5 hasznos tipp, hogyan bánj el a migrénnel anyukaként

Aki nem élte még át, el sem tudja képzelni, milyen az, amikor nem csupán „fájdogál a feje”, hanem egy, akár hányingert is előidéző, szúrós, rendkívül erős kínnal áll szemben az ember, amit persze az is megnehezít, ha közben nem állhat meg egy percre sem: gyerekek, munka, házi asszonyi kötelességek sorakoznak az aznapi teendői listáján.

„A migrén a fejfájások egyik speciális változata, sokan az erős, hosszan tartó fejfájás szinonimájának tartják. A többnyire féloldali fejfájást sok esetben látászavarokból, vibráló, cikkcakkos fényekből álló migrénaura előzi meg. Mozgászavarok is jelentkezhetnek.” (Forrás: Wikipédia)

Sajnos a lakosság igen nagy részét – mintegy 10%-át!- érinti ez a betegség, melynek pontos okait mai napig homály fedi. A megfigyelések, orvosi vizsgálatok során bizonyos összefüggéseket véltek felfedezni egyes élelmiszerek (sajtok, csokoládé) és italok (kávé, alkohol) elfogyasztása és a migrén megjelenése között, de szintén befolyásolja a genetika (örökletes hajlam) és egyes hormonális változások (a menstruáció napjaiban felerősödhet), illetve az időjárás és életmódbeli sajátosságok is.

Akárhogy is, a gyógyszerek bekapkodásán túl, kell lennie más, hosszú távú megoldásnak is, főleg az igen elfoglalt kismamák és kisgyermekes anyukák körében, akik szeretnék kerülni a kémiai behatásokat, és azt, hogy órákra „ki kelljen vonni magukat a forgalomból”. Ezért most nekik hoztunk pár kipróbált és bevált tippet a kínzó hasogatás ellen.

  1. Találd meg a kiváltó okokat

Bár közhelyesnek tűnhet az első tanácsunk, de mégis nagyon hasznos, sőt kulcsfontosságú is lehet! Vezess migrénes naplót, ami annyit jelent, hogy minden alkalommal, amikor megjelenik a szúró fájdalom, jegyezd fel a napszakot, a hőmérsékletet, hogy mit ettél, ittál, mi történt közvetlenül előtte, és minden egyéb körülményt. Ahogy fentebb említettük, egyeseknél bizonyos ételek, másoknál a kialvatlanság, túl nagy hőség, rendszertelen életmód lehet az a bizonyos „kapcsoló”, ami súlyosbíthatja a hajlamot. A migrén legnagobb ellensége a nyugodt, kiegyensúlyozott, kiszámítható életmód!

  1. Alakítsd át az életstílusod

A Stanford Egyetem kutatói szerint, azok esetében, akik az életük bizonyos területein – rendszeres étkezés, testmozgás, kellő vízfogyasztás és pihenés – pozitív változásokat eszközölnek, akár 50%-kal is csökkenhet a rohamok előfordulásának gyakorisága. Egy másik, svéd tanulmány szerint pedig a heti háromszori, minimum negyven perces, közepesen intenzívtestmozgás, azonos, sőt, olykor hatásosabb fájdalomcsillapító módszer, mint a rendszeres gyógyszerszedés. Ezen kívül jó kiegészítő a meditáció és a légzőgyakorlatok elsajátítása is. Napi fél óra séta a friss levegőn, heti háromszori jóga, napi párszor ismételt speciális légzőgyakorlatok – az orvosok szerint garantált javulást eredményezhetnek.

  1. Találd meg a megfelelő gyógyszeres segítséget

Ahány ember, annyiféle migrén létezik, ezért nem is elvárható, hogy mindenkinek egységesen ugyanaz a pirula hasson. Ahogy a fogamzásgátlók esetében, úgy a migrén elleni gyógyszereknél is előfordulhat, hogy többet is ki kell próbálnod, mire a számodra megfelelőhöz eljutsz. Az olykor igen súlyos mellékhatások miatt mindenképp orvosi segítséget javaslunk a „kísérletezéshez”, és a migrénes naplódba a beszedett tablettákat és azok hatásait is jegyezd fel. A szakemberek szerint, akinél heti kétszer vagy annál többször jelentkeznek a fejfájások, szüksége lehet egy megelőző orvosságra is.

  1. Tervezz előre

Ez alatt két dolgot is értünk: egyrészt legyen Nálad mindig egy migrénes elsősegély csomag, amiben gyógyszer, jégakku, víz, mentaolaj és cukorka található, másrészt pedig előre gondolj ki egy listát azokból a tevékenységekből/játékokból, amikkel lefoglalhatod a lurkóid, ha épp Rád tör a kínzó főfájdalom. Legyen otthon mindig mélyhűtött kaja is és gondold át, kiket tudsz segítségül hívni, ha vészhelyzetbe kerülsz – például egy autóúton.

  1. Magyarázd el a gyermekeidnek, mi az a migrén

Nagyon sokat könnyíthetsz a saját és a gyerkőceid helyzetén is, ha előre felkészíted őket arra, milyen, amikor a roham letámad. Valami hasonlót mondj nekik: „Tudjátok, amikor rám tör a migrén, akkor nagyon fáj a fejem és a gyomrom is émelyeg. Nem bírom az éles fényeket és a hangos zajokat, de rengeteg dolog tud segíteni, például a gyógyszerem, egy nagy pohár víz, az ölelésetek és ha egy picit hagytok olyankor pihenni és szépen, csendben játszotok vagy olvasgattok. Ne aggódjatok, a mami jobban lesz egy kis idő után, csak legyetek olyankor türelmesek velem!”

Nyitó fotó: pinterest

Plézer Panna , 2018. január 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?