A koraszülés okai

Bár a koraszülés Magyarországon gyakorlatilag népbetegségnek számít, ha a kismama rákérdez, mi állhatott koraszülése hátterében, gyakran nem tudnak neki az orvosok semmi biztosat mondani. A koraszülés lényegi okát ugyanis általában nem ismerjük.

Ám bizonyos kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az anyai és magzati hormonoknak, valamint a méhnyakból felszabaduló vegyületeknek is komoly szerepük van a folyamatok beindulásában. Erre hajlamosító tényezők a következők lehetnek:

 • ha az anyának előző koraszülése(i) volt(ak)
   
 • ha a terhességet megelőzően többször volt művi vagy spontán vetélése
   
 • a méh fejlődési rendellenességei, esetleges daganata
   
 • méhszáj elégtelenség
   
 • súlyos anyai betegség, vagy életveszélyes betegsége (pl. súlyosan magas vérnyomás vagy vesebetegség,
   
 • terhességi betegségek mint preeklampszia (toxémia) vagy eklampszia , terhességi cukorbetegség

 • ha a várandós szegény, alacsonyan képzett, ennél fogva sokszor alultáplált
   
 • ha a kismama dohányzik, alkoholt vagy drogot fogyaszt a várandósság előtt és alatt
   
 • a szájüregi fertőzésekben, fogíny-gyulladásban érintett terhes nők 28,6 százalékánál fordult elő koraszülés
   
 • hüvelyi és húgyúti fertőzések, melyek a méh fertőzéséhez (korioamnionitisz) vezethetnek
   
 • stressz és egyéb lelki tényezők
   
 • fekete bőrű rasszhoz tartozás
   
 • 18 éves kor alatt vállalt terhesség
   
 • idősebb korban vállalt első gyermek – ez ma azok számára is lehetséges, akik addig egészségi állapotuk miatt nem estek teherbe. A mesterséges megtermékenyítés és a hormonkezelések hatására a várva várt terhesség bekövetkezik, azonban ugrásszerűen növekszik az ikerszülések száma, ami növeli az idő előtti születések számát.

A korán elkezdett, és rendszeres terhesgondozás mellett kisebb a koraszülés kockázata. Ugyanígy fontos, hogy az anya egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzon, rendszeresen, de kíméletesen mozogjon és életmódjával a lehető legoptimálisabb fejlődési lehetőséget adja babájának.

Babanet , 2011. november 11.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2011 11 12. 12:53
A 24. hétig minden rendben volt, utána lelassult a növekedés. Mindenféle vizsgálatot csináltak és nem tudták elképzelni, mért kezdett el lelassulni a növekedés. Hetente 2szer kellett mennem UH-ra, ezért nagyon hálás vagyok a dokimnak, nagyon odarakta magát. Majd egyszercsak első ctg-m, nem jó a szívhang. Gyorsan UH, majd közölte, most kivesszük, nem kell megijedni, teljesen érett baba, nem lesz semmi baj. Már intézte is a műtőt és 36. héten császárral ki vette. Műtét után a doki közölte: Nem tágult a méhem, ezért nőtt lassan és végül márcsak 10gr-ot hízott 1 hét alatt.
De szerencsére egy teljesen erős, érett baba volt. Ennek 13 hónapja :)
→ válasz erre
2011 11 19. 17:31
A felsoroltak közül talán a stressz az, ami ért engem a terhességem alatt, de ugyan kit nem. Mindig minden utasítást betartottam, rendszeresen jártam terhesgondozásra, szedtem a vitaminokat, jártam az orvosomhoz is. Soha, semmi gondot nem észleltek. Egyetlen panaszom volt szinte a kezdetektől, hogy időnként keményedett a hasam. Orvosom, védőnők mind azt mondták, pihenés. Meg hogy az első terhességnél mindig hajlamos a kismama túlreagálni a dolgokat.
Még 4D-s UH-n is voltunk, ott azt mondta a doki, készüljek fel, hogy esetleg császáros lesz, mert még mindig hanyatt fekszik (28.héten). Ekkor becsülte kb.1125gr-ra a súlyát.
Három hét múlva megfordult, jelzem mindig nagyon aktív baba volt (most már van összehasonlítási alapom, a második után), állandóan rugdosott. Innen kezdve még keményebb lett a hasam alsó része, de megnyugtattak, hogy a feje miatt.
Két hét múlva, a 33. héten otthon elfolyt a magzatvíz egy része, majd begörcsöltem, bevéreztem. Ekkor vitt be a férjem a kórházba, kaptam tüdőérlelő injekciót, majd infúzióban visszatartót és feküdnöm kellett. Ekkor már két ujjnyira ki voltam tágulva, amiért az ügyeletes orvos leszidott, hogy nem vettem észre. Köszi.
Másnap reggel a nappali ügyeletes orvos is megvizsgált, ekkor már négy ujjnyira voltam nyitva. Közölte a doki, hogy akkor most szülünk.
Fél óra múlva megszületett a fiam, 1370grammal és 38centivel, spontán, mondhatni villámgyorsan.
Ja, a választott orvosom éppen külföldön volt, mivel több kismamája is nyárra volt kiírva, így tavasszal ment pihenni.
A fiam teljesen egészséges volt, önállóan lélegzett, pár nappal később már szoptattam, igaz nem volt mivel, de akkor is rátették, és ez szerintem nagyon jó volt.
Szülés után én annyit láttam, hogy a szülésznő tekeri le a gyerekről a köldökzsinórt, mert úgy nézett ki szegényke, mint egy kötözött sonka.
Ma már négy és fél éves a nagyobbik fiam, most is egészséges, igaz elég vékonyka.
Kicsit hosszú lére eresztettem, de csak azért, mert nagyon sokan vannak, akik szintén megtesznek mindent, hogy egészséges gyerekük legyen és zavartalan legyen a terhességük, mégis "valamiért" a kicsi korábban érkezik. Hálát adhatunk, ha a gyerekünk életben marad, és még inkább, ha egészséges is.
Cherryke! Jó egészséget kívánok mindnyájatoknak!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó