Csípős téma! Tippek és óvintézkedések!

Nyáron minden szülőnek gondot okoznak a rovarok és, hogy hogyan óvhatjuk meg a gyermekünket a rovaroktól és az ő csípésüktől. Sajnos, az én kislányomat imádják a szúnyogok, így sok módszert ki kellett már próbálnunk, hogy megvédjük tőlük és kezeljük a csípéseit.

Tudtátok, hogy a leghatékonyabb bolti rovarriasztók tele vannak veszélyes anyagokkal, rovarirtóval? Ezek sajnos károsíthatják nemcsak a rovarok, hanem a gyerekek idegrendszerét is.

Mit lehetne rovarriasztóként használni, ami természetes?

 

A természetes, növényi alapú rovarriasztók olyan illóolajakat tartalmaznak, amiket a rovarok nem kedvelnek, így elkerülik őket. Ezt a módszert mi is remekül ki tudjuk használni és könnyedén el tudjuk otthon is készíteni.

 

Nézzük meg először, hogy milyen növények vannak, amik alkalmasak a rovarok elriasztására és könnyen elérhetőek?

Az első ilyen növény a levendula (Lavandula angustifolia), ami bárhol remekül termeszthető, akár még a balkonon is, ha az embernek nincsen kertje. A második hatékony rovarriasztónk a citromfű (Melissa officinalis), amit a gyártók is előszeretettel alkalmaznak.

Hogyan használhatjuk?

 

A cél az, hogy minél jobban körülvegyük magunkat ezekkel a növényekkel, így elriasztva a rovarokat. A legkörnyezetbarátabb verzió az, ha minél többet ültetünk belőlük a teraszunk közelébe, ami ráadásul nem is nehéz, mivel mindkettő remekül nevelhető cserépben és dézsában. Viszont ez a módszer csak kiegészítésként jó, mert így nem lesz elég erős és zavaró az illat a rovaroknak.

 

Ha még hatékonyabb módszert szeretnénk akkor csak az illóolajat használjuk – tegyünk egy mécsestartóba vizet, csepegtessünk bele illóolajat és alatta gyújtsunk meg egy mécsest. Ahogy párolog a víz, az illóolaj is elpárolog és elűzi a rovarokat.

 

A baba ágyától úgy tudjuk a legkönnyebben távol tartani a rovarokat, ha néhány csepp illóolajat a baba takarójára és párnájára cseppentünk. Ha pedig szeretünk kézimunkázni, egyszerűen kézzel vagy géppel varrhatunk egy kis párnácskát, amibe szárított levendulavirágot teszünk és ezt rakjuk közel a baba ágyához.

 

Ha már bekövetkezett a baj…

 

és megcsípte valami a babánkat nagyon fontos, hogy minél előbb megnyugtassuk a bőrét, mert sajnos azt még nehéz megmagyarázni a babának, hogy ne vakarja a csípést és akkor kevésbé viszket. Ugyanis valóban igaz, hogy minél jobban vakarjuk a csípést, annál jobban viszket a felszabaduló hisztamin miatt. Egy gyógynövényes babafürdető (pl. a HerbArting kamillás babafürdető) remekül megnyugtatja a bőrt, enyhítve ezzel a viszkető érzést.

 

Ha szeretnénk a csípést még jobban megnyugtatni, akkor nagy segítség a levendula-illóolaj, ami antibakteriális hatása miatt csökkenti a rovarcsípések fájdalmasságát és segíti a mielőbbi begyógyulásukat.

 

Ha nincs otthon levendula-illóolajunk, akkor egy kamillás borogatás is remekül használható, mivel megnyugtatja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatású is. A kamillás borogatáshoz forrázatot kell készítenünk, tehát 2 dl forralt vízzel öntsünk le 1 evőkanálnyi kamillát, majd ezt hűtsük le és kész is a borogatásunk.

Darázscsípés esetére is remek megoldást nyújtanak a növények – kihasználhatjuk a paradicsom remek nyugtató, tisztító hatását, csak kötözzük rá a baba fájdalmas rovarcsípésére fedjük le gézzel.
 
Szabó-Vida Zsófia , 2016. augusztus 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?