Üzenet az egyedülálló anyáknak - csodák vagytok!

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy azok az anyák, akik egyedül nevelik gyermeküket a legbátrabb, legerősebb és legcsodásabb nők a világon! 

 


EZ A PÁR MONDAT MOST CSAK NEKIK SZÓL!

Mert igenis megérdemlik az extra figyelmet, ès igenis megérdemelnek egy hatalmas nagy elismerést azokért  a napokért, hónapokért, évekért, életért, amik ők végig csináltak. Sokan szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen egy csodálatos férfi mellett neveljük a gyermekünket. 

De mi van azokkal, akiknek ez nem adatik meg?

Hatalmas nagy erő és kitartás kell egy kis csöppéghez. Sokan elképzelni nem tudjuk, milyenek lennének a hétköznapok segítség nélkül. Nincs, aki végigkísér a terhesség alatt, nincs, aki fogná a kezünket szüléskor, és míg mindenki más azokat a csodálatos aranyórákat meghitt családi körben éli át, addig az egyedülálló anyukák ott fekszenek karjukban egy kisbabával, és életük legboldogabb napján is magányosak talán. 

Hiába a szülői segítség, egy apát senki nem pótolhat. Egy nő  minden helyzetben nő marad. Azt hiszem, ezzel mindenki egyetért.

De ezután jön még csak a neheze!

Ismerem azokat az átsírt éjszakákat, mikor a kisbabád csillapíthatatlanul sír, ami az egész testedet átjárja, és olyannyira fáj, hogy szinte megbénít. De erősnek kell maradnod, hiszen te vagy az egyetlen, aki segíthet rajta. Minden egyes éjszaka után újabb és újabb kimerültség rakodik rád, de nincs megállás vagy szünet gomb, tudod, hogy végig kell csinálnod. 

Szoptatás, altatás  váltakozik, már-már úgy érzed, egy perc szünet sincs közötte. Az éjszakák és nappalok teljesen összefonódnak és elveszel a mindennapokban. Magaddal már Isten tudja, mikor törődtél utoljára, hajad kócos, tested egy meleg fürdőért kiált, de te semmi másra nem vágysz csak, hogy aludjál. 

Közben az élet sem áll meg persze, jönnek a számlák, bevásárlás és a picinyke kis pénz, amivel az édesanyákat támogatják a közelében nincsen annak a költségnek, ami minden hónapban vár rád. 

Mikor minderre rá eszmélsz nemcsak a tested, de a lelked is teljesen kimerül. Minden egyre sötétebb és sötétebb lesz….. 

De aztán jön egy fénysugár! Kapsz egy apró mosolyt! A világ legszebb mosolyát, ami csak neked szól!

Ekkor új erőre kapsz és ez mosoly fog éltetni mindaddig, amíg a következő mosolyt megkapod. 

Ahogy telik az idő talán könnyebb lesz, fekete, szürke és fehér napok már-már egyre többet váltakoznak. Egy-egy mosoly egy-egy ölelés egy újabb dopping a mindennapokra. De mindenközben a tökéletesen boldog, kimerült anyuka egy még magányososabb nővé válik, aki nem oszthatja meg mind ezt a csodát egy férfivel, akire néha a legjobban vágyik.

Aki támaszt nyújt a sötétebb napokon, és színes virággal borítaná be a szürke hétköznapokat, hogy éreztesse fantasztikus anya vagy.

Azt hiszem talán ez az egyedüli anyák legnagyobb fájdalma… a lelki kimerültség. 

 De mindemellett ők jelen vannak, mosolyognak, túlélnek, szeretnek, játszanak és életet adnak. 

Üzenem minden egyes anyukának, aki egyedül neveli gyermekét! Csodák vagytok, és fantasztikusak . Olyan nagy erő lakozik bennetek, amit elképzelni sem tudtok.  

Nem baj, ha néha úgy érzitek elég volt, nem baj, ha egy kis szünetre vágytok. Ne legyen bűntudatotok, ha nem vagytok minden nap 100%-osak. Ha úszik a konyha és már napok óta nem mostatok. A gyermeked se kíván, se többet se kevesebbet csak téged, az ölelésed és a mosolyodat. Mert neki te vagy a világ közepe bármit is csinálsz. Hiszen az az apró mosoly csak neked szól, és azt üzeni, KÖSZÖNÖM, hogy VAGY NEKEM! 

 

Az ebben a rovatban megjelenő tartalmakat anyukák, kismamák írják egymásnak, tabuk nélkül és cenzúra nélkül. A cikkek nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik, azok egyedi vélemények, szubjektív élményleírások, és tanácsok arról a bizonyos kilenc hónapról.

K. Viktória, 2022. augusztus 17.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?