Várandósság és szex

A legtöbb nőben felmerül a kérdés: várandósság alatt biztonságos-e a szex? Amennyiben normális, komplikációmentes terhességről beszélünk, a szex teljesen biztonságos. Vannak bizonyos körülmények (korábbi vetélés, korábbi koraszülés vagy annak veszélye, vérzés, méhszájon fekvő méhlepény, ikerterhesség stb), amelyek fennállása esetén viszont óvatosságra inthet az orvos, esetleg teljesen eltilthatja a nőt az aktustól, vagy az orgazmustól. Mindenképp ajánlott konzultálni a nőgyógyásszal, hiszen ő az, aki ismeri az előzményeket és az aktuális terhességet, s ennek megfelelően biztonsággal meg tudja állapítani, szükséges-e korlátozásokat bevezetni a várandósság alatt, vagy sem.

Változások a terhesség alatt

A hormonális változások, a fáradtság, a hányinger, a mell érzékenysége, később pedig a testsúly növekedésével járó panaszok kihatással lehetnek a pár szexuális életére. A terhesség elején hirtelen megemelkedő ösztrogénszint javítja a hüvely vérellátását, érzékenyebbé teszi a mellbimbót, így egyes nők számára akár sokkal élvezetesebb is lehet a szex a várandósság alatt, mint korábban. Másoknak a mell és mellbimbó túlzott érzékenysége akár kellemetlen is lehet.

A hányinger és a fáradékonyság többnyire negatív hatással van a szexuális késztetésre: nagyon nehéz úgy megkívánni a másikat, hogy folyamatos hányingerrel küzd valaki. Érdemes ilyenkor olyan időszakra időzíteni a szexuális együttléteket, amikor nem jellemző a hányinger. Ha valaki reggeli hányós, este pedig aluszékony a terhesség első időszakában, miért ne lehetne a hancúrozást közvetlenül akkorra időzíteni, amikor hazaér a munkából? És ugyanígy, ha a nő esténként hányingeres, sokkal felszabadultabb lehet egy reggeli kényeztetés alatt.

A második harmadban sokaknál megemelkedik a libidó, és olyan fergeteges szexet tapasztalnak meg, amit esetleg korábban soha. Mások esetleg épp ellenkezőleg, nem élvezik úgy az együttléteket, mint korábban. Egyes pároknál egészen a harmadik harmad végéig tovább folytatódik – még ha nem is ugyanolyan intenzitással – a szex, de az a jellemzőbb, hogy a testi változásokat egyre inkább teherként élik meg a nők (főleg az utolsó 1-2 hónapban), és lelkileg is már a szülésre és a babára koncentrálnak. Azonban ilyenkor is fontos, hogy egyéb módokon (simogatással, csókokkal) fenntartsák a felek az intimitást.

Vannak jellemző változások, de nincsenek kötelező érvényű szabályok: egyénenként, sőt, terhességenként is változó lehet, ki hogy éli meg az egyes időszakokat, testi és lelki változásokat, és mennyire kívánja a szexet!

Szexpózok

A várandósság időszaka kísérletezésre késztetheti azokat a párokat is, akik egyébként egy-egy megszokott pózhoz ragaszkodnak, hiszen a terhesség előrehaladtával bizonyos helyzetek kényelmetlenné, kivitelezhetetlenné válhatnak. A has növekedésével egyre kellemetlenebb a hölgyeknek a háton fekvés, ilyenkor érdemes inkább az oldalt fekvő (spooning) és a „nő felül” pozitúrákat kipróbálni. A nő számára komfortos lehet és biztonságérzetet adhat, ha ő van felül, guggolva, vagy a partnere ölében ülve, szemben vele. Ez utóbbi, amellett, hogy kényelmes is, szeretetteljes légkört teremthet a felek között, csókolhatják, simogathatják egymást.

A lényeg, hogy mindkét fél számára élvezetes, kellemes legyen az együttlét. A test érzi, és meg is mutatja, mi jó neki, mi nem. Ha valami kényelmetlen, fájdalmas, vérzést vagy egyéb panaszt okoz, abba kell hagyni és mielőbb megbeszélni a nőgyógyásszal.

A védekezés fontossága a várandósság ideje alatt is fontos! A szexuális úton terjedő betegségek veszélyesek lehetnek a babára, ha fennáll ennek a veszélye, óvszer használata mindenképp javasolt.

Hogyan hat a szex a magzatra?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a szex nem károsítja-e a magzatot, akár testileg, akár lelkileg. Aki esetleg eddig ezt gondolta, megnyugodhat: a magzatot egyrészt a külvilágtól elzárja a nyákcsap, amely megvédi a különböző kórokozóktól, másrészt a magzatvíz és a méhizmok is védik a külső behatásoktól. Nemhogy nem káros a szex a magzatra, de kifejezetten jó hatással lehet rá. A szexuális együttlét és az orgazmus során az a kismamában felszabaduló boldogsághormonok (endorfinok) a babához is átmennek, így ő is érzékeli, hogy valami jó dolog történik körülötte. Emellett a nő és férfi között az intim pillanatokban még szorosabbá váló lelki kötelék a babára ugyanúgy pozitív hatással van.

Okozhat-e a szex koraszülést?

Bár az orgazmus méhizom-összehúzódásokkal jár, s ugyanezt válthatja ki a mellbimbó stimulálása, sőt, a spermában található prostaglandin is, egy egészséges, normális lefolyású terhességnél ez általában nem okoz gondot. Érdemes a kezelőorvossal konzultálni, a terhesség vége felé ő mit javasol.

Mi van, ha nem kívánja a nő a szexet?

Ahogy egyes nőknél megemelkedik a libidó, másoknál pedig hullámzó a várandósság alatt, úgy az is teljesen normális, ha valaki nem igazán kívánja a szexet. Ez esetben fontos nyíltan beszélni róla a partnerrel, és közösen megtalálni azokat a módokat, amivel örömet okozhatnak egymásnak a felek. A lényeg, hogy ne szűnjön meg az intimitás, és mindkét fél jól érezze magát a párkapcsolatban a gyermekvárás időszakában is. Az a jó, ha a kapcsolat még erősebbé, még harmonikusabbá, még teljesebbé válik ezen időszak alatt.

Szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó

info@szaboszilvia.hu

www.szaboszilvia.hu

+36 30 1900 865

Szabó Szilvia, 2016. július 14.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?