APUKÁK OTTHON A BABA MELLETT. MIT GONDOLSZ?

Itthon hosszú ideig nem volt kérdés, hogy melyik szülő maradjon otthon az újszülöttel, és élete első éveiben a növekedő kisgyerekkel: annak, hogy ez a feladat jellemzően az anyáé volt, társadalmi, gazdasági és érzelmi okai egyaránt voltak. Az pedig, hogy napjainkban egy ezzel ellentétes tendencia is látszik, szintén nem független ezektől a tényezőktől.

Ha az elmúlt évszázadokat nézzük, világszerte ilyesféleképpen szerveződtek a családok: míg a nők elsődleges feladata a gyereknevelés, a kicsik és nagyobbak ellátása és a háztartás vezetése volt, a férfiak inkább az ehhez szükséges anyagi háttér megteremtését tűzték ki célul. Nagyszüleink idejében még alig, szüleinkében még mindig kevéssé vettek részt kisgyerekeik napi életében az édesapák. Távollétük különösen élesen mutatkozott meg akkor, amikor a legkisebbekről volt szó: az etetés, altatás és pelenkázás sokáig kizárólagosan női feladat és egyben privilégium volt. 

Mi változott?

A korábbiakhoz képest szinte minden. A nyugati társadalmakban olyan átalakulások mentek végbe, amelyek több oldalról is kikezdték ezt a bevehetetlennek tűnő építményt, és amelyek hatására egyre több a hagyományostól eltérő működésű család. Amerikában 2016-ban már több mint kétmillió olyan família volt, ahol az apa maradt otthon a gyermekágyas időszak után a kisbabával, és az anya tért vissza a korábbi kereső tevékenységhez. Itthon is egyre elterjedtebb ez a családforma, a tavalyi évben megkétszereződött az ezt az utat választó apák száma. A tendencia határozottan érzékelhető még akkor is, ha nagyon sokan vannak, akiknek tökéletesen megfelel a mára már bejáratott forma, és ha a más utat választók sokszor előítéletekkel találják szembe magukat. Miért választják egyre többen ezt az utat? És milyen hatással van mindez gyerekre, szülőre, családra és a társadalomra?

Pénz, pénz, pénz

Az említett társadalmi átalakulás nem hagyta érintetlenül a munkaerőpiacot sem. Bár ma is sok helyen mutatkozik (akár jelentős) különbség azonos munkakörben foglalkoztatott nők és férfiak bére között, egyre nő azoknak a pároknak a száma is, ahol a nő visz haza több pénzt. Korábban mi is írtunk róla, hogy lassan világjelenség is lehet, hogy a különféle demográfiai változások miatt nő a magasan képzett nők és a kevésbé képzett férfiak aránya. Ez az eltolódás pedig, ha nem is mindig, de sok esetben vezet akár jelentős fizetésbéli különbséghez is – a nő javára.

Egy kisgyerek gondozása az első időkben egész embert kíván, és sokan vannak, akik (például különféle, a kötődéssel kapcsolatos vizsgálatokra hivatkozva) élete első 2-3 évében folyamatos odafordulást szeretnének nyújtani a gyereküknek. Az otthon maradó, és 0-24-ben a gyerekkel és a háztartással foglalkozó fél fizetése ebben az időszakban részben kiesik, hiszen mind a gyermekágyas időszak alatt, mind a gyed, majd a gyes jogán kapott ellátás alacsonyabb, mint az eredeti jövedelem. Azokban a családokban, ahol a nő jelentősen többet keres, mint a férfi, anyagilag mindenképpen akkor járnak jobban, ha az alacsonyabb keresetű férfi marad otthon, és a többet kereső nő továbbra is tudja folytatni a munkáját. Sokan ennek a megfontolásnak az alapján döntenek az apai gyed mellett. Ha a pelenkák, a ruhák és a gyerekek körül szükséges sok egyéb holmi csillagászati árára gondolunk, érthetővé válik, miért lehet akár anyagi motiváció is egy ilyen döntés mögött.

APUKÁK OTTHON A BABA MELLETT. MIT GONDOLSZ?
Ha anya többet keres, apára maradhat a többi

Karrier

Persze nem csak az anyagiakról van szó. Vannak olyan munkakörök, olyan szakterületek, ahol 1-2-3 éves kieséssel szinte lehetetlen visszatalálni a ranglétra korábbi állomásához, és ez is fontos szempont lehet, amikor mondjuk ötéves távlatban tervez épp jövőt a család. Azok a nők, akik ilyen munkakörben, például a versenyszférában vagy a művészeti életben dolgoznak, és akik számára a többéves otthonlét karrierjük derékba törésével járna, rendre szembesülnek az otthon maradás vs. a munka világába való visszatérés dilemmájával, és ha a karrier mellett döntenek, talán még az anyagi okokból cserélő nőknél is több negatív megjegyzésre számíthatnak a kívülállóktól. Egy nőnek nem lehet fontosabb a karrierje a családjánál, mondják, akik számára elképzelhetetlen ez a felállás. Szó sincs fontossági sorrendről, de ha lenne is, egy férfi esetében miért elfogadható mindez, kérdezik azok, akik ezt a másik utat járnák be.

 

A cikk teljes terjedelmében a divány.hu oldalán olvasható

2020. február 22.
 
 
 
Címkék:  

apaság

apák otthon

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó