Hogyan legyek fitt anyuka? – 1. rész

Életet adni egy új jövevénynek – a világ legcsodálatosabb érzése. De azért valljuk be, hogy hatalmas feladat is egyben, ami rendkívüli módon igénybe veszi a test majdnem minden izmát. A viszonylag nagy és hirtelen súlygyarapodás óriási terhet ró a csontjainkra, ízületeinkre is. Hogyan tudjuk szülés után ismét formába hozni magunkat?

Hogyan kezdjek neki? - Szánj időt saját magadra!

Ahhoz, hogy elégedett, kiegyensúlyozott, boldog anya lehess, magaddal is rendben kell lenned. Ez bizony legalább annyira nehéz kihívás, mint a babával együtt kialakuló új élethelyzet menedzselése – ám, míg ez utóbbit ösztönszerűen az ember a legjobb tudása szerint, teljesen természetesen kezeli és végzi, addig gyakran nem marad kellő idő, figyelem és energia saját magunkra.

Ahogy hazatérsz a kórházból, egy jó pár napig, hétig csak a porontyod körül fog forogni minden – ez teljesen normális. Ám, amikor egy picit már beleszoktál, beletanultál ebbe az új szerepbe (és sikerült már valamennyire kipihenni magad), tudatossá kell válnod; a párod segítségével alakítsatok ki egy olyan rendszert, amibe napi szinten bele tud férni legalább egy fél óra-óra „én-idő” is! Nem lesz könnyű, de hosszú távon nemcsak megszereted; igényelni is fogod. Kisöcsém születésekor; Édesapámék egy gondozónő szakszerű segítségét is igénybe vették; akivel 1-1 órára ott merték hagyni a bébit.

Amikor önmagad regenerálásába, építgetésébe kezdesz, esetleg újra mozogni, sportolni szeretnél, az első és legfontosabb; hogy légy türelmes. Apró lépésekkel kezdj, fő a fokozatosság! Pár gyakorlat, rövid séta, lassú kocogás… és minden elért eredmény után dicsért meg magad!

De is mi zajlik le a szervezetünkben a szülés során?

Ahhoz, hogy valóban fitt anyuka légy, először is, azokat az izmokat kell megerősítened, amiket a terhesség és a szülés igénybe vett. A szülés maga 3 fázisból áll; a tágulási szakasz során kitágul a méhnyak, kinyílik a méhszáj, kialakul a szülési csatorna, majd a kitolási szakaszban kijut a magzat, és végül a méhlepény megszületése következik.

Nem árulunk el nagy titkot, amikor a gátizmok regenerációját helyezzük a középpontba. Mind a terhesség okozta többletteher, mind a szülés kitolási szakasza, rendkívüli módon megviseli ezeket az izmokat. Azok, és a körülöttük lévő támasztókötőszövetek, akár 10-12 szeresükre is megnyúlnak, s ettől; az izomrostokban és az idegekben is sérülések keletkeznek. Az érintett izmok tartása, összehúzó ereje csökken melynek eredményeként akár inkontinencia is kialakulhat és a szexuális életünket is negatívan befolyásolhatja. Ráadásul a gátmetszés, a fájáserősítő oxytocin, a gyors kitolási szakasz mind-mind rizikót jelentenek a végbél záróizomzatára nézve is.

Hogyan erősíthetjük meg az intim területek izmait?

Tudnod kell, hogy ezek a különleges izmok eltérnek a test többi izmától. Ha például a bicepszed segítségével felemelsz valamit, az erőkifejtés mindenképp létrejön, független a koncentrációtól: akkor is dolgozik a karod, ha tudatosan figyelsz rá, és akkor is, ha nem (persze, mindig hatékonyabb, ha agyban is ott vagy). Az intim izmok tréningje viszont csak tudatosan végezhető. Tehát teljes magányra és nyugalomra lesz hozzá szükséged. Végezheted csukott szemmel is. Egy-egy alkalom nagyjából 15-20 percet fog igénybe venni.

Mind a hüvely, mind a végbél izmainak edzésére találunk jónéhány gyakorlatot az interneten. Ezekhez csupán egy polifoam szivacs, egy kényelmes ruha és egy kis hely kell.

A cikksorozat folytatásában a has- és a hátizom edzésével, és a teljes testi fittség visszaállításával is foglalkozunk! Maradj velünk továbbra is!

Plézer Panna , 2016. november 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?