10 ötlet arra hogy szervezd jobban a napod anyaként!

Nemrég az interneten többször belefutottam egy cikkbe, amely arról szólt, hogy egy norvég anyuka, Jade Nordahl rajzokon keresztül megmutatta kisgyerekes mindennapjait, mintegy visszavágva azoknak, akik azt állítják, hogy kisgyerekkel otthon lenni tulajdonképen láblógatás. No persze valóban nem lehet mindent a gyerekekre fogni, de azért az meg a másik véglet, ha valaki azt állítja, hogy az otthonlét anyukaként igazából egy pihentető, kikapcsoló elfoglaltság.

Valójában sok kisgyerekes anyát érint, hogy időgazdálkodási nehézségei vannak, mert egyszerűen nem jut ideje olyan alapvető dolgokra, amelyek egykori gyermektelen életében teljesen természetesek voltak.

Ugye azt mindannyian tudjuk, hogy kisgyerek mellett például sohasem lesz tökéletes a rend.

Hogy nagyobb kihívás egy négytagú családra vasalni, mint anno a kis blúzainkon végigszántani a vasalót.

Hogy fodrászhoz sem csak úgy ugrunk le, amikor kedvünk szottyan, hanem hosszas logisztika előzi meg.

És a mindennapi főzés is kész gyötrelem tud lenni, ha a család egyik fele ezt nem eszi meg, a másik azt, vagy épp ha senki nem ad érdemleges választ arra a kérdésünkre, hogy "na mit együnk hétvégén?

Gyerekkel otthon lenni teljesen más világ és más fajta hozzáállást is igényel, mint korábbi gyermektelen életünk. És azt gondolom, ezt csak az érti meg igazán, aki volt már otthon kisgyerekkel...

 "Külsős szakértőknek" pedig ajánlanám, próbálják ki pár napig és utána nyilatkozzanak, láblógatásnak élték-e meg.

Anyaklubokon sokat beszélgetek édesanyákkal és szinte kivétel nélkül arról számolnak be, hogy sokkal nagyobb kihívás számukra a hatékony időgazdálkodás, mint akkor, amikor még nem volt gyermekük.

Összeszedtem ezért most néhány egyszerű ötletet azért, hogy megmutassam, hogyan tudod jobban szervezni a napod kisgyermekes anyaként.

1. Sok kicsi sokra megy

Ugye azt az álmot már régen elengedted, hogy egyhuzamban végig ki tudod majd takarítani a lakást kisgyereked mellett, vagy hogy lesz időd háromfogásos vasárnapi ebédet kreálni úgy, hogy közben a kicsid édesdeden nézelődik az etetőszékben egy rágókával a kezében. Mert tuti nem fog két órát békésen elüldögélni egy kisgyerek, amíg Te főzőcskézel...

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bármibe kezdesz is, biztos lehetsz benne, hogy meg kell szakítanod, mert a gyerkőc felébred, pelust kell cserélni, etetni kell, nyűgösködni kezd vagy ami most nálunk is aktuális: hogy öt tányért nem tudsz egyszerre elmosogatni, mert mihelyt hátat fordítasz, indul a nappaliban a testvéri csetepaté. Pedig békésen játszó testvéreket hagytál magukra...

Éppen ezért hozzá kell szokni, hogy csak apránként tudsz haladni. De ha ezt eleve bekalkulálod a napjaidba és így is állsz hozzá, nem is fog frusztrálni annyira, Hisz most ez van, e szerint tudsz csak élni. Később, ha nagyobb lesz a gyermeked és önállóbb lesz, több időd lesz majd másra is.

2. Iktasd ki a megszokásból végzett, de szükségtelen teendőket

Néha sok idő elmegy teljesen felesleges dolgokra, de ezt csak akkor veszed észre, ha egyszer ezt tudatosan megfigyeled, hol is úszik el a napod. Anyaként sokszor ki kell egyezni az elég jó megoldásokkal, merthogy semmi sem lesz tökéletes, ha csak nincs hat kezed vagy még másik hat segítő kéz körülötted. Épp ezért nézd meg, Te hol tudsz alább venni az igényekből, mit kell elhagynod, hogy mégis végezz a teendőiddel.

3. Keresd mindenben az egyszerűbb megoldásokat

Ha már az igények lejjebb adásáról volt szó... azzal is sok időd megtakaríthatsz, ha egyszerűbb megoldásokat keresel a kisgyerekes mindennapjaidban. Pl. nem vasalsz mindent, mint régebben, ha házhoz rendeled a bevásárlást vagy heti egyszer mentek bevásárolni és csak kenyérért ugrasz be a boltba. Ötletelj, mi az amit egyszerűbben meg tudsz oldani, mert akkor az életed is egyszerűbbé válik.

4. Alakíts ki egy működő napirendet

A kisgyermekek nagyon fontos a kiszámíthatóság, a megszokott „menetrend”, hisz ők maguk is biztonságban érzik magukat attól, ha tudják mi miután következik. Persze itt nem az egyhetes újszülöttről beszélek, hiszen a kórházból hazaérve még épp alakulóban van az új életetek a kicsivel. De néhány hetesen-hónaposan már azért kialakul a dolog. Fontos, hogy rugalmasan állj hozzá a napirendhez is, hisz ahogy nem óramű pontossággal működünk mi sem, úgy a kisbabánk sem. Csak legyen egy sorrend, ahogy szoktátok a napi teendőket végezni, intézni. Hiszen úgy tud mindenki a családban tervezni, ha tudja, hol is tart körülbelül a napirend és mi következik benne.

És a rugalmasság azért is fontos, mert ahogy nő a gyermek, úgy változnak az evési-alvási szokásai is például és ehhez idomulnia kell majd az addig kialakult szokásoknak, az addig jól működő napirendnek is.

Anya szervezi az idejét

5. Alakíts ki rutinokat

A napirend fontos része egy reggeli és esti rutin. Sokaknál még ebéd körül is van, ahogy látom az anyaklubokban, mikor időgazdálkodásról beszélgetünk az anyukákkal.

Ez azt jelenti, hogy van olyan szinte automatizmusként működő időszak, mint reggel pl. a felkelés-mosakodás-felöltözés-reggeli sorozat, ami minden egyes nap ugyanúgy megy nálatok. Ezzel külön foglalkozni, tervezni igazából nem is kell, annyira szerves része a nap indulásának, hogy már puszta megszokásból is így végzed teendőidet, ebben a sorrendben. Vagy nézzük azt esti rutint. Hogy néz ki nálatok? Előbb fürdettek utána van vacsora? Vagy fordítva? Ha mindig ugyanúgy van, akkor az már a rutin. Alakíts ki rutinokat és kiszámíthatóbbá, szervezettebbé válnak a napjaitok

6. Listázz, használj naptárt

Észben tartani a sok tenni és szervezni valót, nos szerintem lehetetlen feladat lenne. Pláne, ha nem egymagad intézel mindent, jó, ha van naptárad és vannak listáid. Hogy ez virtuális vagy valós, az rajtad múlik, de ha telefonon kezeled, akkor legyen szinkronizálva a párodéval, hogy igazi családi naptárként működhessen. A listáknak is legyen fix helye, hogy ne kallódjanak el. Jó, ha boltok szerint külön vezeted a listáidat: mi kell a gyógyszertárból, mi kell a drogériából, a hiperből vagy a kisboltból, ahova rendszeresen jársz. Azzal is rengeteg időt lehet megtakarítani, ha a napjaidat úgy osztod be, hogy egyszerre intézel el listákat, ha már úgyis kimozdultok otthonról, haladj minél több mindennel!

7. Használd ki a legtermékenyebb órákat

Az emberek egy része a reggeli órákban sokkal energikusabb, így egységnyi idő alatt sokkal több mindent el tudnak végezni akár egy lendülettel, mit mondjuk ebéd után két ásítozás között. És aztán ott vannak az éjjeli baglyok, akik este érzik elemükben magukat. No persze mindez függ az alvásmennyiségtől is, kinek mennyit enged ugyebár a kicsije, de itt most az a lényeg, hogy tudd, Te mikor vagy a legaktívabb és arra az időszakra koncentráld az erődet, energiádat. Sokkal jobban fogsz haladni és gyorsabban végzel majd dolgaiddal!

8. Küzdd le a halogatást!

A halogatás a hatékony időgazdálkodás kerékkötője. Mielőbb fel kell számolnod ha hajlamos vagy rá, mert enélkül nem fogsz előbbre jutni. Ha csak tologatod magad előtt az elvégzendő feladatokat, egyre jobban fog frusztrálni a felhalmozott mennyiség (vasalnivaló), a kimaradt órák száma (nyelvtanfolyam, melynek végre nekiálltál és mégsem foglalkozol vele..). Gondolj bele, Te mit halogatsz? Ne légy önmagad ellensége! Úgyis tudod, hogy vannak olyan feladatok, amit senki nem csinál meg helyetted és sokkal könnyebb túlesni akár a nemszeretem dolgainkon is, ha nem halmozzuk fel őket. Sok kicsi sokra megy, lásd 1. pont.

9. Rend a lelke

A patyolattisztaság, mint olyan talán tényleg nem létező fogalom egy átlag kisgyermekes családban. Ha van saját takarítónőd, bébiszitterered, rendeled az ételt és van öt nagymama a közelben, kb. akkor lesz minden egyben. De ha nem így van, akkor valljuk meg őszintén, igencsak egyensúlyozni kell a teendők között és bizony sokszor el kell döntened, melyik kezed harapd meg. Mert ugye vagy sok-sok minőségi időt töltesz a lurkóddal vagy fenéken csúszik a légy is a járólapon, de a kettő együtt valószínűleg nem megy. Te melyiket választod inkább?

Azért én mégis úgy gondolom, egy vállalható rendet igenis lehet tartani akkor is, ha kisgyerekkel van otthon az ember, a gyerek nem lehet kifogás, a tisztaság pedig alap... hisz a higiénia különösen fontos, ha kicsi van a háznál. Szóval ami az otthonodat illeti, legyen tisztaság, de a tökéletes rendre tényleg nem kell rágörcsölni. Ha azonban egy viszonylagos rend honol otthonodban, könnyebben megtalálsz mindent, és egyszerűen egy élhetőbb közeg vesz körül.

10. Feladatok megosztása

Ha családban éltek és családban gondolkodtok, akkor a feladatokkal, intéznivalókkal sem egyedül kell megbirkóznod. Az OK, hogy napközben Te vagy otthon a gyerkőccel és a párod dolgozik, tehát Te leszel az, aki tesz-vesz a lakásban, ellátja a kicsit, főz, intézi a postát stb. De amikor este vagy hétvégén együtt vagytok, meg lehet osztani a feladatokat. Ha ez eddig nem alakult magától így, akkor beszélj róla a pároddal, kérd segítségét. Válassza ki Ő, miben tudna tehermentesíteni, így kedvére való teendőt választhat és nem érzi (annyira) úgy, hogy rásóztál valamit. Az is lehet segítség, hogy kiviszi a kicsit levegőzni és addig egyedül sokkal jobban haladsz a takarítással vagy az ebéd elkészítésével. Lehet azonban úgy is, ha a párod szuperül főz, hogy bevállalja Ő a főzést néha és Te játszol addig a gyerkőccel. Egy csapat vagytok, gondoljátok ki, hogy nálatok hogy működhet jól a csapatmunka!

Nézd végig a 10-es listát, Te mely pontoknál tudsz változtatni, hogy szervezettebbek legyenek a mindennapok és teendőid végére érj? Ne feledd, minél hatékonyabb és szervezettebb vagy, annál több időd marad az igazán értékes dolgokra is!

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2017. március 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó