Immunhiányos babák doktora

A Debreceni Egyetem infektológiai és gyermekimmunológiai tanszékén Maródi László gyermekgyógyász professzor és munkatársai a veleszületett immunhiányos betegségek kutatásának kelet-közép-európai régió programján dolgozik. A J-8 projektbe bevont országok hazánkon túl Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Macedónia, Szerbia-Montenegró és Lengyelország.

„A nyolcak összlakossága meghaladja a 150 milliót – s bennünket, Cseh- és Lengyelországot kivéve meglehetősen rosszak a körülmények. Ne kelljen meghalnia egy gyermeknek azért, mert nem tudunk a kis szervezet eredendő, genetikai védekezőrendszeri bajáról, amelynél fogva hajlamos minden más betegségre. Amíg a baba szopik, az anyatej által védett a szervezete. Nyugati vizsgálatok szerint is 250 ember közül egyet legalább érint a baj, ami által hajlamosabb allergiára, autoimmun-nyavalyákra, mindenféle fertőzésre. Ám az orvostudomány a kezelésnél ez utóbbiakkal foglalkozik csak, pedig ez csupán a jéghegy csúcsa… Tudja, abból nem származik baj, ha kétévesen nem tudunk olvasni, de ha nem termel antitestet a szervezet?! Ismereteket akarunk átadni Debrecenből, hogy a felismerést és terápia sokakon segítsen." – mondta Maródi László.

A világon hat-hét ilyen központ van, s a legújabb a debreceni. A rangját jelzi: uniós pályázatot nyertek 2004-2005-re, s három éven át egy amerikai alapítvány, amelyet egy 15 évesen meghalt fiú, Jeffrey Model szülei hoztak létre, támogatja.

Forrás: Vasárnapi Hírek, Weborvos

2004. augusztus 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó