Ovi és bölcsikezdős tanácsaim 3 gyerek és 6 beszoktatás után

Amennyire várjuk a szeptembert, hogy visszamenjenek, vagy épp elkezdjenek intézménybe járni a gyerekeink, ez annyira nehéz időszak is tud lenni. Bár velünk ez nem mindig pont ősszel történt, három gyerekkel vagyok túl bölcsis és ovis beszoktatásokon – összesen haton, úgyhogy arra gondoltam, hogy megosztom veletek pár gondolatomat. Hátha tudok ezzel segíteni, virtuális támogatást adni azoknak, akik épp ebben vannak, vagy ez előtt állnak.
Zubor ’IgenAnya’ Rozi beszoktatós tanácsai és gondolatai.

Készülj fel rá, hogy nehéz lesz

Az első gyerekem születése előtt felhívták rá a figyelmemet, hogy a szülés fájni fog. Nagyon. Hogy a gyerek majd nem fog aludni és fáradtak leszünk. Nagyon. Emlékszem, mindkettőre azt mondtam, hogy ne mondjátok már előre nekem ezeket a negatívumokat, mert mi van, ha az én szülésem könnyű lesz? És mi van, ha az én gyerekem jó alvó lesz? Annyira pozitívan próbáltam hozzáállni, hátha így majd be is vonzom. Nem vonzottam. :D Nagyon fájdalmas szülésem volt – pontosabban a vajúdási része. Végül császármetszéssel érkezett erre a világra a kisfiam, de azt is megszenvedtem. Az alvásról se tudok jókat mondani, konkrétan másfél évig nem aludtunk. Na akkor megtanultam, hogy nem leszek para-mami és nem leszek betegesen a mindig a legrosszabbra készülő. De azért felkészítem magam, hogy benne van a pakliban, hogy nehéz lesz. Úgyhogy a beszoktatással kapcsolatosan is ez az első tanácsom: készülj fel rá, hogy nehéz lehet. Piszok nehéz. Hogy a gyereked is sírhat és te is sírsz (te biztosan sírsz :D ), hogy az elválási folyamat nehéz. Hogy megszokni a gyerekednek az új helyet, az új embereket – nehéz.

És tényleg. Vannak kivételek. Nekem négyből három bölcsis beszoktatásom kőkemény volt. A középső gyerkőcöm viszont gyakorlatilag kacagva szokott be. Mondjuk a beszokást követő tíz hétből nyolcban az összes gyerekbetegséget „végigkóstolta” (kézlábszáj, kötőhártya, influenza, tényleg minden volt...), ennek köszönhetően otthon is volt velem. :D Szóval biztos ez is közrejátszik az egész könnyűségében. De a többi nem volt egyszerű.

Mondd el neki, mi fog történni

Szerintem az egész beszoktatási folyamat alatt a legfontosabb a gyerekkel a kommunikáció. Mindig mondd el neki, hogy mi fog történni. Hidd el: a picik nem hülyék, csak kicsik. Mesélj neki sokat a bölcsiről/oviról a gyerekekről, a gondozó néniről, hogy mi fog napközben történni, hova mentek, stb. Neki is nagy mankó, ha van már pár infója róla.

Ne slisszanj ki sose

A legrosszabb tanács, amit valaha kaptam a gyerekekkel kapcsolatban, hogy amíg nem figyelnek oda, surranjak ki. Egyszer nagyobb, már beszélni tudó korban meg is kaptam a gyerekemtől, hogy neki az nagyon rosszul esett, hogy nem búcsúztam el, hogy ő se tudott elbúcsúzni tőlem és hogy nem tudta, hogy hol vagyok. Úgyhogy ilyet soha többé.

Legyen elég időtök, ne siess

A beszoktatásra egy fontos tanács: ne akard 3 nap alatt letudni. Beszoktatásra 2 hétre számolj, mert bármi történhet. És arra a 2 hétre ne írj be semmit még a naptárba, mert sokkal feszültebb leszel, ha látod, hogy 2 nap múlva már fodrászhoz vagy épp már dolgozni kéne menni, de a gyerek még nem is aludt bent egyszer sem. Adj a beszoktatási folyamatnak elég időt.

Nyugis, összebújós reggelek

Ez a tanács mondjuk nem csak a beszoktatás idejére, hanem a bölcsis reggelekre is nagyon hasznos. Mi inkább korábban kelünk, hogy reggel legyen idő még összebújni, picit játszani, kényelmesen magunkhoz térni, nem kapkodósan öltözködni. Mert a reggeli őrültek háza nem csak a te napodra lesz hatással, hanem a gyerekére is. Inkább kelljetek 20-30 perccel korábban, de legyen idő egy kis nyugis összebújásra.

Mikor mész érte

Mindig mondd el a gyereknek, hogy mikor mész érte. És fontos: tényleg akkor menj érte. A gyerekek – pláne a bölcsis korúak ugyanis még most tanulják ezt. Ők azt hiszik, hogy te örökre elmész. De ha azt mondod, hogy most kis időre elmész – mondjuk a WC-re, ki a kocsihoz, a szomszéd utcában lévő boltba, de mindjárt itt vagy, addig építőzzön picit, de utána tényleg visszamész, akkor megtanulja, hogy Anya/Apa tényleg visszajön. Ha azt mondod: ott leszel, mire felkelnek az ebéd utáni alvásból, legyél ott. Már előbb is. Mert egyszer késel, de tényleg, a gyerek örökké megjegyzi és azon fog aggódni, hogy anya vajon odaér-e. Tényleg. (Sajnos) saját tapasztalat...

Legyen valami otthonról

Alvóka, nyunyóka, macik, babák, anya pólója, bármi jó lehet, ami otthon illatú, ami az otthonra emlékezteti, ami anyára emlékezteti és megnyugtatja nap közben a gyerkőcöt. Bölcsiben általában a bölcsik engednek is egy valamit a gyerekeknek és óvodában a beszoktatás alatt is biztosan egész nap, de alváshoz mindenképp. Érdemes élni a lehetőséggel, hatalmas segítség tud lenni. 

Volt egyébként, aki az anyukájától szívecske kavicsot kapott, valaki szeretet karkötőt, én volt, hogy levendulás illóolajat csepegtettem az ovis gyerkőcöm csuklójára, ami nálunk nagyon bejött. Érdemes próbálkozni, hogy mi működik a legjobban nálatok.

Bízz a gondozóban

Konzultálj és kérd ki a bölcsis gondozó, illetve az óvónéni tanácsát. Hidd el, nem ma kezdte, és bár a gyerekedet nálad jobban senki nem ismeri, azért egy szakembernek is van bőven tapasztalata. Lehet, hogy tud akár egy olyan tanácsot adni, ami megkönnyíti a beszoktatási (és az azt követő) időszakot.

Türelem, türelem

Végtelen türelmet kívánok mindenkinek napközbenre a beszoktatáshoz és utána délutánra/estére is. Azzal ugyanis érdemes számolni, hogy ez rengeteg új inger a gyereknek. Otthon lehet, hogy kibújik belőle a kisördög. Dacosabb, akaratosabb lesz, mindent elkövet a több figyelem miatt. Ez nagy változás az életében, ebbe gondolj bele, segíts neki egy öleléssel, közös játékkal, olvasással. Együtt könnyebben és gyorsabban túl lesztek ezen a kezdeti nehezebb időszakon.

Plusz egy (letagadomhogyénmondtam) tipp 

Bátorító, erőt adó kedvencek jutalmazásul... Ezt valószínűleg egy szakértő sem javasolja, és ha bárki kérdezi, nem én mondtam. :D Én se csinálom mindig, mert tényleg nem jó hosszútávon. De a nagyon nehéz reggeleken nálunk is megesett, hogy egy kis fagyizást, dörmi mackót, vagy épp, ami szíve vágya volt, azt ígértem, hogy hozok magammal a bölcsibe, ha jövök érte.

És most ti jöttök - nektek milyen tanácsaitok vannak?

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. szeptember 01.

Forrás: Fotó: Getty Images

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?