Pici poci – nagy ijedtség

Előző cikkünkkel – többek között- abban próbáltunk meg segíteni, hogy rájöjj, mi lehet az oka annak, ha a pici sír. Az éhségen, fáradtságon kívül bizony a hasfájás is kiválthatja a bömbölést. De miért fájhat a bébi pocija? Mit lehet tenni? 

Nem biztos, hogy baj van…

A születés utáni első pár hónap sok baba számára has fájós időszak. Egyáltalán nem biztos, hogy betegség áll a háttérben, lehet, hogy csak túl sokat evett (vagy túl keveset), levegőt nyelt szoptatás közben, esetleg puffasztó ételt (például hüvelyesek) fogyasztottál. Ha egyéb tünet (hányás, hasmenés) nem kíséri, könnyen enyhítheted:

  • édesköményes, ánizsos vagy kamillatea fogyasztásával, mely a tejen keresztül eljut a babához is;
  • meleg, de nem forró fürdő (vagy melegítő párna) alkalmazása görcsoldó hatású, lepje el a pociját a víz;
  • masszírozzuk finoman, körkörösen a köldöke körül a hasát;
  • tornáztassuk meg a picit (ez beindítja az emésztést); húzzuk fel a térdeit a mellkasához párosával, majd egyesével, érintsük össze az ellentétes térdét-könyökét.

Kólika

Az újszülött emésztőrendszerének tökéletlensége, ill. a súlyához képest nagy mennyiségűnek számító táplálék, mely a születés után kerül a szervezetébe; nagyon megterhelheti a gyomrát. Még nem képes mindent feldolgozni és hasznosítani, és az emésztetlen táplálék miatt kólika alakulhat ki, melynek jelei; ha tartósan napi több mint 2-3 órát sír az esti időszakban, elvörösödik közben, megfeszül a teste, kemény a pocakja. Ne aggódj, minden ötödik babánál jelentkezik ez a jelenség, féléves kora előtt. A megelőzése érdekében ügyelj arra, hogy

  • ne etesd túl (mérlegeld mindig);
  • lassan etesd hogy ne nyeljen levegőt;
  • Te magad se fogyassz felfúvódást okozó, hagymás, fűszeres ételeket;
  • büfiztesd étkezések után, de akár közben is meg-megállva.

Ha nem múlnak a tünetek, fordulj a védőnőhöz, orvosodhoz.

Egyéb okok

Ne feledd, minden, amit a saját szervezetedbe viszel, az kihat a bébire is. Tehát, ha bármilyen gyógyszert szedsz (hashajtó, depresszió elleni gyógyszer, gyógynövények, táplálák-kiegészítők), előfordulhat, hogy az okozza a kicsi hasfájását.

A megszületés önmagában is egy hatalmas trauma a test számára; kiszakadni a védelmező környezetből, kívülről táplálkozni, lélegezni, a külvilág millió ingerének vagyunk hirtelen kitéve… Ez a traumatikus állapot is állhat a pocakfájás hátterében.

A csecsemőkori tejallergia sok bukással, véres széklettel, ekcémával, fogyással is együtt járhat. A tejtermékek elhagyása lehet a megoldás (melyekkel idegen fehérje kerül a tejedbe). Szójakészítményekkel, mogyorófélékkel, tojással összefüggésben is felléphet allergén reakció.

Baba hasa fáj, bukik

A legfontosabb, hogy ne essünk kétségbe; mindig van megoldás. Ha a házi praktikák nem segítenek, nyugodtan hívhatod az orvost, inkább szakember is erősítsen meg a helyzet ártalmatlanságát illetően!

Plézer Panna , 2016. december 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó