#baba#anya

Szempontok óvodaválasztáshoz

Még épphogy csak felocsúdtunk az év végi ünnepekből, azt vettem észre, hogy az anyukák közti beszélgetések – személyesen és az online térben is – egyre gyakrabban kanyarodnak az óvodaválasztás irányába. Mivel én magam is érintett vagyok a témában (Beni fiam szeptemberben kezdi), összeszedtem a leggyakrabban felmerülő szempontokat azzal kapcsolatban, hogy miként érdemes választani. 

Állami, egyházi vagy magán óvoda

Át kell gondolnunk, hogy milyen fenntartású intézményt szeretnénk választani. Magán ovi esetén érdemes részletesen megismerni a felmerülő költségeket, és eldönteni, hogy mindezt tudjuk-e vállalni mindaddig, amíg gyermekünk idejár – és később akár a kistesó (k) is. Fontos számolni az esetleges térítési díjemelkedésekkel, ami számos helyen akár évente bekövetkezhet. Egyházi ovi választásakor gondoljunk arra is, hogy az intézmény az adott vallás szellemisége, szokásai, ünnepei szerint működik, így csak akkor válasszuk, ha ezt mi magunk is elfogadjuk, támogatjuk. Az állami fenntartású ovik csak bizonyos mértékben döntenek önállóan: sok esetben nem az intézmény dönt például a csoport létszámokról, az óvó nénik személyéről, a különböző felújítási munkálatokról, étkezésről stb.

Az általam eddig kiszemelt ovik mind állami fenntartásúak, így ezzel a dilemmával valószínűleg nem kell majd foglalkoznom.

A távolság és a környezet

Ha a számunkra szimpatikus ovi épp az utcánk végében van, hatalmas udvarral és gyönyörűen felújított épületben, az igencsak megkönnyítheti a választást. Ám sok esetben felmerül, hogy a közeli ovi például egy forgalmas út mentén helyezkedik el, kis udvarral, egy erősen felújítandó épületben. Az is lehet, hogy a számunkra szimpatikus intézménynek hatalmas udvara van egy csendes környéken, de az oda-vissza utazás komoly szervezést igényel a család részéről. Fontos megjegyezni azt, hogy bármennyire is a legjobb választást szeretnénk meghozni, szinte biztos, hogy valamelyik kritériumból engednünk kell majd. Érdemes akár papírra vetni szempontjainkat, fontossági sorrendben – ebből  sok minden kiderülhet smiley

A fővárosban élő, kétgyerekes anyaként számomra a könnyű és gyors megközelítés a legfontosabb. Emellett a megfelelő méretű udvar az, amit még fontosnak tartok. Viszont le tudnék mondani például a csili-vili épületről (a tisztaságról persze nem!).

Speciális igények

Ha gyermekünknek valamilyen (étel) allergiája van, vagy sajátos nevelési igényű, még a jelentkezés előtt biztos információt kell szereznünk arról, hogy melyik ovik jöhetnek szóba számára, ahol nem fog gondot okozni a különleges étrend összeállítása vagy az egyéni fejlesztések biztosítása. Ezeken kívül az is lehet, hogy szülőként szimpatikus számunkra valamelyik nevelési elv, vagy az, hogy az ovi szervezzen külön programokat, „szakköröket” – jelentkezés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az adott intézmény a gyakorlatban is képviseli-e ezt, vagy csupán jól hangzó „szülő-csalogatásról” van szó.

Számunkra egyik, fentebb nevezett speciális igény és elv se kiemelten fontos (egyelőre). Amit én lényegesnek tartok, hogy legyen minél több szabadjáték, lehetőleg a friss levegőn, gyerekekért rajongó óvó nénikkel.

Kicsi vagy nagy létszámú csoport

Azt gondolom, hogy legtöbbünk gondolkodás nélkül a kis létszámú csoportot választaná, hiszen ekkor jut több egyéni figyelem a gyerekre. Tehát a kérdés inkább az, hogy – figyelembe véve gyermekünk személyiségét – mennyire számít az, hogy sok vagy kevesebb gyerek veszi majd körül, igényli-e a nagyobb figyelmet az óvó nénitől. Elképzelhető, hogy arra jutunk: ugyan valóban jó lenne a kis csoport, de fontosabbnak tartunk például egy adott nevelési elvet, vallást vagy az ovi elhelyezkedését, hiszen gyermekünk remekül érzi magát a nyüzsgésben is.

Ismerve a kisfiamat, számára szerintem nem okozna gondot egy nagyobb létszámú csoport sem, így ez a szempont hátrébb kerül a mi esetünkben.

Vegyes vagy azonos korosztályú csoport

Nem is olyan régen tudatosult bennem az, hogy létezik ez a kétféle csoport, pedig annyira nem is új keletű ez a koncepció – például én is egy csoportba jártam a Húgommal kb. 25 évvel ezelőtt. Több anyuka ismerősömmel is beszélgettem erről a kérdésről, ugyanis elképzelésem se volt arról, hogy Beni számára vajon melyik lehet ideálisabb. Sokaknak az a meggyőződése, hogy az a gyerek, aki esetleg tart az idősebbektől és visszahúzódóbb természet, annak inkább a korosztályos csoport való. Viszont ha gyermekünk könnyen teremt kapcsolatot, barátkozás szempontjából nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy kis pajtása milyen korú, annak előnyös lehet a vegyes csoport. Olyan véleményeket is hallottam – én is inkább ezzel értek egyet –, hogy elsősorban a kiszemelt ovi, csoport óvónőjének személyisége, szakmai hozzáértése a mérvadó. Különösen igaz ez a vegyes csoportok esetében, ahol igazi kihívás lehet a sokféle korú gyerek igényeinek eleget tenni.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy Beni számára elsősorban vegyes csoportot szeretnék. Így a kishúgával is lehet egy közös évük majd – emlékszem, hogy ez nekünk is nagyon jó volt a Húgommal. smiley

Természetesen megannyi más szempont létezik még. Ti mit gondoltok erről a kérdésről?

 

 

Biróné Ujhelyi Anna, 2017. január 15.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?