Kisautóval gyerekjáték a mozgás-tanulás

A babák piciny teste; végtagjai, (érzék)szervei, bőre, immunrendszere mind-mind az anyjuk pocakjában töltött kilenc hónap alatt fejlődik ki. Az igazi „gyarapodás”, a külső ingerek által közvetlen befolyásolható változások azonban még csak a születés után kezdődnek! Mindennel, amit a gyermekünk kezébe adunk, vagy csak a környezetébe engedünk, komplex fejlődését segítjük.

Babakorban mindenegyes mozgásfajta elsajátítása (átfordulás, kúszás, mászás, felállás, járás) hatással van a kicsik értelmi fejlődésére, sőt, később, kisgyermekkorban a tanulási és egyéb kompetenciáik fejlődésére is kihat. Mivel a különböző érzékleteket feldolgozó agyi központok fizikai mozgásokkal hozhatóak működésbe, minden olyan játék hasznos és fejleszti a gyermeket, amely a mozgásformák kombinációjára serkenti a picit. (Az életkornak megfelelő fejlődési ütemről bővebben itt olvashatsz.)

A szem-kéz, a szem-láb koordináció elsajátítására, és a nagymozgások összehangolására különösen alkalmas a labda, ill. guruló tárgyak (például játékautó) egymás közti adogatása, tolása, húzása. Egy mozgásban lévő színes, hangot kiadó játék nagyban segíti a térbeli tájékozódást és a saját test elhelyezését benne. A finommozgás-koordináció pedig apró tárgyak (építőkockák, összeszerelhető, egymáshoz illeszthető elemek) rakosgatásával fejleszthető.

Baba kisautóval játszik

A bébiből kisgyermekké érés során a játékeszközöket, játszási szokásokat tekintve, a nemek kicsit külön válnak: a lányok „főznek”, babáznak, a kisfiúk pedig imádják az olyan pasis dolgokat, mint a mesehős figurák, játékszerszámok, kisautók. Ezek nem csak az apuka (anyuka) utánzását, a férfi (női) szerepek eltanulását segítik, hanem a mozgáskoordináció kialakulását, fejlődését is. Ezért nagyon fontos, hogy olyan játékszereket válasszunk a gyerkőcnek, mellyel az időtöltés nem csak szórakoztató, hanem hasznos is.

A 15 hónapos kisöcsém egyik kedvence az a kisautó, és hozzáillő emeletes garázs, amelyet nem rég kapott a névnapjára. Lelkesen feláll-guggol, ahogyan a garázs emeletére teszi az autót, és kacagva mászik utána, amikor az nagy lendülettel le- kigurul a rámpán.

A Trefl újdonsága, a Vtech Toot-Toot termékcsalád még ennél is tovább megy: a „sima” autón kívül különböző típusú négykerekűek is megtalálhatóak a választékban (kisbusz, rendőrautó, tűzoltó, dömper, versenyautó). Ezek többféle pályával is kombinálhatóak, de külön-külön, önálló játékként is funkcionálnak. A kisautók különlegessége, hogy könnyen kézbe vehetőek, hiszen kifejezetten az 1-5 éves korosztály méreteire lettek tervezve, a pályák variálhatósága, ahogyan a kicsik szétszedik, majd kanyarokkal bővítve újra összeillesztik az egyes út-darabokat, fejlesztik a kreativitásukat, a logikát. Ráadásul az autók, a pályák egyes pontjain való áthaladásra reagálva, még hangot is adnak ki – így kommunikálva a kicsivel, ami még érdekesebbé és élvezetesebbé teszi a játékot!

Kisautóval gyerekjáték a mozgás-tanulás  

Plézer Panna , 2017. április 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?