Kompenzálást igényelhetnek a rosszul járt kisgyerekesek

A kormány tervei szerint jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben (TGYÁS), illetve gyermekgondozási díjban (GYED) részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek – írja a Pénzcentrum.hu. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt - az alacsonyabb jövedelműekszámára akár több ezer forinttal is - csökken a gyermekgondozási díj (GYED) nettó összege. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis kétszer annyi személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból, mint amennyit tavaly. Emellett továbbra is 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli a gyedet.

Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (TGYÁS) részesülők is. A jól kereső szülők ellátása viszont több ezer forinttal nő a minimálbér idei jelentős emelése révén.

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől. Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy TGYÁSt vagy GYEDet kaptak. Így nem igényelhetnek kompenzációt azok, akik december 31-én még TGYÁSt kaptak, január 1-től viszont már GYEDet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már TGYÁSon lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően - ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük - a csökkent összegű GYEDet kapják majd.

Babanet , 2012. január 18.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2012 01 20. 13:47
Ismét egy újabb gyerekbarát intézkedés. Eddig sem duskáltak pénzben a GYED-en lévő anyukák, ezután meg érjék be kevesebből. Annak ellenére, hogy az ÁFA 27% lett, a pelenkák és egyéb babakozmetikumok, nem beszélve a tápszerekről árai meg a fellegekben járnak.
És még csodálkozni mernek a szakemberek hogy évről évre kevesebb gyerek születik! Röhej!
→ válasz erre
2012 01 26. 22:29
Teljesen egyetértek "Ede71"-el mert miért a kisembertől kell megint elvenni a pénzt?? Gondolom azok akik ezt az egészet kitalálták őket ez természetesen nem érinti!! Pedig megérdemelnék,h ők is ilyen helyzetbe kerüljenek és akkor talán elgondolkodnának azon,h teljesen ellehetetlenítik a fiatal gyermek vállalók életét!!!!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó