Jogaink

GYET

Gyermeknevelési támogatással kapcsolatban egy kis segítség, hogy ez az ellátási forma mennyiben osztja a GYES sorsát.

 

Az alábbiakban megpróbálom röviden összefoglalni a Gyermeknevelési támogatás (GYET) szabályait az 1998. évi LXXXIV törvény alapján:

Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet a legkisebb gyermek három éves korától folytathat, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

A gyermeknevelési támogatást a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Megállapodás hiányában a támogatást igénylő szülő személyéről – kérelemre – a gyámhatóság dönt.

Egy gyermek után támogatást  csak egy jogcímen, és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

Kivéve: A GYES-t, ami egyidejűleg legfeljebb két gyermekre tekintettel állhat fenn azzal, hogy e szabály alkalmazásában az egyazon várandósságból született ikergyermekeket egy gyermeknek kell tekinteni.

A GYES és a GYET havi összege – függetlenül a gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.

A GYES havi összege ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200%-ával, 3 gyermek esetén 300%-ával, 4 gyermek esetén 400%-ával, 5 gyermek esetén 500%-ával, 6 gyermek esetén 600%-ával.

Járhat  GYES és GYET egyszerre több gyermek után egymás mellett, ha az egyik gyermek 2014. január 1-ét követően született. És jár akkor is, ha a GYES és a GYET folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után táppénzt kapunk vagy, ha egyébként kiemelt ápolási díjban vagy emelt összegű ápolási díjban is részesülünk.

Mivel a törvényszöveg rendkívül bonyolult és ellentmondásos, ha valakinek további kérdése van, hívja fel az OEP vagy az Emberi Erőforrás Minimsztériumának ügyfélszolgálatát. Mindkét szervezet kiadott tájékoztatót, ami az interneten elérhető, de még ezekből sem kapunk  választ minden kérdésünkre.

Cikk forrás: http://bp16.babamama.info/16-kerulet/gyermeknevelesi-tamogatas-gyet-201

2015. augusztus 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó