Megszületett az első olyan baba, akit édesanyja méhtranszplantáció után hordott ki

Az orvostudomány történetében először született olyan kisbaba Svédországban, aki átültetett anyaméhben fejlődött ki. A 36 éves anyának, aki méh nélkül született, egy hatvanas éveiben járó barátnőjének méhét ültették be.

A The Lancet című brit orvosi lap beszámolója szerint a kisfiú koraszülöttként, 1,8 kg súllyal látta meg a napvilágot szeptemberben. Az apa elmondása szerint, fia lenyűgöző.

A nőknél az anyaméh hiánya legtöbbször rákos megbetegedések elleni kezelésekre vagy születési defektusokra vezethető vissza – áll a BBC News híradásában. Eddig az ilyen helyzetben lévő nők egyetlen reménye a gyermekvállalásra a béranyaság volt.

A boldog svéd szülőpár kilétét nem fedték fel, de azt tudjuk, hogy az édesanyának a petefészkei működőképesek voltak. A pár IVF kezeléseken vett részt, amelyek eredménye 11 fagyasztott embrió lett. Az IVF után hajtották végre az orvosok a méh-transzplantációt. A donor a család egy 61 éves barátja lett, aki már évekkel ezelőtt átesett a menopauzán. Az átültetés után a méh kilökődését immunszupresszánsokkal akadályozták meg.

Egy évvel a transzplantáció után látták elérkezettnek az időt arra az orvvosok, hogy a fagyasztott embriók közül egyet felolvasszanak és beültessenek – a terhesség sikeresen megfogant.

A kisfiú koraszülöttként, majdnem 32 hetes terhesség után született meg, mivel az édesanyánál kialakult a preeclampsia és a magzati szívhang abnormálissá vált. Szerencsére, mind a baba, mind az édesanya jó egészségnek örvend.

Mi az a preeclampsia?

Ha szeretnél többet megtudni a preeclampsiáról, a toxémiáról és a HELLP-szindrómáról, nézd meg a Babanet Rendelőjébe érkezett olvasói kérdéseket és szakértői válaszokat ide kattintva!

Mint azt az édesapa az AP hírügynökségnek egy anonim interjú során elmondta: „Kemény utazásban volt részünk az elmúlt évek során, de most van egy csodálatos kisbabánk. Aki nem különbözik a többi gyerektől, csak már most van egy remek, mesélnivaló története.”

Bár a pár első gyermeke csak most született meg, hamarosan komoly döntést kell hozniuk: szeretnének-e egy újabb gyermeket vagy sem. A méh kilökődését megakadályozó gyógyszerek szedése hosszú távon ugyanis egészségkárosító hatásúak, így vagy viszonylag hamar újra kellene próbálkozniuk, vagy számítaniuk kell a méh eltávolítására.

Szilágyi Diána , 2014. október 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó