Cumi: le akarod szoktatni?

Nekem volt cumim kiskoromban, imádtam, kumciának hívtam a cumika összekeverésével. Aztán úgy fél kettő-két éves lehettem, mikor anyám úgy döntött, ideje öcsémnek és nekem megválnunk a hőn szeretett cumitól. Arra az éjszakára a mai napig emlékszem.

Versenyt bőgtünk és visítottunk, anyám később bevallotta, hogy szíve szerint már rég visszaadta volna, csak elhallgassunk, de addigra már a szemetes mélyén csücsültek. Őszintén? Borzalmas volt.

Már a terhességem alatt eldöntöttem, hogy nem lesz a gyereknek cumija. Persze, nemcsak azért, mert nem akartam később a leszoktatással foglalkozni – bevallom, meglehetősen cumiellenes vagyok, biztos a régi rossz élmény hatására is. De nyilvánvaló, hogy még ma is rengeteg ded kap a szájába cumit, ami rövidtávon ugyan valóban üdvös, ám előbb-utóbb elérkezik az idő, mikor a szülő úgy érzi, ideje elhagyni a cumit. De hogyan?

Nem javaslom senkinek, hogy anyám módszeréhez folyamodjon, nem vagyok híve a drasztikus megoldásoknak. De azért léteznek olyan praktikák, amelyekkel rábírható a gyerek mondjon le első – és talán nem is utolsó – káros (?) szenvedélyéről. Álljon most ezek közül itt néhány:

 • Reptessétek el egy lufival! Ha a gyerek már elég nagy – két-három éves -, a mágikus gondolkodására rímelve kitalálhatunk egy mesét arról, hogy a (héliumos) lufi segítségével a cumija most felfedezi az űrt, vagy felköltözik egy felhő tetejére. Ha nagyon ellenkezik az ötlet ellen, semmiképp se erőltesd!
   
 • Cseréljétek le egy játékra! Sok gyereknél beválik az, ha a szülő üzletet ajánl neki: ha begyűjti és leadja az összes cumiját a szülőnek, akkor megkapja a hőn áhított vagy általa választott játékot. Lehet, hogy érdemes azért valami ésszerű limitet szabni persze. Ennek az ötletnek egy változata az is, hogy titokban megbeszéljük a játékbolti eladóval: a gyerek fog fizetni. Aztán a gyerek előtt is megmondjuk az eladónak, hogy ez a nagy gyerek fizet most cumiban – mi meg ügyesen odacsúsztatjuk a kártyánkat.
   
 • Adjuk egy másik babának! Ha a rokonságban vagy a baráti körben mostanság született baba, megpróbálhatjuk rávenni a gyereket, hogy az új babának adja szeretett cumiját, hiszen ő még sokkal kisebb és biztos nagyobb szüksége van rá, mint egy olyan nagy gyereknek, mint ő.
   
 • Adja a Cumitündérnek! Aki természetesen jó barátságban áll a Fogtündérrel és hasonlóképpen valami apró ajándékkal jutalmazza azokat, akik cumit adnak neki.
   
 • Temessük el! Ha belemegy a gyerek, akkor ültessünk fölé néhány virágmagot együtt, hogy a gyerek örüljön a cumi új életének. (Mivel a cumi anyaga nem bomlik le, azért nem árt később kiszedni a földből…)
   
 • Mindjárt itt a Nagy Gyerekek Napja! Mondjuk azt, hogy két hét múlva lesz ez a jeles ünnepnap, addig számoljuk együtt a napokat és készüljünk együtt arra, hogy aznap ugyan eldobjuk a cumikat, de lesz nagy ünneplés tortával és fagyival! Szerintem egyébként ez akkor lehet a leghatásosabb, ha mondjuk a születésnapjával is összekötitek! A gyerekek hiúságára lehet hatni, és akár egyféle beavatásként is fel lehet fogni a cumi elhagyását.
   
 • Fokozatosan hagyjátok el! Először legyen az, hogy csak otthon és a kocsiban használhatja. Aztán csak otthon, máshol nem. Aztán már otthon is csak az alváshoz. Aztán már csak lefekvéskor, és mondd meg neki, hogy ha elaludt, kihozod mellőle. Kis idő múlva talán már az elalváshoz sem fog kelleni.

Ex-cumis gyerekek szülei: nálatok milyen praktikával szabadultatok meg a cuclitól?

Szilágyi Diána , 2012. január 18.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2012 01 20. 16:38
Papillon, köszi...
Csak azért kérdeztem, mert sógornőm logopédusnak tanul, de ezt még így nem említette.:-)
Ettől függetlenül állítólag 5 éves korig még minden belefér, enyémfiam olyan tájszólással beszél hogy csuda, pedig fővárosiak voltunk, most is közelben vagyunk. a=á, ö=o, vagy néha i, pl a peugeot az pizsó.:-))) Megtákárodott a tákáróm....:DDD Nagyon cukker amúgy én már úgy megszoktam, és kiderült közben hogy unokatesó is így beszélt jópár évig aztán elhagyta. Egyenlőre élvezzük amíg lehet, mert tényleg egyedi...:-)))
→ válasz erre
2012 01 20. 19:10
aprooka,
az én lányom is refluxos-volt, szerencsére két hete már múlt időt használhatok:) viszont nekem azt mondták, hogy a cumizás fokozza a refluxot....és tulajdonképpen logikus is, mert a cumiszopás által gyakrabban nyelnek a gyerekek. nálunk nem is volt nagy cumis egészen 13 hónapos koráig, amikor le kellett állítanom a szopásról. Viszont én azt gondolom, még senki sem ment érettségizni cumival a szájában, így hagyom, hogy a saját ütemében hagyja majd el. Hacsak nem lesz olyan segítő körülmény, mint sok éve a nagyobbiknál: elkeverte napközben és sehogysem találták az apjával. Én ráleltem, de már nem adtam vissza-volt egy nehéz hetünk :)
→ válasz erre
2012 01 25. 13:24
Nálunk szépen fokozatosan eljutott odáig a gyerek, hogy már csak az alváshoz kellett. Sokat beszélgettünk, hogy ez csak kicsi babáknak való. Majd egyik nap, szóba került, hogy a kukásautó (gondolom nem csak nálunk volt nagy élmény, ha jött)elviszi...Erre azt mondta, hogy jó. Gondoltam itt a remek alkalom, mondtam, hogy dobja ki a kukába, hétfő volt reggel, úgyhogy gyorsan le is vittük a szemetet és néztük ahogy elviszi a kukásautó. Másnap reggel sírt érte egy kicsit, de este nem. két és fél éves volt...
→ válasz erre
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó