Mi az a terhességi epepangás?

A terhesség során felléphetnek olyan kórképek, amik addig nem voltak jellemzőek. Néha enyhébbek, talán észre sem vesszük, máskor viszont egészen ijesztőek is lehetnek. Ez utóbbiak közé tartozik a terhességi epepangás, vagy más néven kolesztázis is.

Epepangás esetén az epe, a máj által termelt, zsírok bontásában szerepet játszó emésztőnedv útja károsodik valahol az epehólyag és a patkóbél között. Ha az epevezeték valami miatt átjárhatatlanná válik, az epeváladék az epehólyagból nem tud kiürülni, így a májban kezd felgyűlni. A máj azonban akkor is folytatja a bilirubin feldolgozását, amikor az epe elfolyása teljesen megáll, így az epeváladék és a lebontott bilirubin is a véráramba kerül. A sárgaság, a sötét vizelet, a világos színű széklet és az egész testre kiterjedő viszketés az epepangás jellemző tünetei.

A sárgaságot a felesleges bilirubin bőrbe való lerakódása, míg a sötét vizeletet a vesék által történő kiválasztása okozza. A széklet világossá válhat, mert a belekből hiányzik a bilirubin. A széklet túl sok zsírt is tartalmazhat, mert az epe nincs jelen a belekben, hogy segítsen megemészteni a táplálék zsírtartalmát. Az epe hiánya a belekben azt is jelenti, hogy a kalcium és a D-vitamin nem szívódik fel rendesen. Ha az epepangás tartósan fennáll, ezeknek a tápanyagoknak a hiánya csontvesztést okozhat. A K-vitamin, amelyre a véralvadáshoz van szükség, szintén nehezen szívódik fel ebben az esetben, ez pedig vérzékenységre hajlamosít.

Vérképből jól kimutatható a terhességi epepangás. Megnő a vérben az AP (alkalikus foszfatáz) és a vérzsírok (TG, Chol) értéke - viszont ezeket a rutin terhességi laborvizsgálatok nem nézik, külön kérni kell ezek ellenőrzését!

Egy ismerős kismama arról számolt be, hogy a terhességi epepangásra nála úgy derült fény, hogy a tenyere, talpa, hasa erősen viszketett, még cipőben is érezte a kínzó viszketést. De bármilyen nyomásnak kitett testfelület képes volt így viszketni, pl. a melltartópánt, a nadrág gumija alatt stb. Este és éjjel talán még rosszabb lett, nem tudta magát kialudni, idegessé vált, erővel kellett kényszerítenie magát, hogy ne vakarja sebesre a bőrét. Elsősorban az elviselhetetlen viszketés emiatt fordult nőgyógyászához, aki vérvizsgálatra küldte, s egyúttal beutalta a belgyógyászatra is.

Terhesség alatt az epepangás több minden miatt is előjöhet: okozhatja a terhesség során egyes hormonok emelkedő szintje (pl. ösztrogén), epekő, korábbi epehólyag-gyulladás, de nyomhatja az epevezetéket a méh vagy a méhlepény is. Fokozott eséllyel jelentkezik azoknál, akik például ikrekkel várandósak, vagy mesterséges megtermékenyítéssel estek teherbe. Jó hír a kismamák számára, hogy a terhességi epepangás a szülés után általában pár nap alatt magától megszűnik.

Ezzel a kórképpel a gasztroenterológia foglalkozik, ha beigazolódik a terhességi epepangás ténye, akkor gyógyszeres kezelést és zsírszegény epediétát írnak elő a kismamának. Arra is számíthat az epepangásban szenvedő kismama, hogy a terhesség során sokkal többször fogják vérvizsgálattal ellenőrizni az állapotát, mint egy átlagos terhesgondozás során, a szülés után 6-8 héttel pedig kontrollvizsgálaton ellenőrzik majd a máj állapotát. Az orvos által előírt kezelés betartása azért is fontos, mert a felhalmozódó epesavak károsíthatják a magzatot, a méhet pedig érzékennyé teszik az oxitocinnal szemben, ami koraszülést eredményezhet.

Nágel Zsuzsi, 2013. április 03.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2013 08 05. 10:03
dia
@laubaba: Ha hozzájárulnál, ezt a történetet is szívesen kitennénk a Babanetre... Várom visszajelzésed: Dia
→ válasz erre
2013 08 05. 15:01
Persze, nyugodtan! :)
→ válasz erre
2013 08 05. 15:59
dia
@laubaba: Csúcs, küldenél egy mélt a szerkeszto@babanet.hu címre? Köszi szépen!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?