3 tanács a testvérféltékenység kezelésére - így segítheted anyaként a gyerekedet

A testvérek közötti féltékenység természetes dolog, megszüntetni nem lehet, de ha megfogadod az alábbi tanácsokat, enyhítheted a feszültséget.

A testvérféltékenység komplex jelenség, hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Előfordulhat, hogy az addig nyugodt gyermek teljesen kifordul önmagából, de szülőként, anyagként sokat tehetünk azért hogy zökkenőmentesebbé tegyük a testvéri kapcsolatot.

Beszélj a gyerekkel a testvéréről!

A testvérféltékenység esetében - és természetesen az élet minden területén - fontos szerepe van a kommunikációnak. A legideálisabb, ha már a kistestvér megérkezése előtt beszélgetsz a gyerekeddel a testvéréről, illetve arról, hogy milyen érzései vannak ezzel kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert ez egy teljesen új helyzet lesz számára.

Ha van testvéred, meséld el a te történetedet, mesélj arról, hogy hogyan élted meg a testvérszerepet, hogyan védtétek meg egymást, és milyen kalandokat éltetek át együtt. Ezek a beszélgetések nemcsak abban játszanak fontos szerepet, hogy a gyerek megismerkedjen a testvéri kapcsolat jelentőségével, hanem a történetek segítenek mélyíteni a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot.

Tanítsd meg a gyerekeket a konfliktusaik kezelésére!

A testvérek között lesznek civakodások, de mi, szülők jobb, ha tartózkodunk az igazságtevéstől, mert könnyen félrecsúszhatnak a dolgok. Ha nem voltunk jelen, akkor biztosan sosem tudhatjuk, hogy mi váltotta ki a konfliktust, és könnyen előfordulhat, hogy az kerül az ártatlanul megbüntetett gyermek helyzetébe, aki valójában nem is hibás. Ehelyett inkább igyekezzünk megérteni a helyzetet, és a helytelen viselkedésre fókuszáljunk, a verekedést, civakodást állítsuk le.

Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy a verekedés nem megengedett, így nem lehet sem gyerekkorban, sem pedig felnőttkorban megoldani a problémákat és a konfliktusokat. A konfliktuskezelésre természetesen, mi magunk vagyunk a példaképek, így nekünk is tudnunk kell kezelni a nézeteltéréseinket úgy, ahogy azt a gyerekünktől is elvárjuk.

A baba érkezése után is adj figyelmet a nagytestvérnek!

A nagyobb gyermek félhet attól, hogy elveszti a szülei figyelmét, ha megérkezik a kistestvére. Félhet attól, hogy osztoznia kell a szülein lelkileg és fizikailag egyaránt. Szülőként igyekezzünk megkönnyíteni számára a testvére elfogadását, például érdemes odafigyelnünk arra, hogy ne beszéljünk állandóan a babáról. Járjunk a nagytestvér kedvében, szervezzünk olyan programokat, amelyek megfelelnek az ő érdeklődési körének.

Mindemellett arra is fel kell készíteni a gyereket, hogy néhány napig kórházban leszünk, hogy megszülethessen a kistestvére. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem fog sokáig tartani, és addig az apa és a nagyszülők lesznek vele.

Annak ellenére, hogy a kisbaba megérkezése után felborul a napirendünk, fontos figyelnünk arra, hogy jusson idő a nagyobb gyerekkel való közös játékra is. Fontos, hogy ne érezze azt, hogy elhanyagoljuk. Mindemellett törekedjünk arra, hogy a  megszokott programok ne maradjanak el: például, ha minden este volt meseolvasás a baba érkezése előtt, akkor a születése után is legyen.

Babanet, 2024. május 05.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?