8 tipp, hogy nemet tudj mondani! Te tudsz nemet mondani?

A Te tudsz...? sorozat második részében egy sok anyuka számára igazi kihívást jelentő témáról írok, a mai kérdés: Te tudsz nemet mondani?

Az eddig írásokat itt találod.

Amikor neked valaki nemet mond, Te mit érzel?

 

„Visszautasítottak.”

„Kudarcot vallottam.”

„Kár volt egyáltalán megkérdezni.”

„Nem számíthatok senkire sem.”

„Ez most rosszul esik, fáj nekem.”

 

Ha hasonló gondolatok cikáznak az agyadban, akkor bizonyára neked is nehezedre esik, hogy nemet mondj valakinek.

Mert az ilyen hiedelmek miatt azt gondolod, a nemet mondás egyenlő a visszautasítással, a kudarccal, ráadásul megbántod vele a másikat.

Sokan gondolkodnak így.

Éppen ezért a nők a mai napig hajlamosak arra, hogy igent mondjanak egy olyan felkérésre, amihez tulajdonképpen semmi kedvük, csak azért, hogy ne bántsák meg a másik felet. Mert legtöbben szociálisan érzékenyek vagyunk alapjáraton, így vagyunk kódolva.

A saját igényeinket, szükségleteinket a legtöbbször a sor végére helyezzük.

Tény, hogy manapság – szerencsére – már egyre több családban csapatmunkaként fogják fel a gyereknevelést, háztartás vezetését is, de azért még mindig bőven hallani arról, hogy egyesek szerint mindez a nők DOLGA.

Pedig ha egy nő anyaként, társként, munkaerőként mindig és mindenhol 1000 %-ot akar nyújtani, annak előbb vagy utóbb meglesz a böjtje. Mert ez egyszerűen lehetetlen....vagy az illető egy Wonder Woman, akkor viszont gratulálok és hajrá!

De legtöbben szerintem nem születtünk Wonder Woman-nek, talán Te sem, ezért fontos, hogy megtanulj nemet mondani! Egész egyszerűen azért, hogy ne vállald túl magad!

Például egyáltalán nem kell bevállalnod még a szomszéd gyerek felügyeletét is délutánra, ha épp széthasad a fejed és a saját lurkóiddal is nehezen bírsz.

Nem kell elvállalni a szülői munkaközösségis szerepét, csak mert szépen kérnek rá, ha már előre tudod, nem lesz rá időd, energiád és csak púp lesz a hátadon a plusz feladat.

Meg lehet mondani a nagyszülőknek, hogy nem tudtok csak úgy átugrani komplett családostól névnapozni kedd délután (ráadásul aznap van a nagyobb gyerkőc kosáredzése is), de hétvégén igen.

Vissza lehet utasítani a párodat is, ha ad hoc vendégséget tervez estére, de Te inkább korán ágyba bújnál, mert fárasztó napod volt.

Szokták mondani: mindent meg lehet mondani, csak nem mindegy, hogy hogyan!

Lássuk csak, hogyan mondj nemet!

  1. Fontos leszögezni, hogy amikor nemet mondasz, akkor nem az embert utasítod vissza, hanem a kérést. Ez az első fontos dolog a nemet mondással kapcsolatban.
  2. A második, hogy a nem lehet, hogy csak pillanatnyilag nem, később lehet talán vagy igen is. Nem biztos, hogy végleges, de ez legyen egyértelmű, amikor mondod! „Most nem érek rá, de csütörtökön bepótolhatjuk, ha neked is jó.”
  3. Éppen ezért, ha némi kiegészítést fűzöl hozzá, hogy miért nem, a másik fél is jobban megérti majd indokaidat. „Nem tudok most átmenni segíteni, mert más programom van”.
  4. Azért, mert nemet mondasz, még lehetsz kedves. A hangnem a döntő. Sokszor valóban azért hangzik bántónak a nem, mert olyan stílusban közlik velünk. Ellenben, ha normálisan szólnak hozzánk, könnyebben elfogadjuk a nemleges válaszokat is.
  5. Segíthet, ha fenntartasz egy kiskaput magadnak: „elmegyek veled, de nem tudok végig maradni.”
  6. Ha pedig a nem határozottan és véglegesen nem, akkor azt közöld egyenesen és őszintén, ne sumálkolj! Sokkal rosszabb, ha utólag lemondod, vagy pofákat vágsz ahhoz, amihez semmi kedved, mintha eredetileg is visszautasítottad volna a kérést!
  7. Azt is tudnod kell, hogy nem kell magyarázkodnod, vagy kellemetlenül érezned magad, gondolj az első pontra, nem az embert utasítod vissza, csak a kérést. Mert nem tudod/akarod teljesíteni. Nagy különbség!
  8. Hasznos az is, ha a nem után felkészülsz a kivédésre, amikor az illető esetleg nekiáll győzködni téged és végül csak beadod a derekadat. Ha azonban nem dőlsz be és rövidre zárod a beszélgetést vagy témát váltasz, esetleg el is mész a helyszínről, azzal elejét veheted a kellemetlen helyzeteknek.

Nemet mondani nem önző dolog, hanem pusztán annak a kifejezése, hogy nem utolsók vagy a sorban, hanem megvannak a saját igényeid, terveid és elképzelésed a dolgok alakulásáról.

Mert az időnk és energiánk véges!

Ha nem vállalod túl magadat, ha nem mondasz minden kérésre igent, csak mert úgy illik, hidd el, sokkal több időd marad azokra dolgokra, amelyek valóban fontosak számodra.

Ez is egy apró eleme annak, hogy ne ússz el, ne szenvedj örökös időzavarban kisgyerekes anyukaként.

Jövő héten pedig ismét egy olyan témát hozok, amivel könnyebbé teheted gyerekzsivajos mindennapjaidat!

 

Figyeld a Te tudsz... ? sorozatot az oldalon!

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2016. december 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó