatóságát. A férfiaknál szintén elvégzik a szervi és hormonális vizsgálatokat. Ha a pár belevág a lombikbébiprogramba, hormonális kezeléssel, speciális gyógyszerekkel serkentik a petesejt termelését. A tüszők növekedését folyamatosan nyomon követik, majd a megfelelő érettség elérésekor altatásban egy húszperces beavatkozás során leszívják hüvelyen keresztül a petesejteket. Ugyanazon a napon a férfi spermiumával megtermékenyítenek hét-tíz darab petesejtet úgy, hogy összekeverik a petesejtekkel, majd egy speciális termoszban érlelik három napig. Az is gyakori, hogy egyetlen spermiumot injektálnak a petesejtbe (ICSI módszer). Három-öt nap múlva maximum három petesejtet felhelyeznek a méhbe, a fel nem használt petesejteket pedig lefagyasztják. Két hét múlva derül ki, hogy megtapadt-e petesejt a méhfalon, azaz létrejött-e a terhesség. A párok szerint ez a legnehezebb időszak. Leggyakrabban a második, harmadik beültetés jár sikerrel. A lombikbébiprogramban résztvevők közül 15-30 százaléknak születik gyermeke.

Egy európai felmérés szerint a lombikgyerekek ugyanolyan egészségesek, mint a természetes úton fogant társaik. Európában nálunk a legmagasabb az ikerterhességek száma: tizenöt százalékban születnek ikrek az átlag 3-4 százalékkal szemben.

A lombikbébiprogram nem olcsó. Az egészségbiztosító öt megtermékenyítést fizet, és támogatja a drága gyógyszereket. De még így is 70 és 300 ezer forint között van egy lombikbébi-kezelés. Ha nincs támogatás, akár egymillió forintot is fizethet a pár. A legtöbb gyerekre vágyó pár azonban mindenre elszánt, gyakran évekig spórolnak, vagy eladják az autójukat, csak hogy esélyük legyen a terhességre.

Nagy V. Rita
 
Forrás: http://www.magyarhirlap.hu

2003. szeptember 05.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?