Gondold meg, és igyon!

Számtalanszor hallhattuk már, hogy inni kell, mert testünk sejtjei rengeteg vizet tartalmaznak és igényelnek a megfelelő működéshez. Evés nélkül akár hetekig is kibírja az ember, ám folyadék nélkül pár nap alatt végünk van.

Különösen igaz ez gyermekeinkre, hiszen az ő szervezetük arányaiban még sokkal több vizet tartalmaz, gyorsabban is párologtatnak, így sokkal inkább hajlamosak a kiszáradásra is. Fontos tehát, hogy eleget igyanak, de nem mindegy, hogy mennyit és mit.

Míg egy kisbaba csak szopik, nincs szükség folyadékpótlásra, hiszen az anyatej olyan összetételű – 87%-a víz -, hogy a gyerek folyadék és tápanyagigényét is tökéletesen kielégíti. Nagy melegben sem kell vizet adni egy kisbabának, elég, ha a mama gyakrabban teszi mellre, a kicsi ilyenkor csak a vizes elsőtejet szívja majd ki, ezzel csillapítva szomját.

Tápszeres babáknál más a helyzet, náluk fontos a plusz folyadék biztosítása. Alapvető szabály, hogy a kicsiknek a vizet mindig forraljuk fel, mielőtt elkészítjük vele a tápszert, a főzeléket, vagy mielőtt megitatjuk vele. A forralás annyit jelent, hogy miután a víz bugyogni kezd, jó öt percet forraljuk még, majd hagyjuk lehűlni a megfelelő hőmérsékletre.

Ha a pici már elkezdi kóstolgatni a szilárd ételeket, adjunk neki mellé folyadékot is, hiszen ezek rosttartalma már magas, nehezebb emészteni, és megfelelő folyadékbevitel nélkül a baba folyton székrekedéstől fog szenvedni. Ha csak egy-két kortyot iszik, az is elég, ha nem hajlandó elfogadni egy ideig még, azért erőltetni felesleges. Akkor inkább adjunk neki még egy kis anyatejet vagy híg tápszert.

A kicsik folyadékigénye naponta kb. 150 ml/kg/nap, de ebbe természetesen beleszámít az anyatej, később pedig a különféle ételek – pl. leves, főzelék, kefír – folyadéktartalma is. Összességében kb. 1-1,5 liter folyadékra van szüksége egy gyereknek úgy 9-12 hónapos kora körül.

A legjobb innivaló természetesen a víz. Magyarország legnagyobb részén megfelelő minőségű a csapvíz is, ahol pedig nem, ott az önkormányzatok palackozott vizet biztosítanak a kisgyermekek számára. A boltokban kapható babavizek is megfelelő minőségűek, de rendszeres fogyasztásuk magas ásványianyag tartalmuk miatt nem biztos, hogy jó megoldást jelent. Utazáskor és más helyzetekben viszont praktikusak lehetnek. A babavizek esetében érdemes azt is megfontolni, hogy csomagolásuk, a műanyagpalack milyen terhet ró környezetünkre.

Sokan különféle teákkal itatják a kicsiket, de ebben az esetben is van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni. A fekete tea egy gyereknek nem megfelelő, hiszen rengeteg, a koffeinhez hasonló anyagot – teint – tartalmaz. A gyümölcsteák ezzel ellentétben már remek szomjoltók lehetnek, ahogy egyes gyógynövényfőzetek is, ám ezeknél kérdezzük ki egy szakember véleményét, melyiket javasolja a gyereknek. Általában az édeskömény, az ánizs és a kamillatea a legelterjedtebb.

A teákat lehetőleg ne ízesítsük. A kicsik még nincsenek úgy hozzászokva az édes ízekhez, és jobb is, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy édesen igyák a későbbiekben is italaikat. A finomított cukorra egy fejlődő szervezetnek semmi szüksége – elegendő szénhidráthoz jut egyébként is -, a mesterséges édesítőszereket pedig jobb, ha messzire kerüljük. Mézet pedig a gyerek 1,5 éves koráig ne használjunk, mert az esetlegesen benne lévő baktériumok botulizmust okozhatnak.

A bolti gyümölcslevek sem tűnnek a legjobb választásnak, legtöbbjük jóval több cukrot tartalmaz, mint gondolnánk. Elég csak megnézni az energiatartalmát valamelyiknek, általában egy liter gyümölcslé 400 kalóriával gazdagítja a szervezetet. Jobb, ha otthon facsarunk a kicsinek gyümölcs és zöldségleveket, de érdemes ezeket is vízzel hígítva adni, hogy a gyerek ne kapjon rá nagyon az édes ízekre.

Ha szeretnénk a helyes táplálkozásra szoktatni gyermekünket, a szénsavas és cukrozott üdítőitalokat pedig száműzzük néhány évre. Nemcsak feleslegesen sok cukrot tartalmaznak, de számtalan egyéb olyan adalékanyagot is, amely károsan hat a kicsik csontjaira, fogaira. Persze, felesleges azt hinni, hogy sosem fog ilyeneket inni, de ha kisebb korában nem szokja meg, már nagyobb esélyünk van arra, hogy nagyobb korában is határt tud majd szabni az üdítők fogyasztásában. Ebben persze mi is segíthetünk, ha jó példát mutatunk, és mi sem kólával fedezzük napi 2-2,5 literes folyadékigényünket.

2009. augusztus 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó