Mit tegyél, hogy ne ússz el a karácsonyi készülődéssel?

Amellett, hogy várjuk és szeretjük a karácsonyt, bizony sok anyukának  - kimondva vagy kimondatlanul -  ez egy stresszes időszaka az évnek. Amolyan egyszemélyes mindenesként: takarítószolgálatként, konyhafőnökként, partiszervízként, rendezvényszervezőként és ajándékbeszerzőként kell megbirkóznunk az ünnepi készülődés feladataival az egyébként is zsúfolt gyerekzsivajos napok mellett.

Ha azok közé az anyukák közé tartozol, akik nem kezdték el már november elején a karácsonyi dekoráció és menü megtervezését és nem áll még otthonukban hegyekben a szeretteiknek szánt ajándék  (a szuper anyáknál természetesen már minden be is van csomagolva)... akkor most mutatok néhány mentő ötletet az ünnepi készülődéshez finiséhez!

Cél: elkerülni azt, hogy a kapkodástól, idegeskedéstől szenteste holtfáradtan rogyj be a karácsonyfa alá és a Kiskarácsony-nagykarácsony éneklése közben csak arra tudj koncentrálni, hogyan fojtsd el a hatalmas ásításokat, mert már annyira kimerült vagy. Hogy az Ünnep tényleg Ünnep legyen a számodra is!

1.Itt a B tervek ideje!

Ha nem állsz túl jól az ajándékbeszerzéssel, akkor most már tényleg koncentráltan kell foglalkoznod a feladattal.

Nincs mese, jelölj ki egy napot és kérj segítséget, hogy ne a gyerkőccel kelljen boltról boltra járnod és menj el. Hétvégén vagy péntek délután kérd meg a párod, a nagymamát, hogy vigyázzon a kicsire, hogy végre előbbre juss az ajándékbeszerzéssel!

Persze, jó, ha van terv, meg lista, de a gyakorlat az, hogy általában pont nem kapható, amit kigondoltál, ezért jó, ha a listádon nem teljesen konkrét tételek szerepelnek, hanem csak típusok, hogy kb. kinek miben gondolkozol: könyv, ruha, ékszer, illatszer stb.

Segítség lehet, ha megnézed az online lehetőségeket és rászánod a gyerkőc alvásidejét. Persze csekkold, meddig vállalnak még kiszállítást, nehogy hoppon maradj!

2.Tényleg mindent egyedül kell megszervezned?

Ahogy egy korábbi cikkemben is írtam, itt is felmerül a kérdés: Te tudsz segítséget kérni? Biztos, hogy mindent egyedül kell megszervezned?

Talán az apukák is többet tudnak vállalni, mint a karácsonyfa beszerzése. Tudom, tudom, napközben ők dolgoznak, de ha megkéred a párod, hogy a munka után lépjen be a papír-írószerbe megvenni a csomagolópapírt, vagy ha amúgy is beugrik a boltba kenyérért, akkor hozzon szaloncukrot is, már előrébb vagytok!

Egy valami fontos. Ha segítséget kérsz, akkor számolj azzal, hogy a megbízásban beszerzett dolog pontosan olyan lesz, amilyet a segítőd választott. És örülj neki! Végül is nem teljesen mindegy, hogy kék alapon csillagos vagy zöld-piros és karácsonyfás a csomagolópapír?

3.Add lejjebb!

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, de gondolom ilyen elvárásaid már neked sincsenek, amióta anya lettél. :)  Attól még karácsony a karácsony, hogy nem kerül minden évben totál új dekoráció a fára.

Ha egy egyszerűbb menüt készítesz, akár egyfogásosat és lehetőség szerint nem a legbonyolultabb sütit választod ki a repertoárodból. Nagy igazság: sosem szabad élesben próbálkozni az újdonságokkal, mert mi van, ha nem sikerül? Ne stresszeld magad feleslegesen még ilyen dolgokkal is!

4.Néha állj meg egy pillanatra összegezni, ha kell újratervezni!

Igen, ez az a bizonyos „hol járunk?” - forduló. A nagy hajtásban, mikor az ember csak végigszánkáz a teendő listákon és kapkodásba fullad a karácsonyi készülődés, akkor bizony nő a hibalehetőségek száma.

Ezért jó, ha időről időre megnézed a listádat, pipálod, ami megvan és így pontosan tudod majd, mi van még hátra. Ha már egyszer megvan az a lista, használd is.

Ha pedig valami nagyon nem megy, nem lehet beszerezni, nem sikerül elintézni, akkor keresned kell alternatív lehetőségeket, nincs értelme időt vesztegetni egy konkrét ajándék, hozzávaló felkutatására, mikor épp úszol az elintézendő dolgokkal és hosszú még a lista!

5.Soha ne feledd, mi is az igazán fontos!

Mielőtt bepánikolsz, hogy nem állsz sehogy, jusson eszedbe, hogy mi is a karácsony lényege. Nektek miért fontos a családban? Mi kell ahhoz, hogy jól teljenek az ünnepek? Mire szeretnél emlékezni öt év múlva erről a karácsonyról?

Szerinted fogod még tudni, mi volt a menü Szenteste? Számít majd, hogy nem tettél fel még egy égősort a fára, csak mert az úgy szerinted szebben nézett volna ki?

Arra törekedj, hogy megvalósuljon az, amiért valóban összegyűlik a család az Ünnepek alatt. És ez Rajtad, Rajtatok múlik, nem a körítésen!

Kívánom, hogy stresszmentesen teljen számodra az ünnepi készülődés finise és ne felejts el néha megállni, s akár egy bögre tea vagy habos kakaó társaságában lélekben is készülni az ünnepekre. Például amikor este elhalkul a gyerekzsivaj.

Ilyenkor gondolj arra, neked milyen szép emlékeid vannak gyermekkorod karácsonyairól és törekedj arra, hogy Te is hasonló csodát varázsolj a gyermekeidnek!

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2016. december 17.
 
 
 
Címkék:  

csakazértis nő

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó