#baba#anya

"Az egyik gyerekemet szeretem, a másikat nem, és szörnyen érzem magam" - egy anya vallomása

Egy anya mesélt az első és a második gyermekéhez fűződő érzelmeiről, és arról, hogy mennyire megviseli az, amit átél. A szülés utáni depresszió sokakat érint.

Egy anya egy szülői fórumon árulta el, hogy az egyik gyerekét szereti, a másikat nem – vagy legalábbis nem egyformán.

A nő névtelenen posztjában vallott élete egyik legfájdalmasabb felismeréséről, miszerint úgy érzi, nem tudja egyformán szeretni a gyerekeit. Az anyának lelkiismeret furdalása volt amiatt, mert az egyik gyerekét előnyben részesítette, miközben a másik háttérbe szorult. A névtelen posztot egy utolsó segélykiáltásnak szánta az anyuka, mielőtt szakemberhez fordul. Így fogalmazott:

Isten segítsen, de az egyik gyereket szeretem, a másikat nem.

A bejegyzése így folytatódott:

Azt hiszem, nem szeretem őt, és borzasztóan érzem magam emiatt. Nem ő döntött úgy, hogy hozzám szülessen, hanem én, de egyszerűen nem tudtam, hogy nem fogom szeretni. Mindenki azt mondja, hogy a saját gyerekét mindenki szereti, és én is ezt hittem, de jött a második gyerekem, és rájöttem, hogy mennyire különbözőek az érzéseim irántuk. Egyszer felhívtam a háziorvosomat, hogy segítsen, de végül bele sem szóltam, leraktam a telefont, mert egyszerűen nem tudtam, hogy mit mondjak.

Az elkeseredett anyát sokan vígasztalták, és többen is rávilágítottak arra, hogy szülés utáni depressziója lehet. Ezen túl tény az is, hogy az elsőszülött gyermekkori traumákat, kötődési problémákat is felhozhat az anyában, ami szintén befolyásolhatja a kötődést.

A fórumon támogató közösség fogadta az elkeseredett anyát, és igyekeztek megnyugtatni, miszerint ez az érzés sokkal többek számára ismerős, mint azt elsőre gondolná. Bíztatták, hogy ne okolja magát, és ne szégyellje az érzéseit. Az egyik bátorító üzenet így hangzott:

„Bátor vagy, hogy bevallottad magadnak az érzéseidet, így képes lehetsz dolgozni rajtuk terápiás keretek között. Ha bármilyen stressz vagy nehézség volt a terhesség, a szülés vagy az első pár nap során, az ténylegesen beleszólhat a kötődésbe.”

A szülés utáni depresszión sokat segíthet egy pszichoterapeuta, akivel feltárhatjuk az elakadásainkat, ráláthatunk a működésünkre, a kötődési mintáinkra és arra, hogy a múltban megéltek hogyan befolyásolják a jelenkori reakcióinkat, viselkedésünket.

Babanet, 2024. május 24.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?