A babás blogok fejlődéstana

Amikor az ember sokat használja az internetet, nem tudja megkerülni az ilyen-olyan tematikus blogokat: én-blogok, gasztroblogok, technikai blogok - a sor végtelen. Aztán egyszer csak szükségét érzi, hogy ő maga is írni kezdjen az életéről, a gondolatairól. És mi másról tudna a leghitelesebben írni egy nő, mint az anyaságról. Nézzük, milyen fejlődési állomásai is vannak a babás blogoknak.

A következőben leírtak a fantázia termékei, a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve.

Első állomás: a még nem terhes anya

Blogja hőgörbékkel tarkított. Mindent tudunk a nemi életéről, mikor, hányszor (kivel) próbált meg teherbe esni. Perfekt az ovuláció megállapításában, más nőtársainak is szívesen ad tanácsot. Havi rendszerességgel legalább három terhességi tesztet elhasznál, mindannyiszor szomorú szmájli adja tudtára az olvasóknak, ha már megint nem sikerült.

Második állomás: mínusz 9 hónapos anya

15 megás nagyításban feltett, pozitív terhességi teszt képe adja tudtunkra, hogy igen, az illető várandós. A terhessége minden percét nyomon követhetjük. Tudjuk, mikor megy orvoshoz, azt is, hogy aznap reggel hányingere volt-e, és az milyen erősségig fokozódott. A terhesség előrehaladtát fázisfotók dokumentálják. Szükségszerűen megjelennek a ,,pocak”, ,,pocaklakó” kifejezések, súlyosabb esetben a ,,babuka”, ,,babuci” ,,pöttyszemcsíramagocska”.

A kommentelők között vita alakul ki arról, melyik a legjobb kórház, szülész-nőgyógyász, valamint mennyit illik adni egy vizsgálatért, majd a szülésért. Részletes listát olvashatunk a beszerzendő és a beszerzett dolgokról, amiről már most tudni lehet, hogy a nagy részét soha senki nem fogja használni.

A mínusz 9 hónaposnak kétféle alfaját különíthetjük el: a folyton panaszkodót és a rózsaszín ködbe burkolódzót. Hogy melyik az idegesítőbb, azt ki-ki döntse el vérmérséklete szerint.

Harmadik állomás: újszülött baba anyukája

A vajúdásról, a szülésről és a baba érkezésérő in real time értesülhetünk általában az apa által, a modern technika segítségével. Mire Babucikáról lemossa a magzatmázat a szülésznő, addigra első fotói már kötelező érvénnyel fent vannak a neten. Figyelem! Read only olvasóknak is illik ilyenkor megerőltetni magukat és legalább egy Gratula! felkiáltást megereszteni.

Az újszülött baba anyukája mindig panaszkodik, hogy semmire sincs ideje, ám mégis napi rendszerességgel frissül a blogja. Ilyenkor megtudhatjuk Babucika székletének színét, állagát, mennyiségét, mint stratégiailag rendkívül fontos információt. Új szavak: kaksi, pelus, büfike, cicizés.

Rendszerint ebben az időszakban szaporodnak meg az anyóst szidó bejegyzések, akinek nem tetszik Babucika neve, állandóan kéretlen tanácsokat ad, és nem hajlandó hazaköltözni az első két hétben való segítségnyújtás után.

Negyedik állomás: ½-1 éves baba anyukája

A bejegyzések rendszertelenné válnak. Mennyiségük-hosszuk attól függ, hogy az anya mániás vagy depressziós fázisban van-e. A kialvatlanságtól néha erősen koncentrálnia kell, hogy értelmes mondatokat alkosson. Rendszeressé válnak a különböző témájú segítségkérő bejegyzések: szerintetek túl sokat vagy túl keveset alszik? Eszik-hízik eleget? Mikor hagyhatom rá már végre fél órán át valaki másra?

Ötödik állomás: a nagy tetteket véghez vivő baba anyukája

Percre pontosan tudni fogjuk, Babucika mikor ült, állt fel, indult el először egyedül. Minden fog kibújását panorámaröntgenen illusztrálva tárja elénk a blogger. Megszaporodnak a videós bejegyzések, mert természetesen ezt nekünk is látnunk kell. Jó, ha kommentelőként gazdag szókinccsel rendelkezünk, és számtalan kifejezést ismerünk a de ügyes, de okos, de szép baba méltatására. Mert csak az a kommentelő maradhat jó barát, aki maga is tökéletesnek látja Babucikát.

Hatodik állomás: bölcsis-ovis gyerek anyukája

A szocializáció újabb fázisában már nem csak Babucika életéből lehetünk naprakészek, hanem a bölcsis-ovis csoporttársakéból, ahol is természetesen Babucika a leg(tetszőleges jelző behelyetesítendő)bb gyerek. A bölcsi-ovi kimeríthetetlen téma-lehetőség a bloggernek, az anyós mellett a kritika tökéletes célpontja a gondozónő, az óvónő, a dadus, a Pistike anyukája, a menzás néni…

A 6. állomás kétféle elágazásban folytatódik: újabb babaprojekt indul - vissza az 1. állomásra -, vagy a blogger visszamegy dolgozni, és megnyitja a Blog 2.0-t.

Zsuzska

Aki úgy érzi, meg tudja cáfolni a fentieket, indítson blogot a Babanet blogszolgáltatóján, a Bloghouse-on!

Zsuzska , 2011. június 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(33 hozzászólás) 

2011 06 27. 14:28
Hát ez is nagyon szuper, mint a többi (Világnagy Panasziroda, ....) ! Imádom a cikkeit olvasni Zsuzskának, ötletes, megnevetett, .....!
→ válasz erre
2011 06 27. 19:42
Zsuzska köszöni :)
→ válasz erre
2011 07 04. 22:01
Ez az egyik legjobb írás, amit mostanában olvastam, röfögve röhigcséltem, mert annyira igaz!:))
Köszönöm h olvashattam:)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (33) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó